Češi si semifinále nezahrají. V Baku padli Dánům 1:2. Schick jen snižoval, ale na EURO se trefil už popáté

Česká fotbalová reprezentace svoji pouť na mistrovství Evropy ukončila. Svěřenci Jaroslava Šilhavého v dalekém Baku podlehli ve čtvrtfinále Dánům 1:2 Národnímu týmu nepomohla ani branka Patrika Schicka, který se na turnaji trefil už popáté. Hráčům nevyšel úvod střetnutí a už od páté minuty prohrával, když se z vymyšleného rohu hlavou trefil osamocený Thomas Delaney. Před půli zvýšil Kapser Dolberg. Schickův gól ani zvýšená aktivita jeho parťáků už ale na vyřazení nic nezměnila. Čechům tak semifinálové brány zůstaly uzavřeny.

Národní tým, do jehož sestavy se vrátil levý obránce Jan Bořil, který v Budapešti proti Nizozemí kvůli kartám stál, začal aktivně. Už ve čtvrté minutě právě Bořil hledal Součka, který na míč nedosáhl, a tak se balón dostal k Coufalovi, jehož slabou střelu levačkou Dánové zablokovali. A o minutu později přišla křivda. Ačkoli se Čelůstka míče nedotkl, kopal se roh. Z něj zůstal na desítce zcela nekrytý Delaney a hlavou otevřel skóre. Brankář Vaclík bohužel nedoskočil.

Záhy se pokusil vyrovnat Schick, prokličkoval se do vápna, napřáhl se levačkou, ale Maehle mu skočil do rány a míč se jen odrazil na roh. Ve 13. minutě se mohli svěřenci Jaroslava Šilhavého začít hroutit. Bořil zaspal a podcenil dlouhý balon, a tak se řítil z pravé strany na Vaclíka, který jej ve spolupráci s vracejícím se Čelůstkou vytlačil ze střeleckého úhlu. Hned z protiútoku ale mohlo být vyrovnáno. Hvězdný Souček ve 14. minutě vyhrál hlavičkový souboj s dánskými stopery, míč se dostal k Ševčíkovi, ale ten z voleje pálil vysoko nad. O tři minuty později ale opět zatrnulo českým fanouškům. Delaney se opět mohl zapsat mezi střelce. Larsen mu adresoval skvělou přihrávku do vápna, dánský záložník míč nezpracoval ideálně a naštěstí jen minul bližší tyč.

Doposud největší šance českého týmu se zrodila ve 22. minutě, kdy chyboval gólman Schmeichel, mizerně rozehrál míč, který zachytil Masopust, našel slávistického spoluhráče Holeše, jemuž gólman zmenšil úhel a neprostřelil ho.  ale nedokázal gólmana, který zmenšil střelecký úhel. Z následného rohu se žádná šance pro Čechy už nezrodila. Po gólu volala i 30. minuta. Čelůstka naskakoval v dánském vápně na přímý kop a míč mu prolétl těsně kolem hlavy. Pokud by jej trefil, vyrovnání bylo téměř jisté. O devět minut později šel Vestergaard do brejku, přes bránícího se Kalase mířil na zadní tyč, kde byl Vaclík připravený.

Druhá pohroma ale přišla ve 42. minutě, kdy Vestergaard našel na levé straně Maehleho, který míč poslal na Dolberga, jenž s Holešem za zády pohodlně zavěsil. Češi byli zkoprnělí a působili jako boxer po těžkém knockoutu.

Svěřenci Jaroslava Šilhavého vtrhli do druhého poločasu jako tornádo. Přispěly k tomu změny v sestavě. Holeše nahradil Jankto a místo Masopusta přišel Krmenčík. Schmeichela hned prověřil Ševčík, aby jej vzápětí zaměstnal skákavou střelou Barák. Jen konečky prstů dánského gólmana uchránily soupeře od zkázy.

 Češi se ale dočkali a nikdo jiný než Patrick Schick je nemohl rozjásat. Coufal jej našel na desítce a ač tísněný, český zabiják uklidil placírkou pravé nohy míč přesně k tyči, kam marně skákal Schmeichel. Schick skóroval na EURO už popáté, čímž vyrovnal Milana Baroše, který se tímto počtem branek stal králem střelců na šampionátu v Portugalsku 2004.

Obětavě hrál Souček, který za cenu újmy zdraví zablokoval Poulsenovou střelu. Chytl se za hlavu, do níž ho trefil dánský útočník. Aby toho nebylo málo, vedle něj padl na trávník Čelůstka, který však nemohl ve hře pokračovat dále a místo přenechal Brabcovi. Souček pokračoval, ale s obvázanou hlavou, a to kvůli krvavému šrámu na uchu. A právě v 75. záložník West Hamu, kam přestoupil ze Slavie, se postaral o rozruch. Barák centroval do vápna, míč mířil na na Součkovou hlavu, ale jeho doteku zabránil Schmeichel, který jej sebral. O tři minuty později mohli akcie Čechů klesnout až na samotné dno. Poulsen pálil na Vaclíka, který jeho trajektorii vytáhl bleskovým zákrokem na roh. Ještě větší šanci chytil prchajícímu Maehlemu, na poslední chvíli míč vyrazil nohou na roh, z něj soupeř nic nevytěžil.

V závěru, kdy už musel pro vyčerpání odstoupit Schick, byl už byl nápor Čechů bezzubý, viditelně dohrávali v křeči, bez nápadu. Nepomohlo ani šestiminutové nastavení. Po závěrečném hvizdu česká jedenáctka padla zklamáním na trávník. I tak je účast ve čtvrtfinále příjemným překvapením. Například olympijský vítěz z Moskvy Ladislav Vízek predikoval, že jeho krajané nepostoupí ze skupiny, v níž měli Skoty, vicemistry světa Chorvaty a Angličany. Tipoval, že nezískají ani bod. Jako bonus ještě přidali vyřazení favorizovaného Nizozemí v osmifinále.

Dánsko tak Čechům oplatilo vyřazení z EURO v roce 2004, kdy tehdy tým ze Skandinávie vyřadili 3:0, a to góly Jana Kollera a Milana Baroše. Seveřané do semifinále postoupili, ačkoli první dva zápasy ve skupině prohráli.

Dánsko se ve středečním semifinále v Londýně střetne od 21 hodin s Anglií, která v posledním římském čtvrtfinále rozstřílela Ukrajinu 4:0. Dva góly za vítěze zařídil hvězdný Harry Kane.

ČR – Dánsko 1:2

Branky: 49. Schick - 5. Delaney, 42. Dolberg

ČR: Vaclík – Coufal, Kalas, O. Čelůstka (65. Brabec), Bořil – Holeš (46. Jankto), Souček (C) – Masopust (46. Krmenčík), Barák, Ševčík (80. Darida) – Schick (79. Vydra).Dánsko: Schmeichel – Christensen (81. J. Andersen), Kjaer (C), Vestergaard – Stryger Larsen (71. Wass), P.-E. Höjbjerg, Delaney (81. M. Jensen), Maehle – Braithwaite, Dolberg (59. Y. Poulsen), Damsgaard (60. Nörgaard).

ŽK:  Krmenčík, Kalas (Oba ČR). Rozhodčí: Kuipers (NED) – van Roekel (NED), Zeinstra (NED). Poločas: 0:2.Stadion: Baku Olympic Stadium (Baku), hráno 3. července 2021. Ukrajina – Anglie 0:4Branky: 4. Kane, 46. Maguire, 50. Kane, 63. J. Henderson

Ukrajina: Buščan – Zabarnyj, Kryvcov (35. Cygankov), Matvijenko – O. Karavajev, Sydorčuk (64. Makarenko), Zinčenko, Mykolenko – Šaparenko – Jaremčuk, Jarmolenko (C).Anglie: Pickford – Walker, Stones, Maguire, Shaw (65. Trippier) – Rice (57. J. Henderson), Phillips (65. Bellingham) – Sancho, Mount, Sterling (65. Rashford) – Kane (C) (73. Calvert-Lewin).

Rozhodčí: F. Brych – Borsch, S. Lupp (Něm.) Poločas: 0:1.Stadion: Olimpico in Rome (Řím), hráno 3. července 2021. 

Související

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.
Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

Více souvisejících

Fotbal Fotbal ME 21

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Vracet uprchlíky na Ukrajinu? Polsko je pro, Maďarsko to dělat nehodlá

Maďarsko nevydá uprchlíky Ukrajině a nezkoumá ani to, zda se jich týká branná povinnost, uvedl pro komerční televizi ATV maďarský vicepremiér Zsolt Semjén.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy