Fotbalová Sparta zná soupeře v boji o osmifinále Evropské ligy. Na jaře si zahraje s Galatasaray Istanbul

Protože pražská Sparta skončila v tabulce své skupiny C v rámci Evropské ligy na druhém místě, byla tak v osudí pro los 2. kola této evropské soutěže, ve kterém bude šestnáct klubů bojovat o postup do osmifinále. Nakonec byl mužstvu kouče Briana Priskeho přisouzen jeden z těch těžších a nepříjemných možných soupeřů, turecký Galatasaray Istanbul. 

Pondělní los ve švýcarském Nyonu pochopitelně s očekáváním samotní fotbalisté Sparty včetně třeba Jakuba Peška, jenž přiznal, že právě tohoto tureckého soupeře si před losovacím aktem tipoval. "S losem jsem spokojený. Když jsem viděl možné soupeře, tak se přiznám, že jsem tipoval Galatasaray. Jsem šťastný, že to takhle dopadlo a že se budeme moci porovnat se skvělým týmem," nechal se slyšet konkrétně třicetiletý záložník a pokračoval: "Nečeká nás nic jednoduchého, ale věřím, že uděláme maximum a budeme úspěšní. Těším se i do Turecka, kde bude skvělá atmosféra. Věřím, že odveta v Praze bude taky dost pekelná a že nám naši fanoušci hodně pomůžou." 

Se soupeřem je spokojen i sedmadvacetiletý slovenský křídelník Lukáš Haraslín. "Dostali jsme atraktivního soupeře. Galatasaray je několikanásobným tureckým mistrem, takže nás čeká zajímavý a náročný zápas. Víme, jakou atmosféru dokážou turečtí fanoušci vytvořit, ale my známe svoje kvality. Doma jsme silní, což může být v odvetě naší výhodou. Chceme dvojzápas zvládnout a postoupit do osmifinále," přeje si Haraslín. 

Připomeňme, že Galatasaray se do osudí pro 2. kolo Evropské ligy dostal skrze své umístění na třetí příčce ve skupině A Ligy mistrů, v níž skončil za Bayernem Mnichov a FC Kodaň, poslední v této skupině pak poněkud překvapivě skončil Manchester United. Jedná se pak o jediný turecký klub, který se může pyšnit získaným evropským pohárem, když triumfoval v roce 2000 v tehdejším Poháru UEFA a ve stejném roce pak následně vyhráli i Superpohár UEFA. 

Tento turecký velkoklub, jenž získal dosud celkem 23 ligových titulů, pak nikdy ve své historii nesestoupil z turecké nejvyšší soutěže. Loni zaznamenal nejhorší umístění, když skončil na 13. místě. V minulosti pak za Galatasaray nastupovali i Češi, konkrétně Milan Baroš, Tomáš Ujfaluši či Pavel Horváth s Markem Heinzem. 

Pro Spartu se bude jednat v pořadí již o pátý vzájemný zápas s tímto celkem v rámci evropských pohárů. Poprvé se spolu oba celky utkaly již v sezóně 1995/96 v tehdejším Poháru UEFA, kdy se Pražané dostali z předkola přes tureckého soupeře po domácí výhře 3:1 a venkovní remíze 1:1. Poslední vzájemný souboj se datuje do sezóny 1997/98 v rámci skupiny Ligy mistrů. Tehdy nejprve doma sparťané vyhráli 3:0, v Istanbulu však prohráli 0:2. 

Dodejme, že své soupeře znají po pondělním losu i další čeští zástupci v soutěži, konkrétně se jedná o dva české legionáře, tedy o Ondřeje Lingra ve službách Feyenoordu Rotterdam a o Davida Juráska hrajícího za Benfiku Lisabon. Zatímco prvně jmenovaný vyfasoval pro jarní dvojzápas AS Řím a dojde tak tedy o reprízu finále loňského ročníku Evropské konferenční ligy, Jurásek a spol. se pro změnu o postup do osmifinále utkají s Toulouse.  

Los 2. kola Evropské ligy: 

Feyenoord Rotterdam (Lingr) – AS Řím, AC Milán – Rennes, Lens – Freiburg, Young Boys Bern – Sporting Lisabon, Benfica Lisabon (Jurásek) – Toulouse, Braga – Karabach, Galatasaray Istanbul – Sparta Praha, Šachtar Doněck – Marseille 

Své soupeře znají i Pekhart se Zmrhalem v Konferenční lize 

Dvojice pro 2. Kolo zná i další evropská soutěž Evropská konferenční liga. V rámci ní se ve skupinové fázi se představila Viktoria Plzeň, která ze všech českých klubových zástupců zaznamenala nejvíce bodů do tabulky koeficientů, když vyhrála všechny zápasy ve své skupině jako jediný tým v celé soutěži. 

Západočeši tak postoupili přímo do osmifinále a budou tak čekat na soupeře, který vzejde z 2. kola Konferenční ligy. V ní se představí mimo jiné dva čeští fotbalisté. V dresu Slovanu Bratislava hraje záložník Jaromír Zmrhal, který se tak se svými spoluhráči na jaře utká se Štýrským Hradcem. Tomáš Pekhart pak se svou Legií Varšava bude bojovat o postup do další fáze soutěže s norským Molde. 

Zajímavou dvojicí je pak Betis Sevilla-Dinamo Záhřeb. Zatímco prvně jmenovaný celek si ve skupině Evropské ligy zahrál se Spartou, druhý jmenovaný celek zase pro změnu hrál ve skupině Evropské konferenční ligy s plzeňskou Viktorií.   

Los 2. kola Evropské konferenční ligy: 

Sturm Štýrský Hradec – Slovan Bratislava (Zmrhal), Servette Ženeva – Ludogorec Razgrad, Saint-Gilloise – Frankfurt, Betis Sevilla – Dinamo Záhřeb, Olympiakos Pireus – Ferencváros Budapešť, Ajax Amsterodam – Bodö/Glimt, Molde – Legia Varšava (Pekhart), Maccabi Haifa – Gent 

Související

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.
Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

Více souvisejících

Fotbal AC Sparta Praha

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 7 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

včera

včera

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

včera

Korupce na Ukrajině: Soud poslal do vazby jednoho z členů vlády

Ukrajinský soud v pátek nařídil vazbu pro ministra zemědělství Mykolu Solského kvůli podezření z účasti na nelegálním získání státní půdy v hodnotě téměř sedmi milionů eur. Informaci poskytla agentura TASR s odvoláním na Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy