Čekám kritiku, říká Růžička. Hokejový nároďák počítá jen prohry

Soči - Šest zápasů, šest proher. Česká hokejová reprezentace prožívá nejhorší start do sezony v historii. Kdyby byl u týmu Alois Hadamczik, všichni by volali po konci trenéra. Ale i trenér Vladimír Růžička očekává za nevydařené výsledky kritiku.

Kouč hokejového nároďáku ale upozorňuje, že při omlazení týmu musejí hráči hlavně získávat zkušenosti. Od další akce v únoru už chce v duelech doma proti Rusku s ostřílenějším kádrem budovat mužstvo pro květnové mistrovství světa v Praze.

"Kritiku čekám, protože jsme všechno prohráli, ale řekli jsme si to už po minulém mistrovství světa, že musíme dělat s mladšími hráči. Když se podíváme na věkový průměr, tak ve Finsku byl 24 let, teď 25 let. Máme poměrně hodně hráčů z extraligy a přešaltovat a skočit hned mezi Švédy, Finy a Rusy není tak jednoduché. Hráči to mohou potvrdit sami," řekl novinářům Růžička.

"Já na to nekoukám, jestli je to v historii nejhorší (start do sezony), ale abychom uspěli na mistrovství světa. Chce to hlavně zachovat klid a pracovat dál. Já v tom stojím za hráči, vidím, jak pracují, všichni chceme vyhrávat, ale musíme si říct, že někde nastal problém a už to bylo trošku delší dobu," navázal Růžička.

Poté co na Karjale byl kádr plný nováčků či hráčů s minimem reprezentačních startů, na Channel One Cupu už Růžička s asistenty Jaroslavem Špačkem a Ondřejem Weissmannem namíchal s neostřílenými napůl i zkušenější. Měl k dispozici i devět hráčů z Kontinentální ligy, která se v listopadu nepřerušila.

"Není to jen extraliga, je to úplně o něčem jiném i pro hráče, kteří hrajou KHL. Tady je to o dva levely někde jinde," doplnil k Euro Hockey Tour. "Je přesně vidět v zápasech, že chybí klid, ale ten kluci nezískají hned. V Evropě nemůžou odehrát těžší zápasy než tyhle se Švédskem, Ruskem a Finskem. Jsou to tady tři nejkvalitnější mužstva, která hrají i na mistrovství světa o medaile."

Psali jsme:
Čeští hokejisté opět prohráli a na Chanel One Cupu skončili poslední  

Podle něj se ale řada nových reprezentantů v budoucnu neztratí. "Opravdu pracují, bojují, na druhou stranu tam děláme plno chyb. My to víme, snažíme se na tom pracovat, ale není to o jednom dvou zápasech. Bohužel je to o tom, že se bude muset čekat nějakou delší dobu, než ti kluci vyhrajou. Ať to je Filippi, Simon, kteří hrají velice slušně. Nemůžeme to od nich chtít hned. Je to třeba i Zaťovič, který byl už na mistrovství světa. Tím, že budou získávat víc zkušeností, tak to vrátí," je přesvědčen Růžička.

I na Channel One Cup vzal pět úplných nováčků. "Chtěl jsem dát šanci i hráčům, jako je Hrňa a Mertl, kteří mají dobré statistiky. Ale tenhle hokej je samozřejmě o něčem jiném. Vyhodnotíme si to, jisté je, že v únoru vezmu zkušenější hráče," doplnil Růžička. Od únorových zápasů s Ruskem v Karlových Varech a v Praze už si chce skládat evropské kandidáty šampionátu.

"Dal jsem si první dva turnaje k tomu, abychom kluky poznali. Od další akce už chci stavět mužstvo a připravovat se na mistrovství světa. Teď jsem nebral třeba Jirku Novotného a další. Vím, co od nich můžu čekat," řekl reprezentační kouč.

Pro domácí šampionát chce Růžička i řadu posil z NHL, ale tam si zatím dává čas. "Bude rozhodovat únor, březen. Kluky chci nechat v klidu. Máme to rozepsané, kdo tam je, ale bude plno hráčů i z Evropy. Chceme to složit co nejlíp. Pokud budou moct z NHL přijet někteří dřív, chtěl bych je vidět a dát všem šanci. aby se porvali. Je to pro nás obrovská výzva a chceme uspět," dodal Růžička, který na konci prosince zamíří na inspekční cestu do zámoří.

Související

Hokejová reprezentace vstoupila do Channel One Cupu prohrou s Finy.

Prohra na úvod, Češi prohráli s Finskem 2:4

Helsinky/Praha - Čeští hokejisté dnes nastoupili ve finských Helsinkách k prvnímu utkání letošního Channel One Cupu. A poslední reprezentační akci roku Jandačův výběr nezačal dobře, s Finy prohrál 2:4. Zítra hráči nastoupí k utkání s Ruskem.
Český tým zítra s Finskem zahájí Channel One Cup.

Už zítra Finsko! Hokejisty čeká poslední akce roku

Hokejová reprezentace ve čtvrtek nastoupí v Helsinkách k prvnímu utkání Channel One Cupu a první start za národní tým by si měla odbýt hned pětice hráčů. Po zápase s domácím Finskem se pak tým trenéra Josefa Jandače přesune do Moskvy, kde turnaj dohraje. Jde o poslední reprezentační akci v roce 2016.

Více souvisejících

Channel One Cup Vladimír Růžička Hokej MS CZE Tým

Aktuálně se děje

před 55 minutami

před 1 hodinou

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

před 1 hodinou

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Macron varuje: Evropa může "zemřít". Je nutná robustní obrana čelící ruské agresi

Evropa by podle francouzského prezidenta mohla "zemřít", pokud si nevybuduje robustní obranu čelící ruské agresi na Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy