ZOH: Po Koreji Češi udolali po nájezdech i Kanadu a vedou skupinu A

Pchjongčchang - Po dvou vítězstvích vede český národní hokejový tým svou skupinu A v rámci právě probíhajících Zimních olympijských her. Poté, co se ve čtvrtek protrápili svěřenci kouče Josefa Jandače k výhře 2:1 nad domácí Jižní Koreou, v sobotu nakonec zdolali i jednoho z největších favoritů tohoto olympijského turnaje Kanadu a to po taktéž tuhém boji, jenž po nerozhodném stavu 2:2 po šedesáti minutách a pětiminutovém prodloužení musely o vítězi rozhodnou až samostatné nájezdy. V nich vítěznou branku vstřelil Jan Kovř a poté, co Kanaďané trefili tyčku, mohla vytrysknout česká radost ze dvouu získaných bodů z tohoto dramatického souboje.

Vyrovnané souboje s Kandou pod pěti olympijskými kruhy? Nic výjimečného v historii českého hokeje. Stačí si vzpomenout už jen na 20 let staré Nagano a semifinálový souboj, který musely rozhodnout nájezdy. A jak to celé dopadlo, to snad víme všichni. Nyní měl další takový přijít v sobotu bry ráno českého času v jihokorejském Pchjongčchangu. Tentokrát se sice nejednalo o vyřazovací fázi olympijského turnaje, i tak se hrálo o hodně. O body, které posunou vítězný tým na vedoucí místo tabulky skupiny A.

Duel ale nezačal pro české barvy vůbec dobře vůbec to nevypadalo, že by si nějak vylepšoval výrazněji svou reputaci po trochu zaskočeném výkonu, který předvedli ve čtvrtek proti domácímu výběru. Hned v první minutě totiž přišlo vyloučení pro Dominika Kubalíka, tedy útočníka, pro kterého to bylo premiérové vystoupení pod pěti olympijskými kruhy a který se tak na rozdíl od čtvrtečního duelu objevil na soupisce. A že právě "javorové listy" dokáží využívat početní výhody, o tom se čeští hokejisté přesvědčili už po 31 vteřinách hry pět na čtyři. Tehdy Raymond lehce tečoval střelu jednoho svých spoluhráčů a to tak šikovně, že kotouč zaplul do sítě poté, co prošel mezi Francouzovými betony, 0:1 pro Kanadu.

I Češi zanedlouho dostali možnost hrát přesilovkku, v ní si ale tak úspěšně nevedli a to i přesto, že se dostali hned do několika příležitostí. Ani kapitán Martin Erat, ani Jiří Sekáč s Martinem Růžičkou, dalším forvardem, který se proti Koreji ještě nepředstavil, ale proti Kanadě už ano, nedokázali dopravit puk za záda kanadského gólmana Scrivense. Nakonec ale přeci jenom v první třetině kapituloval a to v 7. minutě, kdy si své vyloučení z úvodu odčinil Kubalík. Byl to tak on, kdo vyrovnal svým šikovným zakončením na 1:1.

Hned o tři minuty později mohlo být z české strany daleko veseleji, kdyby ovšem svou šanci dokázal využít Roman Červenka. Rozhodně to byl daleko lepší, živější hokej, který Jandačovy svěřenci předváděli a velkou zásluhu měl na tom právě český stratég, který se po duleu s Koreou rozhodl razantně pozměnit útoky. Češi Kanaďany překvapovali hlavně tehdy, když zámořští hráči rozehrávali, kolikrát se dostávali u vlastní branky do úzkých. Jenomže právě Kanaďani opět ukázali, že hrát proti nim v oslabení je to nejhorší co se může stát a to v první dvacetiminutovce poznal český tým ještě jednou. Samotnou vteřinu před koncem druhého českého trestu v zápase dostal Kanadu do vedení 2:1 svým gólem Bourque.

Do druhé třetiny jsme pak na Kanaďany, kteří snad byli ještě myšlenkami v kabině, vtrhli a netrvalo dlouho a dokázali jsme vyrovnat na 2:2. Puk se po kanadských nedůrazech v jejich obranném pásmu dostal před kanadskou branku, kde byl přítomen Michal Jordán, jenž tak rozradostnil české fanoušky.

Především díky Pavlu Francouzovi Češi do konce druhé dvacetiminutovky neinkasovali, přestože se postupem času dostávali pod tlak. Zbývalo sedm minut do druhé přestávky, když Jandačův výběr dostal k dispozici početní výhodu od rozhodčích, kteří od úvodu tohoto turnaje nepodávají kdovíjaký výkon, ovšem ani Erat společně s Růžičkou nijak s nerozhodným stavem nepohnuli. Ke konci této třetiny pak navíc šli Češi do dalšího, hned dvojnásobného oslabení a to poté, co se jeden z kanadských hráčů objevil nedobrovolně na české střídačce. Tentokrát to všechno ale český tým dokázal ubánit a do kabin se tak šlo za vyrovného stavu.

Tuhý boj pokračoval i v závěrečné třetině. Kanada byla blízko k vedoucímu gólu, když v polovině této části hry jeli hned tři její hráči na jednoho, zachránila nás akorát nepřesnost v zakončení. Na nerozhodném stavu nic nezměnila ani další z českých početních výhod. Naopak zanedlouho zase oni nabídli Kanaďanům přesilovku a to poté, co se objevilo na ledě hned šest našich hráčů. Naštěstí ani tentokrát se favoritům ze zámoří skórovat nepodařilo. A poté, co pouhých 65 vteřin před koncem základní hraací doby trefil Jiří Sekáč horní tyč, bylo už pomalo jasné, že se rozhodne v nadstavbové části.

Pět minut hry tři na tři ale taktéž o vítězi nerozhodlo, i když příležitostí bylo na obou stranách dost, síťka se nerozvlnila ani na jedné brance a musely tak rozhodnout nájezdy. V nich si vítěznou trefu připsal Jan Kovář a poté, co Kanaďané v rozhodující chvíli trefili pouze tyčku, bylo rozhodnuto.

Před posledním sobotním duelem ve skupině A se Švýcarskem (8:40 SEČ) tak Češi vedou tabulku této skupiny.

ZIMNÍ OLYMPIJSKÉ HRY V PCHJONGČCHANGU 2018:

Lední hokej, muži:

SKUPINA A:

Česko - Kanada 3:2 po sam. nájezdech (1:2, 1:0, 0:0 - 0:0)Branky a nahrávky: 7. D. Kubalík, 21. Jordán (Birner, Horák), rozhodující sam. nájezd Jan Kovář - 2. Raymond (Vey, Gragnani), 14. R. Bourque (Noreau, Brulé)

Související

Češi vítají na Staroměstském náměstí naše olympioniky

Sportovci nemají ani několik týdnů po olympiádě odměny za medaile. A další měsíce je nedostanou

Praha - Úspěšní čeští sportovci ze zimních olympijských her v Pchjongčchangu stále nedostali odměny za medaile, i když jim premiér v demisi Andrej Babiš 23. dubna předal symbolické šeky. Peníze by měli obdržet zhruba v červenci. Ve vyjádření pro ČTK to dnes uvedl ministr školství Robert Plaga. Zpoždění souvisí s tím, že odměny poprvé vyplácí přímo ministerstvo místo Českého olympijského výboru (ČOV). Musí se kvůli tomu schválit nové nařízení vlády.

Více souvisejících

Olympijské hry 2018 hokej

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy