ZOH: Češi se radovali i z výhry nad Švýcarskem a postupují z prvního místa přímo do čtvrtfinále!

Pchjongčchang - Český národní hokejový tým, který do olympijského turnaje v jihokorejském Pchjongčchangu nevstoupil nejšťastněji, když sice proti domácí Koreji vyhrál 2:1, ale roli jasného favorita tohoto utkání příliš svým výkonem nepotvrdil, nakonec přeci jenom udělal radost českým fanouškům. Tým kouče Josefa Jandače totiž po sobotní výhře nad Kanadou 3:2 po samostatných nájezdech vyhrál i svůj poslední zápas v rámci skupiny A. Nad Švýcarskem zvítězil 4:1 a přímo tak postoupil z prvního místa tabulky do čtvrtfinále.

Početní výhody a nevýhody. To jsou chvíle, ve kterých padaly góly v předešlých zápasech a to jsou chvíle, které zasádně taktéž promluvili do tohoto utkání se Švýcarskem. Už po osmi minutách hry dostali první možnost přesilovky Češi, kterou dokázali využít. Konkrétně se v ní trefil Michal Řepík, jenž se v důlžitou chvíli pohyboval mezi kruhy, 1:0 pro Česko. Že je skutečně důležité nebýt zbytečně poslán na trestnou lavici, to poznali Češi, když v jejich oslabení se urodily hned dvě švýcarské příležitosti, naštěstí je tehdy ještě hráči země helvétského kříže neproměnili. Na výběru Josefa Jandače ale bylo od počátku utkání vidět, že hrají daleko lépe a živěji, než v prvním zápas s Koreou. Byl to ten sebevědomý výkon, který byl vidět už proti "javorovým listům". Ovšem ještě v první dvacetiminutovce nabídli další přesilovku a to hned dvojnásobnou svému soupeři. A i když jí ještě Švýcaři nedokázali využít, jen krátce poté, co se dostali opět do plného počtu na ledě, Rüfenacht přeci jen vyrovnal svou bombou z kruhu, 1:1.

Ani po tomto vyrovnávacím gólu se čeští reprezentanti nevyvarovali zbytečných faulů, což potkalo zanedlouho Vojtěcha Mozíka, který byl vyloučen hned na čtyři minuty za faul vysokou holí. Obrana tentokrát nekapitulovala a to ani jak ke konci první třetiny, tak na začátku druhé, neboť právě toto oslabení českého mužstva byla rozdělena první přestávkou. Následně se tým v českých barvách rozhodl vrátit se ke hře, která trápila Švýcary z kraje zápasu, útočné snažení ale skončilo opět dalším zbytečným faulem Lukáše Radila. Opět se ale zaskvěla nejen obrana, ale i po celý zápas skvělý gólman Pavel Francouz. Ve druhé půli této třetiny se pak pořádně zapotil i Francouzův protějšek Hiller a ani on nehodlal žádný kotouš pustit za svá záda. Když už nezasáhl on, pomohla mu v jednom případě i branková konstrukce.

Švýcaři byli rádi, že měli v brance právě Hillera. Právě on dával svým spoluhráčům v poli stále naději na bodový zisk z tohoto zápasu. Na řadu ale přišla 44. minuta. Od Koláře přes Kováře se tehdy puk dostal před švýcarskou brankou nehlídánému Kubalíkovi a útočník, který během této sezóny odešel z Plzně právě do Švýcarska, svou střelou do horní části branky vrátil Čechům vedení, 2:1.

Švýcarům pak utíkaly minuty mílovými kroky a proto všechny síly vrhli do útoku. Naštěstí ani svěřenci Josefa Jandače se neuchýlili k pouhému bránění, což našemu soupeři ani trošku nevyhovovalo. Když do konce zápasu zbývaly tři minuty, Švýcaři se rozhodli hrát bez brankáře, ani to jim ale nepomohlo. Naopak nejprve Červenka a pak i Řepík se postarali o konečný výsledek 4:1.

Čeští fanoušci se tak mohou těšit na čtvrtfinále, které je na programu ve středu. V úterý budou totiž na pořadu dne kvalifikační duely týmů usilující být taktéž ve čtvrtfinále, ale které se do této fáze turnaje nedostaly přímo.

ZIMNÍ OLYMPIJSKÉ HRY V PCHJONGČCHANGU 2018 (18.2.2018):

Skupina A:Česko - Švýcarsko 4:1 (1:1, 0:0, 3:0)Branky a nahrávky: 8. Řepík (M. Erat, Horák), 44. D. Kubalík (Jan Kovář, J. Kolář), 59. Červenka (J. Kolář), 60. Řepík (Birner, Nakládal) - 15. Rüfenacht (Ambühl, Suter)

Související

Češi vítají na Staroměstském náměstí naše olympioniky

Sportovci nemají ani několik týdnů po olympiádě odměny za medaile. A další měsíce je nedostanou

Praha - Úspěšní čeští sportovci ze zimních olympijských her v Pchjongčchangu stále nedostali odměny za medaile, i když jim premiér v demisi Andrej Babiš 23. dubna předal symbolické šeky. Peníze by měli obdržet zhruba v červenci. Ve vyjádření pro ČTK to dnes uvedl ministr školství Robert Plaga. Zpoždění souvisí s tím, že odměny poprvé vyplácí přímo ministerstvo místo Českého olympijského výboru (ČOV). Musí se kvůli tomu schválit nové nařízení vlády.

Více souvisejících

Olympijské hry 2018 hokej

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Volodymyr Zelenskyj (Ukrajina)

Západ se bojí, říká Zelenskyj s ohledem na válku na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev. 

před 1 hodinou

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Češi nepovolili Rakušanům další překvapení. Porazili je 4:0 a čtvrtfinále mají jisté

Poté, co nejprve Rakušané potrápili Švýcary (4:5) i Kanaďany (6:7 po prodloužení) a posléze dokázali porazit Finsko 3:2, se naši jižní sousedé v pátek večer v pražské O2 Areně představili proti svěřencům kouče Radima Rulíka. Ten své mužstvo na nevyzpytatelného soupeře připravil, a i když především druhá třetině herně nebyla podle českých představ, výsledkově k žádnému překvapení tentokráte naštěstí nedošlo. Utkání dospělo k české výhře 4:0.

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Pellegrini: Fico si útok pamatuje a po atentátu byl při vědomí. Ve hře je převoz do Bratislavy

Lékařské konzilium by mělo v pondělí rozhodnout o další léčbě postřeleného slovenského premiéra Roberta Fica, který po středečním atentátu podstoupil ve fakultní nemocnici v Banské Bystrici pětihodinovou operaci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy