ZOH - hokejový turnaj, čtvrtfinále: Češi se utkají o finále s Rusy, Kanada s překvapením turnaje

Pchjongčchang - Středeční, v pořadí dvanáctý soutěžní den 23. Zimních olympijských her nabídl sportovním fanouškům čtvrtfinálové zápasy hokejového turnaje. Poté, co nejprve Češi dokázali po dramatickém boji postoupit přes Američany, když je porazili 3:2 po samostatných nájezdech, se svět dozvěděl, proti komu svěřenci kouče Josefa Jandače nastoupí v pátečním semifinále. Nakonec to budou odvěcí rivalové z Ruska, kteří ve svém zápase jasně přehráli Nory 6:1. Další semifinálovou dvojici pak tvoří jednak Kanaďané, kteří nad Finskem vyhráli 1:0 a překvapivě Německo, které po taktéž velmi dramatickém průběhu dospěli ve svém duelu s favorizovanými Švédy do prodloužení, ve kterém pak vstřelili vítězný gól na 4:3, který musel ještě potvrdit videorozhodčí.

Uběhlo devět minut ze zápasu mezi Olympijskými sportovci z Ruska a Norskem a byli to svěřenci kouče Olega Znaroka, jež otevřeli podle očekávání skóre tohoto čtvrtfinálového duelu. Jako první se zapsal za Rusy do střelecké listiny Grigorenko. Netrvalo to dlouho a bylo to už o dvě branky a to poté, co Gusev vyžil přesilovou hru. Do kabin se šlo po úvodní dvacetiminutovce za stavu 3:0, když Vojnov jen potvrzoval roli favorita zápasu, který v úvodní části vyprodukoval na norskou svatyni celkem 19 střel. To Seveřané za stejnou dobu zmohly pouze na dva střelecké pokusy.

Norsko mohlo vstoupit do druhé třetiny celkem úspěšně, kdyby ovšem na jejím začátku využili nabídnutou početní výhodu. Až na rozehrávky od norského gólmana Haugena toho ale hokejisté ze severu Evropy příliš nepředvedli. Přesto se ale nakonec podařilo outsiderovi tohoto čtvrtfinále snížit a to ve 28. minutě, kdy Bonsaksen využil ztráty orientace gólmana Košečkina a upravil tak tedy skóre na 3:1. Jenomže Rusové tu byli opět s velice rychlou odpovědí, na kterou stačilo 74 sekund. Právě za takovou krátkou chvíli Rusové zvýšili na 4:1 a to díky Kalininovi. A když pak postupně ještě navyšovali skóre Nestěrov a Tělegin, bylo celkem jasné, s kým se Jandačův výběr v pátek 8:40 středoevropského času střetne. Rusové tedy vyhráli 6:1 a postupují mezi nejlepší čtyři mužstva tohoto olympijského turnaje.

S Kanadou se počítalo, ale s jejím dalším soupeřem? Nikoli

V semifinále se představí i naši soupeči ze skupiny A Kanaďané, se kterými ostatně do bojů o medaile počítalo. Nad Finskem po velkém boji, ve kterém zpočátku moc střeleckých příležitostí ani na jedné straně k vidění nebylo, vyhráli ve čtvrtfinále pouze 1:0 poté, co jediný gól vstřelil až na začátku třetí třetiny Noreau. Nutno ale dodat, že toho tým Suomi za celých 60 minut mnoho nepředvedl. Až v závěrečných minutách, kdy mu teklo už do bot, se snažili vytovnat, ale marně. Otázka je, jak to bude v dalších dnech s kanadskou gólmanskou jedničkou Scrivensem, kterého musel po 25 minutách hry kvůli zranění vystřídat Poulin, jenž ho ale skvěle zastoupil.

Největší překvapení se tak zrodilo v posledním čtvrtfinále mezi Švédskem a Německem, tedy mezi dvěma týmy, které se spolu utkaly už ve skupině, kde Seveřané vyhráli pouze 1:0. Žádný jednoduzchý průběh utkání nečekal Švédy ani tentokrát. Velký šok totiž zažili v první třetině, kdy se nejprve Ehrhoff a za pár chvil i Noebels postarali o nečekané německé dvoubrankové vedení. To vydrželo nejen do konce úvodní části zápasu, ale až do 47. minuty, kdy se za Švédy konečně trefil Lander. O dvě minuty později se ale opět podařilo Němcům zvýšit o dvě branky díky Kahunovi. A poté, co to pak už v 52. minutě bylo zásluhou Hersleyho a Wikstranda 3:3, mířil tento neuvěřitelný zápas do prodloužení. V něm nakonec o senzačním - a zalouženém - postupu Němců rozhodl po dvou minutách Reimer. Navíc jeho trefu musel ještě potvrdit videorozhodčí.

Naši západní sousedi datují svůj největší úspěch pod olympijskými kruhy až v roce 1976, kdy v Innsbrucku vybojovali bronzové medaile. Nyní můžou na tento úspěch navázat. Mimochodem, je to první německý postup do semifinále na velkém mezinároádním hokejovém turnaji od mistrovství světa roku 2010, které se konalo právě v Německu.

ZIMNÍ OLYMPIJSKÉ HRY V PCHJONGČCHANGU 2018 (21.2.2018):

Hokejový turnaj mužů - čtvrtfinále:

OSR - Norsko 6:1 (3:0, 2:1, 1:0)Branky a nahrávky: 9. Grigorenko (Kablukov, Tělegin), 14. N. Gusev (Mozjakin, Dacjuk), 20. Vojnov (N. Gusev, Kaprizov), 29. Kalinin (Kovalčuk, Vojnov), 34. Nestěrov (N. Gusev, Dacjuk), 54. Tělegin (Grigorenko, Kablukov) - 28. Bonsaksen (M. Olimb, K. A. Olimb)

Kanada - Finsko 1:0 (0:0, 0:0, 1:0)Branka a nahrávka: 41. Noreau (O'Dell)

Švédsko - Německo 3:4 v prodl. (0:2, 0:0, 3:1 - 0:1)Branky a nahrávky: 47. Lander (Dahlin, Omark), 50. Hersley (Omark, Wikstrand), 52. Wikstrand (Zackrisson) - 14. Ehrhoff (Hager, Schütz), 15. Noebels (Kink), 49. Kahun (Mauer), 62. Reimer (Ehliz, Boyle)

Související

Češi vítají na Staroměstském náměstí naše olympioniky

Sportovci nemají ani několik týdnů po olympiádě odměny za medaile. A další měsíce je nedostanou

Praha - Úspěšní čeští sportovci ze zimních olympijských her v Pchjongčchangu stále nedostali odměny za medaile, i když jim premiér v demisi Andrej Babiš 23. dubna předal symbolické šeky. Peníze by měli obdržet zhruba v červenci. Ve vyjádření pro ČTK to dnes uvedl ministr školství Robert Plaga. Zpoždění souvisí s tím, že odměny poprvé vyplácí přímo ministerstvo místo Českého olympijského výboru (ČOV). Musí se kvůli tomu schválit nové nařízení vlády.

Více souvisejících

Olympijské hry 2018 hokej

Aktuálně se děje

před 48 minutami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

Tuleja ministrem pro vědu a výzkum nebude. Nominace se vzdal

Kandidát na ministra pro vědu, výzkum a inovace Pavel Tuleja (TOP 09) se v pátek rozhodl vzdát nominace do funkce. Ve vládě měl nahradit poslankyni Helenu Langšádlovou, jejíž demisi již přijal prezident Petr Pavel.  

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy