ZOH - hokejový turnaj, semifinále: Češi si ani 20 let po Naganu o olympijské zlato nezahrají, to Němci porazili Kanadu a jejich pohádka pokračuje

Pchjongčchang - Olympijský hokejový turnaj v jihokorejském Pchjongčchangu měl na programu v pátek oba semifinálové duely, přičemž první z nich nabídl střet dvou odvěkých rivalů Česka a Ruska, respektive Olympijských sportovců z Ruska. Poté, co se svěřencům kouče Josefa Jandače dokázali ve středu probojovat mezi nejlepší čtyři týmy turnaje ze čtvrfinále přes Američany (3:2 po samostatných nájezdech), nejeden tuzemský hokejový fanoušek věřil, že se českým hokejistům podaří po dvaceti letech navázat na své předchůdce ze slavného Nagana a postoupit tak konečně do olympijského finále. Rusové ale byli nad síly českých reprezentantů, kteří jim nedokázali vstřelit branku, za to Rusům na dvě branky ve 2. třetině stačilo pouhých 27 sekund. Nakonec tedy hokejisté z Ruska vyhráli 3:0 a Češi si tak zahrají o bronz. A to překvapivě s Kanadou, která ve svém semifinále senzačně podlehla Německu 3:4, pro naše západní sousedy to tak znamená, že v Pchjongčchangu budou vůbec poprvé v historii bojovat o lepší, než o bronzovou olympijskou medaili. Tu získali v minulosti hned dvakrát a to již v letech 1932 a 1976.

Že Rusové budou tím doposud nejsilnějším soupeřem, se kterým se Jandačův výběr pod pěti kruhy v jihokorejském Pchjognčchangu utkal, poznali Češi od samotného úvodu utkání, jelikož nebylo nouze o dohrávané souboje, ani o vyšší tempo zápasu, než jak tomu bylo v těch předešlých. Také Češi věděli, že nesmějí být vylučováni. A byli to naopak právě Češi, kteří jako první dostali možnost přesilové hry a to poté, co v 7. minutě hráli Rusové v šesti. Během něj však byl k vidění jen jeden Košečkinův zákrok, jinak ale toho během této početní výhody čeští reprezentanti nepředvedli.

O dvě minuty později to byli pro změnu se Rusové, kteří hráli přesilovku, tentokrát se na trestné lavici objevil Petr Koukal. Ani Rusové však nedokázali tuto výhodu o jednoho muže navíc v poli využít, přestože třeba Kaprizov se ocitl v obrovské příležitosti, ve které byl už dva metry před gólmanem Pavlem Francouzem, ovšem na českého muže s maskou tehdy nevyzrál. Postupem času se tým Olega Znaroka dostával stále více do šancí a byl to spíše on, kdo udával tempo tohoto semifinále. Poté, co ale ani Kalininova šance neskončila ruskou radostí, mohl se tak naopak gólman Francouz po první třetině radovat z toho, že to byla na tomto turnaji první úvodní dvacetiminutovka, ve které neinkasoval.

Oba celky se snažily hrát trpělivě a především bez chyby, aby jako první ani jeden neinkasoval. Ve 28. minutě ale přišla Gusevova střela z kruhu a puk se poprvé ocitl za Francouzovými zády. Češi se z toho nestihli ani pořádně otřepat a po pouhých 27 vteřinách už to bylo o dvě branky a to poté, co přečíslení dva na jednoho skóroval Gavrikov. Nejbližší příležitostí pro český výběr ke snížení stavu přišla zanedlouho, kdy hrál přesilovku. Na ruskou obranu se tehdy bušilo, ovšem ani Růžička, ani Červenka s Kovářem nenašli potřebný klíč. Chvíli na to pak Kovalčuk tvrdě atakoval Jana Koláře, jenž se po střetu těžko zvedla z ledu a skoro to vypadalo, že v zápase nebude pokračovat. Ruský útočník pak šel pykat na dvě minuty, místo toho aby dostal pět minut plus do konce utkání. Ani tehdy se nám nepodařilo překonat Košečkina.

V závěru druhé části šel za katr pro změnu jede z Čechů a to konkrétně Jiří Sekáč. Naštěstí ale Rusové tuto početní výhodu nevyužili a tak šli Češi na pauzu mezi druhou a třetí třetinou se stále dvoubrankovou ztrátou. Jak se čím dál víc rychleji blížil konec zápasu, byla na českých hokejistech znát čím dál větší nervozita. Se skórem mohl pohnout Petr Koukal, ovšem ani ten na gólmana Košečkina žádné páky nenašel.

V následujících minutách bylo na Rusech vidět, že už se nikam neženou a že si svůj náskok dvou branek v pohodě hlídají, v samém závěru se Jandačovy svěřenci hrnuli do útoku všechno co šlo, zkoušeli i hru v šesti bez brankáře. Poté, co ve svých příležitostech zklamali Erat, Radil i Nakládal, to byl nakonec v poslední minutě Kovalčuk, který dostal kotouč do opuštěné české klece. Rusové tak tedy vyhráli 3:0 a Češi budou v sobotu od 13:10 středoevropského času bojovat o olympijský bronz.

Obhájci olympijského zlata zažili šok. Nestačili na senzační Německo

Nejprve šokovali tím, že poslali domů Švédsko, svého čtvrtfinálového soupeře. Nikdo ale netušil, že budou Němci v Pchjongčchangu šokovat ještě jednou a to ještě ve větším měřítku. V semifinále narazila na obhjáce olympijského zlata ze Soči Kanadu a nikdo před zápasem nepochyboval o tom, že i tentokrát se pod pěti kruhy ve finále "javorové listy" objeví. Jenže přišla 15. minuta duelu mezi Kanadou a Německem a přesilovku pět na tři dokázal naplno využít Macek, jenž tak dostal nečekaně Němce do vedení 1:0.

Kanaďané s tímto vývojem zápasu pochopitelně nepočítali a byli značně otřeseni. A tak nebylo divu, že se z kraje druhé dvacetiminutovky snažili o útočný hokej a snažili se zápas otočit ve svůj prospěch. Jenže po 24 minutách zápasu to byli opět Němci, kteří skórovali, tentokrát se tím střelcem stal Plachta, jeden z nejlepších hráčů tohoto semifinále, který se tehdy ocitl před kanadskou brankou, kde číhal na přihrávku. A když pak o tři minuty později Němci zvýšili zásluhou Mauera na 3:0, nikdo tomu nemohl v hale uvěřit, ani sami kanadští hráči. Sice se pak papírovému favoritovi podařilo snížit na 3:1, když v přesilovce Brulé skóroval, zanedlouho ale měli přesilovku i Němci a těm stačily pouhé tři vteřiny k tomu, aby ji využili. Na 4:1 ve 33. minutě svou tečí zvyšoval Hager.

Skutečně to nebyl zápas, na který bude Kanada vzpomínat v tom nejlepším. Po zbytek se musela objít bez Brulého, který byl za tvrdý zákrok do hlavy vyloučen do konce utkání, ke konci druhé třetiny pak mohl gólam Poulin inkasovat popáté, kdyby ho tentokrát nezachránila branková konstrukce. Ta navíc zazvonila v této třetině za kandským gólmanem hned dvakrát.

Kanadští hokejisté si byli vědomi toho, že musejí v poslední třetině zabrat, jinak z toho bude ostuda a proto tak všechno vrhli do útoku. I díky tomu tak Robinson snížil na 2:4. Jenomže za chvíli tu bylo německé trestné střílení, které ovšem německý reprezentant s českými kořeny Kahun neproměnil. Pak už ale hráli pouze Kanaďané. V polovině třetí části se pak v přesilovce podařilo vstřelit kontaktní branku na 3:4 Royovi a Němci už se pomalu začínali bát, aby senzační vedení udrželi.

Ovšem Kanadě nepomohla v závěru ani power play a tak po zaznění sirény mohla naplno propuknout německá radost z historického postupu do olympijského finále, v němž si Němci zahrají v neděli brzy ráno českého času s Rusy. Německá pohádka tak v Pchjongčchangu pokračuje nadále a rozhodně nemusí zůstat jen u samotné finálové účasti.

ZIMNÍ OLYMPIJSKÉ HRY V PCHJONGČCHANGU 2018 (23.2.2018):

Lední hokej, muži - semifinále:

Česko - OSR 0:3 (0:0, 0:2, 0:1)Branky a nahrávky: 28. N. Gusev (Dacjuk), 29. Gavrikov (Tělegin, Grigorenko), 60. Kovalčuk (Zub, Zubarev)

Kanada - Německo 3:4 (0:1, 1:3, 2:0)Branky a nahrávky: 29. Brulé (Ch. Lee, Noreau), 43. Robinson (Thomas, Ch. Lee), 50. D. Roy (Ch. Lee, Noreau) - 15. Macek (Kahun), 24. Plachta (Hager), 27. Mauer (M. Goc, Wolf), 33. Hager (Plachta, Schütz)

Související

Češi vítají na Staroměstském náměstí naše olympioniky

Sportovci nemají ani několik týdnů po olympiádě odměny za medaile. A další měsíce je nedostanou

Praha - Úspěšní čeští sportovci ze zimních olympijských her v Pchjongčchangu stále nedostali odměny za medaile, i když jim premiér v demisi Andrej Babiš 23. dubna předal symbolické šeky. Peníze by měli obdržet zhruba v červenci. Ve vyjádření pro ČTK to dnes uvedl ministr školství Robert Plaga. Zpoždění souvisí s tím, že odměny poprvé vyplácí přímo ministerstvo místo Českého olympijského výboru (ČOV). Musí se kvůli tomu schválit nové nařízení vlády.

Více souvisejících

Olympijské hry 2018 hokej

Aktuálně se děje

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

včera

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy