MS V HOKEJI 2012: Češi obrátili duel s Lotyši, v nervózním zápase vyhráli 3:1

Stockholm - Hokejisté České republiky zvládli důležité čtvrteční střetnutí na MS a porazili houževnaté Lotyše 3:1. Češi prohrávali, góly Michálka, Nedvěda a Plekance ale dokázali duel otočit a už v pátek je čeká Itálie.

Český tým nastoupil do zápasu s cílem odčinit předešlé matné výkony a potěšit fanouška ofenzivní taktikou, proti tuhé obranné hrázi Lotyšů se ale prosazoval jen těžko. Více šancí měl tak v první třetině soupeř. V šesté minutě zůstal volný před odkrytou bránou Cibulskis, jenže dlouho zpracovával puk a nakonec vypálil jen do boční sítě. Pak mohl udeřit Sprukts, gólman Kovář byl však připraven.Na druhé straně spálil dobrou možnost Plekanec a málem přišel trest. Ve 13. minutě hráli Lotyši dlouhou přesilovku a odražený kotouč se dostal k nehlídanému Daugavinšovi, který rozezvučel tyč. Ve druhé části už ale mátožní Češi tolik štěstí neměli. Po chybě Nakládala se za Kovářovou klecí ujal puku Keninš, předložil ho Berzinšovi a ten zblízka se štěstím rozvlnil síť.Až tento moment české hráče probral. Nebezpečně pálil Nedvěd, tvrdou ránou od modré to zkoušel Blaťák, ovšem dočkal se až Milan Michálek. Forvard Ottawy si ve 29. minutě sjel k puku vyraženému po střele Plekance a propasíroval kotouč za Masalskise, čímž výrazně zvýšil sebevědomí českého mužstva. Uzemnit ho mohl záhy Daugavinš, v tutovce ale přestřelil.Na ledě se začala odehrávat řada šarvátek, obě mužstva působila značně nervózně, herně ovšem měli navrch Češi. Ve třetí části se ve dvou šancích zjevil agilní David Krejčí, jenž si pokaždé vylámal zuby na Masalkisovi, stejně si vedl i štírek Jakub Petružálek.Češi se tak dočkali až v čase 50:50. Němec krásným pasem přes celé hřiště vyzval do úniku veterána Petra Nedvěda, ten se neunáhlil, položil si brankáře a chladnokrevně zakončil pod víko. Lotyši síly na odpověď už nenašli, zato ještě jednou inkasovali. První přesilovkový gól Čechů na turnaji vstřelil po pohledné akci kapitán Tomáš Plekanec, svěřenci trenéra Hadamczika tak vyhráli 3:1 a v pátek narazí na Italy.76. mistrovství světa v ledním hokeji ve Finsku a Švédsku (Helsinky, Stockholm):Skupina S:Česká republika - Lotyšsko 3:1 (0:0, 1:1, 2:0)Branky 29. Michálek (Nakládal, Plekanec), 51. P. Nedvěd (Němec, Čáslava), 54. Plekanec (Blaťák) - 24. Berzinš (Keninš). Rozhodčí: Bulanov (Rus.), Kurmann (Švýc.) - Dědulja (Běl.), Morrison (USA). Vyloučení: 6:5. Využití: 1:0. Diváci: 2570.Sestavy:Česká republika: Jakub Kovář - Nakládal, Blaťák, Němec, Čáslava, Krajíček, Mojžíš - Frolík, Plekanec, M. Michálek - Tenkrát, Krejčí, Průcha - Hemský, P. Nedvěd, Koukal - Petružálek, Novotný, Kašpar. Trenéři: Alois Hadamczik a Josef Paleček.Lotyšsko: Masalskis - K. Redlihs, Galvinš, Bartulis, Cibulskis, Sotnieks, Pujacs, Lavinš - M. Redlihs, Sprukts, Indrašis - Daugavinš, Cipulis, Širokovs - Meija, Berzinš, Keninš - Štals, K. Jass, Saulietis. Trenér: Ted Nolan, Artis Abols a Viktors Ignatěvs.Aktuální tabulka:1. Švédsko 4 4 0 0 0 18:8 122. Rusko 4 4 0 0 0 14:5 123. ČESKÁ REPUBLIKA 4 2 1 0 1 10:8 84. Lotyšsko 4 2 0 0 2 11:10 65. Norsko 4 1 0 1 2 12:13 46. Německo 4 1 0 0 3 7:10 37. Itálie 4 0 1 0 3 6:17 28. Dánsko 4 0 0 1 3 8:15 1

Související

Fanoušci na stadionu

Tomu říkáte hokej? Odskočili jste si zabruslit, seřval Lukašenko hráče

Minsk - Běloruský prezident Alexandr Lukašenko ve čtvrtek zkritizoval stav běloruského hokeje. Žádá od reprezentace větší nasazení a lepší výsledky, než předvedla na mistrovství světa. Běloruský tým na ledu podle hlavy státu nepůsobil dojmem, že jde do bitvy, ale že si jen odskočil zabruslit.
Česká hokejová osmnáctka

Osmnáctiletí hokejisté ve finále na USA nestačili. I tak si připisují na své konto historický úspěch

Lappeenranta - Poté, co včera naši junioři dokázali postoupit přes silné Kanaďany výhrou 4:3 po prodloužení do finále, se v neděli podvečer postavili proti dalšímu těžkému soupeři. Tentokrát proti Američanům. Ty museli naši mladíci porazit, aby tak mohli slavit historickou zlatou medaili. Nakonec se ukázalo, že hvězdy a pruhy byly nad naše síly a tak po prohře 5:2 bereme medaile stříbrné. I ty jsou pro náš juniorský hokej obrovský úspěch.

Více souvisejících

Hokej MS18 lotyšsko Česká republika

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

před 3 hodinami

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

před 5 hodinami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 6 hodinami

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 6 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

před 14 hodinami

před 15 hodinami

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy