LOH 2024: Ani Prskavec medailové prokletí nezlomil. Finále se mu nevydařilo a skončil osmý

Zatímco na posledních hrách v Tokiu vodní slalomář Jiří Prskavec získal zlato, na letošních Hrách v Paříži nedosáhl ani na jednu z medailí. Finálová jízda se mu po šestém místě v semifinále nevydařila, jelikož zaznamenal hned dva šťouchy a celkem čtyřsekundovou penalizaci, takže v konečném pořadí klesl až na osmé místo. Ani Prskavec tak neukončil pro čekání na český cenný ko. Ze zlata se radoval Ital Giovanni De Gennaro, následovaný stříbrným Francouzem Titouanem Castryckem a bronzovým Pauem Echanizem.

Už v semifinále český reprezentant nenavázal na kvalifikaci a i tehdy tak přijel do cíle s dvouvteřinovou penalizací. Bohužel se chyb nevyvaroval ani v rozhodující chvíli, ve své finálové jízdě, do které jinak vletěl po hlavě, tedy způsobem sobě vlastním. Netradičně zádí se totiž nejprve dotkl branky číslo 7, aby se pak dotkl i branky číslo 16.

Proto tak po dojetí do cíle bylo jasné, že české čekání na medaili na těchto Hrách bude pokračovat i nadále, jelikož v tu chvíli dojel na průběžném až pátém místě.  Nenavázal tak na zmiňované zlato z Tokia ani na bronz z Rio de Janeira z roku 2016. Další šanci na zisk medaile bude mít Prskavec v Paříži v tzv. kayakcrossu.

Zlato přistálo na krku De Gennarovi, jehož radost neznala mezí, jelikož se jednalo o jeho první olympijské zlato v kariéře. Vždyť jeho dosud nejlepším olympijským výsledkem bylo až sedmé místo z Ria. Nejcennější kov si zasloužil díky své rychlé a bezchybné jízdě.  Domácí miláček Castryck pak za ním zaostal o pouhé dvě desetiny sekundy. Třetí pak skončil po semifinále dvanáctý Echaniz.

O tomto rozložení na stupních vítězů rozhodl svou jízdou až poslední slalomář Joseph Clark z Británie, který sice ovládl semifinále, ale jeho finálový výkon stačil pouze na konečnou pátou pozici. Ani on, stejně jako Prskavec, se tak nestal prvním slalomářem, kterému by se podařilo vyhrát druhé olympijské zlato.

Související

Olympijské hry, ilustrační foto

Letní olympiáda v Paříži je minulostí. Na příští v Los Angeles zval i Tom Cruise

V neděli večer zhasl nad Paříží olympijský oheň, čímž skončily hry 33. olympiády. Slavnostní zakončení oproti zahajovacímu ceremoniálu, který se netradičně konal na Seině, konalo na Stade de France. Než došlo k uhašení ohně, bylo k vidění defilé sportovců, umělecká část programu připomínající olympijskou myšlenku a začátky moderního olympismu a představení příštího pořadatelského města Los Angeles. Stejně jako byly k vidění tradiční protokolární povinnosti včetně svěšení olympijské vlajky. Tu českou na stadion přinesli medailisté: kanoista Martin Fuksa a oštěpařka Nikola Ogrodníková.
Petr Pavel

Prezident Pavel pogratuloval českým sportovcům k jejich výkonům na olympiádě

Prezident Petr Pavel pogratuloval českým sportovcům k jejich výkonům na letních olympijských hrách v Paříži a poděkoval jim za vynikající reprezentaci země. Na sociální síti X dnes uvedl, že sport není jen o vítězstvích a medailích, ale také o obrovské vůli, odhodlání, dřině, bolesti, času a penězích, které investují nejen sportovci, ale i jejich týmy a rodiny. 

Více souvisejících

letní olympijské hry 2024 v Paříži Jiří Prskavec

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy