Manchester United a s ním celá Anglie truchlí. Zemřel legendární Bobby Charlton

Kolébka fotbalu oplakává svou největší hvězdu v historii. V sobotu totiž ve věku 86 let zemřel Bobby Charlton, držitel zlaté medaile z mistrovství světa 1966, Zlatého míče ze stejného roku a legenda Manchesteru United, za který mezi lety 1956 a 1973 odehrál dohromady neuvěřitelných 758 zápasů.

Prohlášení Manchesteru United na sebe pochopitelně nenechalo dlouho čekat. "Manchester United truchlí nad úmrtím sira Bobbyho Charltona, jednoho z největších a nejmilovanějších hráčů v historii našeho klubu. Sir Bobby byl hrdinou pro miliony lidí, nejen v Manchesteru nebo Spojeném království, ale všude na světě, kde se hraje fotbal. Stejně jako pro své výjimečné fotbalové kvality byl obdivován za svého sportovního ducha a čestnost. Na sira Bobbyho se bude navždy vzpomínat jako na fotbalového velikána," uvedl klub z Old Trafford.

Vzpomínalo se na něj během fotbalové soboty v Anglii na ligových stadionech a pozadu nezůstávali další známé anglické fotbalové osobnosti. „Pokud jste ho neviděli na hřišti, mysleli byste si, že jde o úplně normálního chlapa. Ohledně všeho, co v kariéře vyhrál, byl neskutečně pokorný. Přitom vzhledem k tomu, co dokázal, byste alespoň špetku arogance klidně omluvili. Nemyslím si, že existuje někdo, kdo by o něm řekl cokoliv špatného,“ řekl o Bobbym Charltonovi třeba nejlepší střelec Premier League vůbec Alan Sherarer.

„Budu mu nadosmrti vděčný. Obdivoval jsem ho, byl opravdovým hrdinou, a to nejen pro Manchester a svoji zemi. Právě on byl důvodem, proč jsem měl možnost hrát za Manchester United. Odpočívejte v pokoji, Sire Bobby,“ napsal zase pro změnu David Beckham.

Připomeňme, že právě Bobby Charlton byl jedním z přeživších letecké katastrofy v Mnichově v roce 1958, během které zahynulo několik jeho tehdejších spoluhráčů z tehdejšího velmi nadějného týmu „Busbyho dětí“. V roce 1968 pak s Manchesterem United ovládl tehdejší Pohár mistrů evropských zemí, přičemž vedle toho se ještě radoval ze tří ligových titulů a jednoho vítězství v Anglickém poháru.

Kromě toho, že svou kariéru spojil na klubové úrovni především s Manchesterem United, byl jednou z hlavních postav své doby i v anglické reprezentaci, přičemž za ní nastoupil celkem do 106 utkání a velkou měrou se podílel na jediném zlatu z fotbalového MS pro Anglii v historii, když v roce 1966 na domácím turnaji hrál všechny zápasy od začátku až do konce. Více než dlouhých 40 let pak vydržely jeho rekordy v počtu gólů za Manchester United (249), tak za reprezentaci (49), než se objevil jistý Wayne Rooney, aby ho sesadil z trůnu.

Po konci dlouholeté kariéry v Manchesteru United přesedlal na trenéra, nejprve na hrajícího v Preston North Endu, pak si ještě jako hráč zahrál v Irsku a Austrálii. V polovině 80. let pak působil ve svém Manchesteru United coby ředitel a v následujících letech pak navštěvoval Old Trafford především jako divák. Od královny Alžběty II. pak v roce 1994 obdržel rytířský titul „Sir“. V roce 2016 se mu dostalo pocty v podobě pojmenování jedné z tribun na Old Trafford.

Poslední tři roky pak trpěl demencí, jak oznámila veřejnosti jeho rodina.

Bobby Charlton Manchester United

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 26 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko tvrdí, že provedlo útok na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy