České ragby děsí svým znakem. Je v něm ukryté slovo Alláh?

Praha - Je to zdánlivě prosté. České ragby má krásný znak, který se líbí po celém světě. Jenže má to háček! Jednoduchá a výstižná kresba českého lva, jehož dvojí ocas je zároveň ragbyovým míčem, v sobě prý skrývá slovo Alláh!

Když v roce 2010 tvořil designér Lumír Kajnar zajímavou zakázku, vůbec netušil, že za pět let kvůli ní může mít problémy.

"Ragby není u nás moc zavedený sport, taky jsem ho nikdy předtím neviděl na vlastní oči, ale co mě zaujalo jsou jeho pravidla a smysl pro férovost. Inspirovaný slavnými týmy All blacks z Nového Zélandu, anglickými a francouzskými nároďáky, pustil jsem se do výrazné ikony českého ragby. Nejvíce mě lákalo zpracování českého lva, národního znaku, který budou hráči hrdě nosit na hrudi. Žádné obyčejné logo, hrátky s písmem, i když i takové nápady byly, ale poctivé překreslení znaku pro sportovní účely. Ostatně kde jinde projevit vlastenectví než na hřišti při boji," vyznal se na svém blogu.

Jenže před pár dny přišel šok. Ragbisté si nechali ušít míče pro českou reprezentaci. V pákistánské továrně ale odmítli znak na míče vyšít. Proč? Bojí se!

Podívejte se na znak zde

Čeští ragbisté ale zřejmě znak měnit nebudou. "Už jsme požadovali komentář ústavu religionistiky Akademie věd. Ti nám napsali, že by to nemělo být kontroverzní ani do budoucna," říká generální sekretář České rugbyové unie Pavel Myšák. Doporučení znělo: poptejte výrobu jinde v Asii, kde tyto problémy nebývají.

"Bavili jsme se i s výrobcem loga, reklamní agenturou, která má v tomto oboru zkušenosti. Ani tam to nikdo za problém zatím nepovažuje," dodává unijní sekretář.

Když hráli Češi s Gruzií, kde je spousta obyvatel, vyznávající islám, ještě znak nebyl na světě. Nyní je prý nejožehavějším zápasem v této souvislosti duel s Izraelem. "Ještě než pojedeme na hřiště soupeře, hostíme Izrael doma a budeme s činovníky jejich svazu řešit, zda náš znak není kontroverzní," říká Pavel Myšák.

Znak mají ragbisté krásný, ale problémy nadělat může. I proto chtějí být na všechno připravení.

Související

Novozélandští ragbisté jsou považováni za nejlepší na světě. Své atletické dovednosti předvedli v ulicích Tokia

VIDEO: Novozélandští ragbisté chrání občany Tokia

Tokio - Novozélandští ragbisté, pro barvu svého oblečení přezdívaní All Blacks, v rámci sponzorských povinností s pojišťovací společností AIG ztvárnili hlavní roli v reklamě, která se odehrává v ulicích hlavního města Japonska.

Více souvisejících

rugby

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 32 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko tvrdí, že provedlo útok na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy