Na Australany lví bojovnost nestačila. Na turnaji Češi skončí nejlépe pátí

Cesta snovým turnajem v Číně pro český basketbalový národní tým ve středu skončila, když ve čtvrtfinále nestačil na Austrálii, se kterou sice nakonec prohráli 70:82, ovše stydět se za výkon v tomto utkání rozhodně Češi nemusí. Dlouho dobu byl totiž stav zápasu vyrovnaný a třeba o poločase basketbalisté od protinožců vedli pouze 33:30. Rozhodl však závvěr třetí čtvrtiny, kdy si Australané dokázali bez větších problémů vybojovat větší rozdíl ve vedení, které pak už do závěrečné sirény dokázalo udržet. Pro Čechy ale turnaj ještě neskončil. Ve čtvrtek se totiž naši basketbalisté utkají s Polskem v boji o 5. místo a i to by byl historický úspěch českého basketbalu.

V dresu Austrálie se pohybuje hned šest největších hvězd zámořské NBA, přičemž z nich byl nejnebezpečnější rozehrávač Mills působící v San Antoniu. Právě tento hráč vstřelil hned čtyři trojky z celkových pěti pokusů. Na straně Čechů však stejně jako v předešlých zápasech nechyběla odvaha a bojovnost, jež charakterizuje český národní tým během tohoto historického mistrovství světa. Jejich častá přítomnost pod košem soupeře, kde narazili na australské obry, Baynese z Bostonu i Boguta z Golden State, byla skoro až samozřejmostí. Především Auda na ně nacházel recept a díky němu stále Češi dokázali držet s Australany krok.

V kádru českých basketbalistů byl opět hodně k vidění Tomáš Sartoranský, kterýopět dirigoval českou hru, aniž by si vzpomněl, že by měl během zápasu také vystřídat, a také Američan v českých službách Schilb, který se součástí týmu stal opět poté, co polevilo zranění kotníku ze zápasu s Brazilci. Právě ten se hned při svém prvním objevení se na palubovce uvedl úspěšnou trojkou. Těsně před poločasovou přestávkou palk Češi v zápase i vedli a to 28:27. A i když následně Australané předvedli šestibodovou šňůru, Češi nemuseli věšet tehdy hlavu, neboť sami reagovali stejnou mincí.

Vyrovnaná bitva pokračovala i po obrátce a to až do stavu 43:43. Za tohoto stavu pak ovšem přišla vydařená pasáž ze strany Austrálie, když dokázali vstřelit hned čtrnáct bodů za sebou. Nebylo tak tedy proto divu, že ve snaze přiblížit se k bodovému zisku Austrálie Češi předvedli několik ztrát i útočných faulů, což nebylo nic, co by zrovna Češi v tu chvíli potřebovali. Postupem času už byla na českých basketbalistech znát únava z předešlých zápasů na tomto světovém šampionátu, ovšem ani stav 63:46 pro Austrálii neznamenal, že by sanad se nějak Češi vzdávali, jakkoli to měli těžké.

Díky střelbám z perimetru i odvážnými nájezdy pod koše se minutu před koncem zápasu dostali Češi na sedmibodový rozdíl, 70:77 pro Austrálii. Protože ale Australané měli ve svých řadách nejlepšího střelce zápasu Millse, dokázal si už čtvrtfinálový soupeř českého týmu závěr utkání kontrolovat.

Ve čtvrtek se Češi utkají s Poláky o 5. místo v turnaji.

MS v basketbalu

Čtvrtfinále:

Austrálie - Česko 82:70

Související

Čeští basketbalisté na OH po prohře s USA končí

Čeští basketbalisté na OH po prohře s USA končí

Čeští basketbalisté podlehli na olympijských hrách v Tokiu v závěrečném utkání ve skupině A favorizovaným Spojeným státům americkým 84:119 a přišli o naději na postup do čtvrtfinále. Při své první účasti pod pěti kruhy od roku 1980 skončí reprezentanti na devátém místě.

Více souvisejících

Basketball

Aktuálně se děje

před 43 minutami

před 1 hodinou

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 2 hodinami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

včera

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Putin se i týden po útoku odmítá setkat s rodinami obětí střelby

Vypadá to, že ruský prezident Vladimir Putin nemá v úmyslu setkat se s rodinami obětí nedávného teroristického útoku na předměstí Moskvy, při kterém přišlo o život 143 lidí. Kreml ve čtvrtek nejevil žádné náznaky ohledně takového setkání.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy