OH 2016: Nejlepšími gymnasty jsou Japonci, boj o medaile trval do poslední sestavy

Rio de Janeiro - V hale Rio Olympic Arena vybojovalo osm týmu sportovních gymnastů dlouho očekávaný duel na šesti nářadích. Očekával se zajímavý boj o medaile, protože v kvalifikaci se příznivě prezentovali třeba Američané.

Jestliže Rusové si právě v kvalifikaci zkomplikovali život hned na počátku a první dvě nářadí je málem připravila o účast ve finále, tentokrát začali výborně a usadili se v čele. Jejich konkurenti kazili, Číňanům nevyšly kruhy, překvapení kvalifikace - tým USA - dokonce pokazili prostná dvojnásobně, pádem a vyšlápnutím. Po prvních dvou nářadích vedli Rusové před Japonci, týmy Číny a USA okupovaly dvě poslední příčky. 

Během dalších nářadích se Japoncům dařilo ukrajovat postupně desetinky z ruského náskoku a také Čína se prodírala kupředu. Ukrajina dokonce velice záhadně skončila de facto své působení, protože Maxim Semjankyv nenastoupil na bradla a tím pádem se týmu nezapočítával výsledek jednoho cvičence. Panovaly kolem toho určité dohady, nakonec se tento čin vysvětloval snahou ušetřit ukrajinským gymnastům síly do souboje jednotlivců, když došlo k reálnému zhodnocení v oblasti týmů.

Před posledním nářadím už šli Japonci do čela a jejich prostná byla vyvrcholením celého maratonu sestav. Zasadili svým soupeřům rozhodující úder a bylo jasné, že se bude bojovat o zbylé dvě medaile. Rusové měli více než bodový náskok, ale dva ze tří cvičenců při prostných přešlápli a dali Čínanům šanci. Jenže i přes poslední kvalitní výkon na hrazdě se podařilo Beljavskému (i přes přešlap) vydolovat potřebné body a poprvé od Sydney se tak ruský tým mohl radovat z medaile. 

Američané sice mohutně finišovali, ale jejich šance zhatil pádem z hrazdy Llevy. Přesto dokázali porazit freneticky povzbuzované Brazilce, kteří nevydrželi v dobrém nástupu a místo bodu o bronz se propadali stále níž. Velká Británie ztratila svou šanci poté, co její reprezentant v poslední položce nezvládl cvičení na koni našíř.

Sportovní gymnastika - muži: soutěž družstev

1. Japonsko, 274,0942. Rusko, 271,4533. Čína, 271,1224. Velká Británie, 269,7525. USA, 268,5606. Brazílie, 263,7287. Německo, 261,2758. Ukrajina, 202,078

Související

Box (ilustrační foto)

Některé boxerské zápasy na olympiádě v Riu byly zmanipulované, tvrdí McLaren

Vyšetřovatel Richard McLaren se ve čtvrtek nechal slyšet, že některé boxerské zápasy na Letních olympijských hrách v Riu de Janeiro před pěti lety byly zmanipulované. Tento kanadský vyšetřovatel byl letos v červnu pověřen Mezinárodní boxerskou organizací AIBA, aby možné ovlivňování výsledků boxerských zápasů z roku 2016 prošetřil.
XXXI. letní olympijské hry 2016 v Riu

Olympiáda byla podplacená. Bývalý guvernér přiznal korupci

Bývalý guvernér státu Rio de Janeiro Sérgio Cabral u soudu přiznal, že si kupoval hlasy členů Mezinárodního olympijského výboru před volbou dějiště her v roce 2016. Úplatky v celkové výši dva miliony dolarů podle něj byly pro devět členů MOV, mimo jiné pro legendárního ukrajinského tyčkaře Sergeje Bubku a ruského plavce Alexandera Popova. Oba obvinění odmítli a budou se bránit právní cestou.

Více souvisejících

Olympijské hry 2016 Gymnastika

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 9 minutami

před 47 minutami

před 1 hodinou

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy