Zlatý Krpálek i nepovedené EURO. TOP 5 sportovních akcí roku 2016

Ústí nad Labem - Rok 2016 byl z pohledu sportovního příznivce nesmírně pestrý. Tři celosvětově sledované akce, doplněné o nejsledovanější turnaje v tuzemsku. Češi však uspěli jen na dvou z nich. Přinášíme TOP 5 největších sportovních akcí roku 2016, které s napětím sledovali nejen fanoušci z České republiky.

1. Letní olympijské hry v Riu de Janeiru

Jednatřicátých her v Brazílii se zúčastnilo přes jedenáct tisíc sportovců, premiérově i těch z Kosova či Jižního Súdánu. Českou výpravu tvořilo přesně 105 účastníků, čtrnáct z nich přivezlo medaili. Tu nejcennější, zlatou, získal judista Lukáš Krpálek. Stříbro s bronzem bral kanoista Josef Dostál. 

Nejlepší zemí v Riu byly Spojené státy americké, dohromady si jejich sportovci odvezli domů 121 medailí. Čtyři zlata získala na hrách teprve devatenáctiletá Američanka Simone Bilesová. Vyrovnala tak rekord Věry Čáslavské z roku 1968.

Brazílie musela nejen po dobu konání olympiády čelit kritice z celého světa. Obavy z nákazy virem zika byly asi ty největší. I přes protesty a neúčasti mnoha sportovců se však hry uskutečnily. Kromě toho měla pořadatelská země výrazné potíže s včasným dokončením sportovních areálů a udržováním čistých sportovišť. Zklamáním byla i často prázdná místa a neslušné a nesportovní chování brazilských fanoušků. 

Čeští medailisté: Lukáš Krpálek (Judo\zlato), Josef Dostál (Kanoistika/stříbro, bronz), Jaroslav Kulhavý (Cyklistika/stříbro), Jiří Prskavec (Kanoistika/bronz), Ondřej Synek (Veslování/bronz), Petra Kvitová (Tenis/bronz), Lucie Šafářová (Tenis\bronz), Barbora Strýcová (Tenis/bronz), Lucie Hradecká (Tenis/bronz), Radek Štěpánek (Tenis/bronz), Barbora Špotáková (Oštěp/bronz), Jan Štěrba (Kanoistika/bronz), Daniel Havel (Kanoistika/bronz), Lukáš Trefil (Kanoistika/bronz).

Olympijské zlato Lukáše Krpálka:

 

2. Fotbalové EURO ve Francii

Nikoliv tradičních šestnáct mužstev. Ale rovnou čtyřiadvacet jich startovalo na EURU, které hostily stadiony ve Francii. Nově tak atmosféru sledovaného turnaje okusil třeba Island, Albánie, nebo největší překvapení z Walesu. Ten došel až do semifinále. Senzační bylo také vyřazení Anglie sympaticky hrajícím Islandem, fanoušky zaujal i maďarský brankář Gábor Király. Turnaj odchytal v teplákách.  

Vítězem se stalo poprvé v historii Portugalsko, v čele s Cristianem Ronaldem. To ve finále porazilo domácí Francii gólem v prodloužení. Stejně jako Řecku v roce 2004, tak i Portugalcům vyšla cesta dobré defenzivy. Ronaldo a spol. inkasovali na turnaji jen pětkrát. 

Český tým bojoval o postup ve skupině D, kde bylo ještě Španělsko, Turecko a Chorvatsko. Náročnou skupinu tým Pavla Vrby nezvládl. Získal pouhý bod za remízu 2:2 s Chorvatskem a na turnaji nic nepředvedl. Bohužel byl český tým po turnaji považovaný za jeden z nejslabších, který do Francie jel. 

Nejlepší střelec turnaje: Antoine Griezmann (Francie) - 6 gólů

Nejlepší hráč turnaje: Antoine Griezmann (Francie)

Gól Tomáše Necida proti Chorvatsku (2:2):

3. MS v hokeji v Rusku

Květnový turnaj má v republice stále velké jméno. Byť reprezentace získala poslední zlato v roce 2010 a na jakoukoliv medaili bude v lednu čekat pátý rok, mistrovství každoročně zvedá výrazně tržby v hospodách a restauracích. 

Vyhrála podruhé v řadě Kanada. Ve finále zdolala Finsko a v květnu 2017 bude útočit na "zlatý hattrick." V Rusku oslnil především finský mladíček Patrik Laine, který byl v osmnácti letech zvolen nejlepším útočníkem turnaje. Vzpomínat se bude také na parádně fandící fanoušky Maďarska, jejich tým nakonec sestoupil z elitní skupiny.  

Českému výběru se pod vedením Vladimíra Vůjtka dařilo. Kromě prohry s Dánskem po prodloužení všechny zápasy Češi vyhráli. Včetně těch s Ruskem a Švédskem. Jenže ve čtvrtfinále se začalo hrát "doopravdy" a reprezentace vypadla už po prvním utkání play off s USA. Češi sehráli dohromady osm zápasů a bylo to osm zápasů dobrých. Přesto zůstal mančaft znovu bez medaile. Po turnaji u týmu skončil Vladimír Vůjtek, Světový pohár už odkoučoval Josef Jandač. 

Konečné pořadí play off:

Kanada Finsko
Rusko USA Česko Švédsko
Německo Dánsko

České góly na MS v Rusku:

4. Světový pohár v Torontu

Po dvanácti letech, znovu na půdě kolébky hokeje. Obnovený Světový pohár měl oproti roku 2004 dva nové týmy. Uměle  vytvořený tým hráčů Severní Ameriky do 23 let a Výběr Evropy, kde hráli hokejisté ze Slovenska, Německa, Švýcarska, Norska, Dánska, Slovinska, Rakouska a Francie. 

V první skupině proti sobě bojovaly týmy Kanady, USA, Česka a Výběru Evropy. Ve druhé týmy Severní ameriky do 23 let, Švédska, Ruska a Finska. Turnaj ovládli hráči domácí Kanady. Ve finále měla překvapivého soupeře - právě tým Výběru Evropy. V sérii hrané na dvě vítězná utkání ale Kanada zvítězila v nejkratším možném termínu. 

Na Světovém poháru zářil hlavně Kanaďan Sidney Crosby - v šesti zápasech posbíral deset bodů. Brankářským statistikám velel jeho krajan Carey Price. 

Česká reprezentace dostala hned ve svém prvním utkání lekci od Kanady, která zvítězila 6:0. Druhý zápas Češi prohráli po prodloužení s Výběrem Evropy, tím pádem parta kolem Jakuba Voráčka ztratila šanci na postup do play off. V posledním souboji Jandačův výběr vyhrál nad USA. Z pohledu českého týmu to propadák nebyl. Kromě zápasu s Kanadou to herně vypadalo dobře, tým bojoval. Stačilo dát gól v prodloužení dříve než Výběr Evropy a reprezentace by postoupila do semifinále.

Další Světový pohár by se měl uskutečnit už v roce 2020. 

Gól Jakuba Voráčka na 1:1 v zápase s Výběrem Evropy

5. Fed Cup 2016

Fantastický listopadový úspěch českých tenistek. A z pohledu nejsledovanějších sportů jediný se zlatým koncem v roce 2016. Pod vedením trenéra Petra Pály došel tým znovu do finále a popáté za posledních šest let dokázal vyhrát! Celkově už podesáté v historii, lepší zemí je ve Fed Cupu jen USA.  

Finále letošní rok hostila Francie. První bod uhrála po výborné bitvě Karolína Plíšková, Francouzka Caroline Garciaová ale dvěma vyhranými zápasy dostala domácí do vedení 2:1. V tu chvíli stačilo Francii k titulu jedno vítězství. Do finále však ještě promluvila bojovnice Barbora Strýcová, která nejprve porazila Cornetovou a vyrovnala na 2:2, o půl hodiny později nastoupila Češka ke čtyřhře, společně s Karolínou Plíškovou. Světové dvojky z Francie český pár porazil ve dvou setech a dokončil "zlatý hattrick."

Přehled vítězů Fed Cupu:

USA (17) Česko (10)
Austrálie (7) Španělsko (5)
Rusko (4) Itálie (4) Francie (2) Německo (2)

Poslední gem finálového souboje: 

  

Související

Box (ilustrační foto)

Některé boxerské zápasy na olympiádě v Riu byly zmanipulované, tvrdí McLaren

Vyšetřovatel Richard McLaren se ve čtvrtek nechal slyšet, že některé boxerské zápasy na Letních olympijských hrách v Riu de Janeiro před pěti lety byly zmanipulované. Tento kanadský vyšetřovatel byl letos v červnu pověřen Mezinárodní boxerskou organizací AIBA, aby možné ovlivňování výsledků boxerských zápasů z roku 2016 prošetřil.
XXXI. letní olympijské hry 2016 v Riu

Olympiáda byla podplacená. Bývalý guvernér přiznal korupci

Bývalý guvernér státu Rio de Janeiro Sérgio Cabral u soudu přiznal, že si kupoval hlasy členů Mezinárodního olympijského výboru před volbou dějiště her v roce 2016. Úplatky v celkové výši dva miliony dolarů podle něj byly pro devět členů MOV, mimo jiné pro legendárního ukrajinského tyčkaře Sergeje Bubku a ruského plavce Alexandera Popova. Oba obvinění odmítli a budou se bránit právní cestou.

Více souvisejících

Olympijské hry 2016 Světový pohár 2016 Fed Cup

Aktuálně se děje

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 12 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

Extrémní počasí spaluje Asii. Kvůli vedrům umírají desítky lidí

Thajské úřady varovaly ve čtvrtek před novou vlnou veder, v důsledku kterých v této zemi přišlo od začátku roku o život už nejméně 30 lidí. Podle agentury AP se extrémní vedra očekávají v metropoli Bangkok, ale také na severu a severovýchodě země. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy