Před Severní Makedonií se čeští fotbalisté v přípravě na Euro střetnou ještě s Maltou

Koncem března odehrála česká fotbalová reprezentace dva přátelské duely s Norskem a Arménií, při kterých se poprvé v akci představil fanouškům nový realizační tým v čele s koučem Ivanem Haškem. I přes nepříliš přesvědčivé výkony oba zápasy skončily vítězstvím Čechů 2:1. V dalších přípravných zápasech před mistrovstvím Evropy, které se uskuteční od 14. června v Německu, se Češi utkají s Maltou a Severní Makedonií. S prvně jmenovaným soupeřem se Fotbalová asociace ČR (FAČR) domluvila nyní na začátku dubna, stejně tak nyní asociace oznámila, že přípravný kemp bude mít česká reprezentace v rakouském Schladmingu.

Právě zde se tak nejprve 7. června Češi utkají s Maltou, tři dny poté přijde na řadu duel se Severní Makedonií. Pak bude následovat krátké volno, ve čtvrtek 13. června je pak na programu odjezd do Německa na evropský šampionát, kde v rámci své skupiny se nejprve v Lipsku střetnou s Portugalskem, poté v Hamburku s Gruzií a Tureckem.

"Přáním našeho týmu bylo odehrát zápas nedaleko místa, kde budeme na kempu, abychom měli co nejvíc času na přípravu před Eurem. Proto jsme odmítli několik předních evropských reprezentací, které zase jednoznačně trvaly na tom, že budou hrát doma," vysvětloval proces hledání soupeřů pro přípravná utkání asociační technický ředitel Erich Brabec, jenž prozradil útočiště reprezentace během přípravy v rakouském Schladmingu. Bude se zde bydlet v hotelu Falkensteiner, odkud není daleko na hřiště. "Na místě jsme se byli s trenéry podívat a budeme tam mít ideální podmínky na přípravu," dodal Brabec.

"Jednotlivé týmy mají před startem mistrovství Evropy jasnou představu o svých přípravách a prioritách. Víc než kdy jindy proto do jednání vstupují preference trenérů, místo utkání, rozhodování, zda chcete hrát proti účastníkovi šampionátu, termín. Od začátku jsme měli od trenérů zadání, že pro ně je prioritou místo zápasu, a tento požadavek se nakonec podařilo splnit," doplnil Brabce samotný předseda českého fotbalu Petr Fousek.

Přestože je Malta fotbalovým trpaslíkem, kromě devíti dosavadních výher si s ním Češi připsali i tři bezbrankové remízy. Naposledy se s tímto aktuálně 172. týmem žebříčku FIFA Češi utkali v roce 2016, kdy se jednalo taktéž o přípravu na Euro a kdy tehdejší svěřenci kouče Pavla Vrby vyhráli jasně 6:0.

Současný český stratég Ivan Hašek mírní řeči o fotbalovém trpaslíkovi a poukazuje na skutečnost, že Malta v poslední době potrápila několik soupeřů. "Máme daný plán přípravy, do kterého zapadá zápas v daném termínu nedaleko místa, kde se budeme na šampionát připravovat. Navíc Malta si v poslední době připsala dobré výsledky. Během posledního reprezentačního srazu dokázala remizovat se Slovinskem, loni porazila zlepšující se Lucembursko, ještě předtím remizovala s Řeckem a porazila Izrael," uvedl konkrétně Hašek.

Jeho tým bude v těchto červnových zápasech výsledkově navazovat na březnové výhry 2:1 nad Norskem a Arménií, nicméně se bude chtít jistě prezentovat daleko přesvědčivějšími výkony.

Související

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.
Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

Více souvisejících

Fotbal

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

včera

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy