Šestá medaile pro Česko! Rychlobruslařka Erbanová získala na pětistovce bronz

Pchjongčchang - Medailový víkend pro Českou republiku pokračuje v olympijském Pchjongčchangu i v neděli. Poté, co nejprve v sobotu vyhrála senzační zlato v superobřím slalomu ve sjezdovém lyžování Ester Ledecká, v neděli rozradostnila ziskem dalšího, v pořadí již šestého, cenného kovu z těchto Her české fanoušky rychlobruslařka Karolína Erbanová. Ta totiž získala na trati dlouhé 500 metrů bronz. Zlato putuje do Japonska zásluhou Nao Kodairové, stříbro pak zůstává v Koreji díky Sang-hwa I, která v předposlední jízdě tohoto závodu dokázala překonat českou reprezentantku o pouhou jednu setinu.

Celkem 32 závodnic se zúčastnilo rychlobruslařského závodu o další sadu medailí a to tentokrát na trati dlouhé 500 metrů. Právě na tuto trať si nejvíc věřila česká reprezentantka Karolína Erbanová. Ta se objevila na olympijském rychlobruslařském oválu až v předpředposlední 14. jízdě, ve které se představila společně s největší favoritkou tohoto závodu, Japonkou Nao Kodairovou, jež se loni stala světovou šampionkou na trati této vzdálenosti.

Nejprve se do čela závodu díky svému výkonu dostala po osmi odjetých jízdách Nizozemka Jorien ter Morsová, která pro změnu jela jízdu číslo 4. Tehdy do cíle dorazila v čase 37,530 tisícin vteřiny. Až v jedenácté jízdě se našla její první přemožitelka a to americká reprezentantka Brittany Boweová, jež byla rychlejší pouze o devět tisícin.

Další přemožitelky těchto doposud vedoucích závodnic se sešly až ve zmiňované 14. jízdě. V ní obě rychlobruslařky, jak Erbanová, tak Kodairová, rozjely svou jízdu velice rychle. Pro rodačku z Vrchlabí bylo výhodou, že byla vylosovaná do jízdy společně s největší favoritkou, protože tak díky ní mohla zajet velmi rychlou jízdu. Zatímco Japonka projela cíle v době, kdy časomíra ukazovala 36,94 setin vteřiny, Erbanová za ní zaostala o pouhých 40 setin a byla tak tedy průběžně druhá a čekala, jak na její čas odpoví zbývající soupeřky.

Především byla zvědavá, co předvede v následující jízdě domácí Korejka Sang-hwa I. Právě ona totiž patřila k těm, která ji ještě mohla překonat. A taky, že nakonec překonala. A stačilo jí k tomu pouze setina náskoku.

V poslední jízdě se pak představily Němka Herzogová a Ruska Golikovová, které nebyly tak rychlé, aby promluvily do konečného medailového pořadí a tak se česká olympijská výprava mohla v Pchjongčchangu radovat ze zisku svého, již šestého cenného kovu, tentokráte z bronzu pro Karolínu Erbanovou.

ZIMNÍ OLYMPIJSKÉ HRY V PCHJONGČCHANGU 2018 (18.2.2018):

Rychlobruslení, ženy - 500 m:

1. Kodairaová (Jap.) 36,942. I Sang-hwa (Korea) 37,333. Erbanová (ČR) 37,344. Herzogová (Rak.) 37,515. Boweová (USA) 37,5306. Ter Morsová (Niz.) 37,5397. Golikovová (OSR) 37,628. Goová (Jap.) 37,679. Jü Ťing (Čína) 37,8110. Hudeyová (Kan.) 37,88

Související

Češi vítají na Staroměstském náměstí naše olympioniky

Sportovci nemají ani několik týdnů po olympiádě odměny za medaile. A další měsíce je nedostanou

Praha - Úspěšní čeští sportovci ze zimních olympijských her v Pchjongčchangu stále nedostali odměny za medaile, i když jim premiér v demisi Andrej Babiš 23. dubna předal symbolické šeky. Peníze by měli obdržet zhruba v červenci. Ve vyjádření pro ČTK to dnes uvedl ministr školství Robert Plaga. Zpoždění souvisí s tím, že odměny poprvé vyplácí přímo ministerstvo místo Českého olympijského výboru (ČOV). Musí se kvůli tomu schválit nové nařízení vlády.

Více souvisejících

Olympijské hry 2018 Karolína Erbanová (rychlobruslařka)

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy