Poslední šance registrovat si auto. Jinak o něj definitivně přijdete

Praha - Pokud vlastníte vozidlo, které je v Centrálním registru vozidel pouze odhlášeno předchozím provozovatelem, musíte podat na úřad do konce června žádost o zápis vlastníka a provozovatele do registru silničních vozidel. Pokud to neuděláte, bude váš vůz trvale vyřazen z evidence a již nikdy ho nepůjde přihlásit.

Provoz nepřihlášeného auta pak bude nezákonný a jeho majitel bude vystaven riziku vysokých pokut nebo náhrad škod například v situaci, kdy bude vozidlem způsobena dopravní nehoda.

Co dělat v případě, že vozidlo není přihlášeno?

"Je nezbytné zajistit si všechny doklady, které jsou spojeny s prodejem vozidla a od původního majitele si nechat úředně ověřit plnou moc k převodu," říká Tomáš Svoboda z Auto ESA. Veškeré doklady, které je nutné k žádosti o registraci vozidla doložit, a formulář pro registraci najdete na stránkách ministerstva dopravy zde. Jinou variantou může být i prodej vozu.

Dokončení registrace se provádí na úřadě obce s rozšířenou působností v bydlišti majitele a provozovatele vozu. Poplatek za dokončení převodu je 800 korun, k tomu je ale nutné u starších vozů započítat i ekologickou daň, bez jejíhož zaplacení není možné převod dokončit.

Nejste si jistí, jestli je vaše auto registrované?

Pokud nevíte, jestli jste registraci svého vozidla dokončili, neztrácejte hlavu. Pro takové případy vytvořilo ministerstvo dopravy jednoduchou aplikaci, kterou naleznete zde.

Vložte číslo malého technického průkazu (Osvědčení o registraci vozidla) do databáze vozidel s nedokončenou registrací a ověřte si, zda své vozidlo máte správně registrované. Číslo najdete i ve velkém technickém průkazu.

Související

registr silničních vozidel

Změny v registraci vozidel. Platnost evidenčních kontrol aut se ode dneška prodlužuje

Platnost evidenčních kontrol vozidel se ode dneška prodlužuje ze 30 dnů na jeden rok. Spolu s tím navíc odpadá povinnost absolvovat evidenční kontrolu, kdy se provozovatel vozidla stává jeho vlastníkem. Jednodušší bude i rezervace registrační značky. Počítá s tím novela zákona o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích, jejíž účinnost začíná dnes.
Ilustrační fotografie.

Registr vozidel je opět plně funkční, měl poruchu při generování dokumentů

Registr silničních vozidel byl dnes od dopoledne několik hodin částečně mimo provoz. Technická porucha v systému po většinu úředního dne neumožňovala generovat a tisknout dokumenty, řada úřadů proto nepoužívala registr vůbec. Technický problém se nakonec podařilo opravit zhruba po 16:00, úřady ho tak mohou používat ještě dnes. ČTK o zprovoznění systému informoval mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka.

Více souvisejících

registr silničních vozidel auto

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 11 hodinami

před 12 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy