Pozor na pokutu: Letos končí platnost většiny autolékárniček

Praha - Platnost autolékárniček vyprší letos zhruba 3,9 milionu automobilistů. Měli by si je včas vyměnit, při silniční kontrole jinak hrozí pokuta až 2000 korun, řekl dnes novinářům Luděk Ogoun z firmy, která tyto prostředky vyrábí. Obsah lékárničky je daný vyhláškou o povinné výbavě automobilů.

Při nákupu nové se řidiči mohou řídit doporučením záchranářů z Olomouckého kraje. Testovali 11 typů dostupných autolékárniček, všechny podle nich dostály vyhlášce. Přesto pro použitelnost ve vypjaté situaci dopravní nehody a poskytnutí první pomoci byly některé méně vhodné. "Důležité je, aby lékárnička byla použitelná jednoduše a účelně v terénu ve stresové situaci," shrnul vedoucí vzdělávacího a výcvikového střediska a zdravotnický záchranář olomoucké záchranky Petr Matouch.

Některé testované lékárničky měly podle Matoucha nekvalitní obvazový materiál, špatné rukavice, nevhodné zaškrcovadlo a náplasti nízké kvality.

Příliš pružný obvaz použitý pro zástavu krvácení může způsobit zraněnému další trauma, málo savé polštářkové náplasti nepomohou zastavit krvácení a slepené či malé rukavice zachránce na ruce nedostane. "Po nákupu radíme lékárničku rozbalit a seznámit se s jejím obsahem, nevozit ji v autě zalisovanou ještě ve fólii z obchodu," řekl Matouch.

Že by autolékárnička neměla chybět v povinné výbavě žádného vozu, ví téměř každý. Pro jistotu si ale zkontrolujte, zdali je v ní vše, co vyžaduje vyhláška pro rok 2014.

Autolékárnička je součástí povinné výbavy motorového vozidla při provozu na pozemních komunikacích dle vyhlášky Ministerstva dopravy České republiky č. 341/2002 Sb. Obsah autolékárničky je přímo stanoven touto vyhláškou ve znění vyhlášky č. 238/2009 Sb., vyhlášky č. 216/2010 Sb. a vyhlášky č. 182/2011 Sb.

Pokud máte lékárničku starší, musíte několik věcí dokoupit. Na základě vyhlášky č. 283/2009 Sb. ve znění vyhlášek č. 216/2010 a 182/2011 Sb. musí autolékárnička pro letošní rok obsahovat tyto součásti:

- Leták o postupu při poskytování první pomoci 1 ks- Resuscitační masku s výdechovou chlopní a filtrem 1 ks- Obvaz hotový s 1 polštářkem (šíře min. 8 cm, savost min. 800 g/m2) 3 ks- Obvaz hotový se 2 polštářky (šíře min. 8 cm, savost min. 800 g/m2) 3 ks- Šátek trojcípý z (netkaného) textilu (délka stran min. 960 x 1 360 x 960 mm) 2 ks- Náplast hladkou na cívce (velikost 2,5 cm x 5 m, min. lepivost 7 N/25 mm) 1 ks- Náplast s polštářkem (velikost 8 cm x 4 cm, min. lepivost 2,5 N/cm) 6 ks- Obinadlo škrticí pryžové (60 x 1 250 mm) 1 ks- Roušku plastovou (20 x 20 cm, tloušťka 0,05 mm) 1 ks- Rukavice pryžové (latexové) chirurgické v obalu 1 pár- Nůžky zahnuté (se sklonem) v antikorozní úpravě se zaoblenými hroty – délka min. 15 cm 1 ks- Isotermickou fólii (rozměry min. 200 x 140 cm) 1 ks

Víte že: pokud osobě, která je v nebezpečí smrti nebo jeví známky vážné poruchy zdraví, neposkytnete potřebnou pomoc, ač tak můžete učinit bez nebezpečí pro sebe nebo jiného, budete potrestáni odnětím svobody až na jeden rok, upozorňuje tipcars.com.

Kdo osobě, která je v nebezpečí smrti nebo jeví známky vážné poruchy zdraví, neposkytne potřebnou pomoc, ač je podle povahy svého zaměstnání povinen takovou pomoc poskytnout, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta nebo zákazem činnosti. § 208 zákona č. 140/1961 Sb. (trestní zákon) v tomto případě hovoří jasně: řidič dopravního prostředku, který po dopravní nehodě, na níž měl účast, neposkytne osobě, která při nehodě utrpěla újmu na zdraví, potřebnou pomoc, ač tak může učinit bez nebezpečí pro sebe nebo jiného, bude potrestán odnětím svobody až na tři léta nebo zákazem činnosti.

Související

Více souvisejících

Autolékárničky auto záchranáři

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

Blinken: Odmítnutím dohody Hamás ukáže, že se o Palestince „nestará“

Americký ministr zahraničí Antony Blinken se v Jeruzalémě setkal s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Po schůzce vyzval palestinské hnutí Hamás, aby přijalo nabízenou dohodu o propuštění rukojmích a příměří.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy