Invaze luxusu: Do Prahy se sjela auta značky Rolls-Royce a Bentley

Praha - Asi 300 příznivců aut značek Rolls-Royce a Bentley se dnes za deštivého počasí sešlo v pražské Dubči na prvním setkání těchto luxusních aut v Česku. Na akci se představilo 35 vozů obou značek. Firma Rolls-Royce letos slaví 110 let od svého založení.

"Jsou tady účastníci i z Německa, Rakouska, Slovenska i zástupci značky z továrny v Anglii," uvedl předseda Rolls-Royce clubu Martin Kot. Nejdražším modelem na setkání je nový Rolls-Royce Phantom v hodnotě 12 milionů korun. Řada předválečných modelů značky má hodnotu kolem deseti milionů korun.

Nejzajímavějšími modely značky Rolls-Royce jsou podle organizátorů dvě prodloužené limuzíny Silver Shadow z roku 1979 a Silver Shadow 2 z roku 1976 pro osm lidí. "Bylo vyrobeno pouze sedm kusů pro amerických trh. Je to hodně raritní kus. Jednu limuzínu jsem sehnal ve Finsku, druhou jsem kupoval v Čechách," řekl ČTK majitel Milan Koubek. Obě limuzíny majitel pronajímá na svatby. Spotřebu vozu, který má sedmilitrový motor, majitel prozradit nechtěl. Původní cena nového vozu v Anglii byla v přepočtu osm milionů korun.

Raritou je v Česku také pohřební Rolls-Royce, dovezený z Británie. Se svým vozem Rolls-Royce Silver Shadow přijel na sraz příznivců značky i herec Pavel Trávníček.

V ČR je podle Kota 60 až 100 vozidel značky Rolls-Royce. Typickým majitelem je padesátiletý muž. Podle statistik Sdružení automobilového průmyslu je v Česku registrovaných 65 vozů Rolls-Royce a přes 300 aut značky Bentley. Průměrné stáří "rollsů" je kolem 11 let, u vozů Bentley necelých šest let. Loni si Češi pořídili 29 nových bentleyů a dva rolls-royce.

Znáte tři nejdažší auta světa?

Lamborghini Reventon: $1,600,000 (30,400,000 Kč)

Na bednu se nám dostalo Lamborghini Reventon, které svým vzhledem připomíná stíhačku. Je to jedno z nejpěknějších aut co můžete na silnici vidět. Svého času vyhrál italskou anketu o nejkrásnější auto na světě. Jeho majiteli se stalo 20 šťastlivců po celém světě. Váha toho automobilu je 1690 kg. Z 0-100 zrychlí za "příjemných" 3,4 s. Tento automobil je schopen jet rychlostí až 330 km/h.

Pagani Zonda Cinque Roadster: $1,850,000 (35,515,000 Kč)

Těsně před vrcholem zůstala Zonda s názvem Cinque. To v překladu znamená pět, tento název italská společnost zvolila kvůli tomu, že jich bylo vyrobeno pouhých 5 ks. Dvanácti válec od AMG vyrábí 678 koní. Hmotnost automobilu je 1210 kg. Z 0-100 km/h se dostane za 3,4 s. a maximální rychlost je 350 km/h. Zonda R byla sestavena tak, aby s ní bylo legální jezdit po běžných komunikacích, píše top10list.cz.

Bugatti Veyron Super Sports: $2,400,000 (45,600,000 Kč)

Vítězem se stává úžasně dynamický automobil Buggatti Veyron Super Sports. Ten dokáže z klidu na 200 km/h zrychlit za 7,3 s a na 300 km/h za úžasných 15 s. Maximální rychlostí tento super automobil jel 434,2 km/h (při zápisu do Guinnessovy knihy rekordů), avšak z bezpečnostních důvodů u sériového provedení můžete jet maximálně 415 km/h. Jak uznáte tak to asi bude každému majiteli bohatě stačit.

Související

Lidé

Rolls-Royce propustí až 8000 zaměstnanců

Britský výrobce leteckých motorů Rolls-Royce Holdings připravuje zrušení až 8000 pracovních míst, což odpovídá zhruba 15 procentům jeho pracovní síly. Reaguje tak na pokles poptávky po letadlech, který je důsledkem koronavirové krize. Informoval o tom list Financial Times s odvoláním na zdroje z podniku.
Ilustrační foto

Rolls-Royce dosáhl rekordního prodeje, hitem je luxusní SUV Cullinan

Britský výrobce luxusních automobilů Rolls-Royce v loňském roce zvýšil prodej o čtvrtinu na rekordních 5152 vozů. Oznámila to dnes firma. K růstu prodeje přispěla silná poptávka po modelu Cullinan, který je prvním sportovně-užitkovým vozem (SUV) značky Rolls-Royce, napsala agentura Reuters.

Více souvisejících

Rolls-Royce auto Bentley

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Nelson Mandela, bývalý prezident Jihoafrické republiky a jeden z hlavních bojovníků proti apartheidu. Byl spoluzakladatelem ozbrojeného křídla Afrického národního kongresu Umkhonto we Sizwe, které bylo vládami Jižní Afriky a Spojených států označeno za teroristickou organizaci. Za svou činnost byl režimem apartheidu 27 let vězněn.

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.

před 6 hodinami

Ilustrační fotografie.

Pro Kämpfa uvolnil místo v národním týmu Kousal, kapitánem se stal veterán Červenka

Čtvrtečního tréninku v pražské O2 Areně se zúčastnil poprvé útočník Toronta David Kämpf, který se tak připojil k týmu. Musel ho naopak opustit někdo ze stávajících nominovaných, vyšlo to na Pavla Kousala. Realizační tým v čele s Radimem Rulíkem pak počítá s Kämpfem do prvního utkání turnaje, který Češi odehrají v pátek proti Finsku. Kromě toho ve čtvrtek taktéž vybrali kapitána a jeho asistenty. Čéčko bude nosit podle očekávání ten nejzkušenější Roman Červenka a jeho pobočníky se pak stali obránce Radko Gudas (Anaheim) a útočník Ondřej Palát (New Jersey).

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Aktualizováno před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy