Věž Staroměstské radnice se uzavře. Co se bude opravovat?

Praha - Náročná oprava čeká výtah ve věži Staroměstské radnice v centru historické Prahy. V pondělí a v úterý bude z důvodu zajištění maximální bezpečnosti věž pro veřejnost nepřístupná, v neděli o tom informuje web Magistrátu hl. m. Prahy.

Věž Staroměstské radnice patří k turisty nejvyhledávanějším místům v Praze. Výhled umožňuje shlédnout celé Staré město a také na Pražský Hrad, Petřín, na opačné straně pak Prašnou bránu. V bezprostřední blízkosti můžete hledět na Staroměstské náměstí a pomník Jana Husa.

Staroměstská radnice vznikla v roce 1338 za vlády Jana Lucemburského, kdy byl postaven zatím jen věžový nárožní dům. Ve druhé polovině 14. století byl přestavěn a namísto starší věže vznikla mohutná čtyřboká stavba vysoká 69,5 metru. Na její jižní stranu pak v roce 1410 přibyl Orloj, zprvu jen jeho astronomicko-astrologická část vycházející z geocentrického pojetí vesmíru.

Největší oprava věže proběhla na počátku 19. století, kdy byl vybudován nový ochoz, pod nímž místo oken zaujaly radniční hodiny. Další větší zásah nastal až v roce 1945, kdy věž vyhořela a po dobu tří let procházela rekonstrukcí.

Související

Více souvisejících

Praha Staroměstské náměstí Turisté

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy