Češi začali pořizovat zájezdy na léto 2015, za dovolenou utrácejí o 900 Kč více než loni

Praha - Na českém trhu narůstá obliba pořizování letní dovolené v režimu first minute, a lidé tak své zájezdy nakupují čím dál dříve. Letos k první vlně nákupu dovolené v předstihu došlo již koncem října a významný růst lze registrovat i v průběhu listopadu.

Oproti loňskému roku narůstá částka, kterou Češi do dovolené investují. Průměrně turisté pořizují zájezdy na léto 2015 v hodnotě 14 351 Kč na osobu, což je o 901 Kč více než loni. Ukázaly to statistiky cestovní agentury Invia, která je největším prodejcem zájezdů přes internet na tuzemském trhu.

Tradičně je největší zájem o dovolené na řeckých ostrovech, které tvoří 30 % z celkové poptávky. Průměrná cena prodaného zájezdu do Řecka dokonce meziročně mírně poklesla na 14 844 Kč na osobu. Letos navíc významně narůstá poptávka po zájezdech do Turecka, jež zaujímají 17 % z prodejů first minute pobytů u cestovní agentury Invia. Jde o meziroční nárůst podílu o 4 procentní body. Na oblibě dále získávají turistické lokality v Bulharsku, Chorvatsku a na Kypru. K propadu poptávky naopak došlo u Španělska.

Za atraktivitou nákupu dovolené v předstihu stojí zejména výrazné slevy, které se pohybují v rozmezí od 10 % do 35 % oproti katalogovým cenám. Lidé navíc vítají možnost širokého výběru z dosud nevyprodaných kapacit. K nárůstu zájmu o first minute pobyty přispívají také speciální nabídky pro zákazníky. Poptávané jsou zejména benefity v podobě pobytu pro dítě zdarma či možnosti změnit termín či lokalitu dovolené. České turisty od brzkého nákupu dovolené odrazovaly zejména vysoké zálohy. Cestovní agentura Invia v rámci akce Chytrá záloha umožňuje klientům složit pouze minimální rezervační poplatek už od 500 Kč.

10 nejoblíbenějších destinací podle cestovní agentury Invia

1. Řecko 2. Turecko 3. Itálie 4. Bulharsko 5. Kypr 6. Španělsko 7. Chorvatsko 8. Tunisko 9. Egypt 10. Francie

Komentář: Michal Tůma, marketingový ředitel cestovní agentury Invia

„Zájem o nákup letní dovolené v předstihu projevují v listopadu a prosinci zejména rodiny, které vyhledávají nabídky s bezplatným pobytem pro děti. Právě zájezdy určené pro rodiny s dětmi jsou rychle vyprodané a v sezóně jsou téměř nedostupné. First minute pobyty na podzim nakupují i páry, které se rády vracejí na oblíbené místo a nechtějí riskovat vyprodání kapacit.

Češi se už nákupů zájezdů v režimu first minute neobávají. Přispělo k tomu snížení zálohy na symbolickou částku 500 Kč a fakt, že cestovní kanceláře stále častěji umožňují zdarma změnit termín, hotel či destinaci ještě týden před odletem. Turisté si již uvědomují, že rezervace dovolené půl roku předem není rizikem."

Související

Více souvisejících

Invia dovolená

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy