Trabantem napříč Tichomořím aneb nejnáročnější cesta Dana Přibáně

REPORTÁŽ - Každý máme svého hrdinu, idol nebo vzor. Většinou jsou to lidé slavní, něčím výjimeční, kteří za sebou něco zanechali. Cesta k tomu, stát se pro někoho inspirací, je trnitá a plná nekonečného úsilí. Jednou z takových osobností je i Dan Přibáň, který se svým "žlutým cirkusem" objel půl světa. Dokázal to, že když se člověk snaží, jde i z obyčejných věcí udělat neobyčejné, o čemž přesvědčil i posluchače na přednášce s názvem Trabantem napříč Tichomořím, která se uskutečnila ve středu 13. ledna v Brně.

Nedávno jsme Vás na serveru EuroZprávy.cz informovali o sérii přednášek Dana Přibáně, kterou se svým týmem přichystal na první polovinu roku 2016. My jsme navštívili tu brněnskou, s podtitulem "Furt na cestě- z Austrálie přes Bangkok do Brna", a pokud se ptáte, co od takové přednášky očekávat, je to především úchvatný a téměř tříhodinový výlet až za obzor, jakož i důkaz Přibáňova motta, které říká, že "svět patří těm, co se neposerou!"

Psali jsme:
Cesta Trabantem napříč kontinenty pokračuje i v roce 2016
 

Jestli jste někdy měli chuť procestovat svět, ale neměli jste odvahu, tak právě Přibáňovo vyprávění vám jí dá víc než dost. Po té, co si po první minutě zamilujete Danův neotřelý humor a nadsázku, se kterou vás seznámí s posádkou žlutého cirkusu a vysvětlí vám, jak vniklo auto, ve kterém není ani noha a přesto jede, ocitnete se na australském kontinentu.

Sérií fotek vám paradoxně nepředstaví klokany, protože jich "potkali tak mizivé množství, až usoudili, že by se symbolem Austrálie měla stát moucha." Místo toho se před vámi rozprostře rozmanitá a velmi nebezpečná krajina, kde stovky kilometrů neseženete vodu ani benzín. A když už benzín máte, tak s ním ujede zbytek posádky a vy řešíte, jak dostat z nádrže jednoho trabanta do nádrže druhého zbytky paliva bez jakýchkoliv technických vymožeností, rozumějte šroubovák a co nabídne příroda.

Nikoho zřejmě nepřekvapí, že takto nebezpečnou cestu provází kromě neustálých oprav dopravních prostředků i řada úrazů a pádů. Je ale třeba přiznat, že z některých fotografií řadu diváků doslova zamrazí a na mysl vytane myšlenka, jak něco takového mohli naši cestovatelé přežít. Ostatně, tato myšlenka vás napadne během celé přednášky hned několikrát.

Další záludností, na kterou v rámci vyprávění Přibáň upozornil, bylo počasí. To si na posádce vybralo velkou daň. Představte si, že jedete několik týdnů zemí nikoho, doprovázeni neustálým deštěm. Pravdou je, že nesjízdné cesty nakonec byly jen maličkost oproti tomu, jak dostala zabrat psychika celé posádky. Když k tomu všemu připočtete několikatýdenní zdržení kvůli byrokratickým tahanicím, jako například čekání na kontejnery s auty a následné papírování pro jejich vydání, tak je s podivem, že to všichni ve zdraví zvládli. 

Kromě Austrálie se s Trabantisty za doprovodu Danova vyprávění přeplavíme na Východní Timor, přes něj do malebné Indonésie, až na asijskou pevninu. Dostaneme nahlédnout do kultury místních obyvatel. Pozastavíme se nad tím, jak jsou tito krajané vstřícní a ochotní, ale také mají kouzelnou vlastnost všechno a všechny pozorovat a to i několik hodin. Zatajíme dech nad skvostnými památkami, ale také nevěřícně zakroutíme hlavou nad obrovskými stavbami ve tvaru slepice nebo kapra.

Nutno podotknout že tato jejich cesta byla nejnáročnější ze všech. Trvala půl roku a přitom najeli nejméně kilometrů, ale dokázali posbírat tolik zážitků, na které nikdy nezapomenou. Přednáška tak divákům prozradí nejen to, s jak obrovskou vervou se Přibáňův tým popral se všemi nástrahami cesty, ale také fakt, že vozidla byla před koncem cesty poslána domů a tým hledal jiný způsob, jak cestu dokončit.

Jak to celé dopadlo vám samozřejmě neprozradíme, kdo ale ani nyní nemá chuť si poslechnout celé poutavé Přibáňovo vyprávění, může si počkat na nový film, který v březnu zavítá na plátna kin.

Zdroj: YouTube

Kdy a kde můžeme aktéry vidět?

5.1.2016 ve 20:00 Kino Dlabačov, PRAHA 611.1.2016 v 19:30 Kino Visočina, ŽĎÁR NAD SÁZAVOU13.1.2016 ve 20:00 KD Rubín, BRNO14.1.2016 v 19:00 Lidový dům, VSETÍN19.1.2016 ve 20:00 Kina Kosmos, MOST26.1.2016 v 19:00 Kino Sokol, NYMBURK28.1.2016 v 19:30 Pivovar Podlesí, PŘÍBRAM2.2.2016 ve 20:00 Aula VŠB-TU, OSTRAVA16.2.2016 ve 20:00 DIOD-Divadlo otevřených dveří, JIHLAVA23.2.2016 v 19:00 Biograf Český Ráj, JIČÍN10.5.2015 V 19:00 KD Svět Český Brod, ČESKÝ BROD

Kompletní seznam přednášek naleznete jak na facebookovém profilu, tak na stránkách www.colosseumticket.cz, kde je možné si rovnou koupit vstupenky.

Související

Nespoutaná australská příroda

RECENZE: Přibáň a jeho žlutý cirkus to rozjel v novém seriálu. Dá divákům ještě více nahlédnout pod kapotu?

Recenze - Nejznámější český cestovatel současnosti Dan Přibáň má za sebou se svým žlutým cirkusem jednu z nejnáročnějších cest. Po Jižní Americe, Africe či Hedvábné stezce se tým cestovatelů vydal do Austrálie, napříč Tichomořím, až do Asie. Z této cesty vznikl celovečerní film, který sklidil neobyčejný úspěch, také řada přednášek a v neposlední řadě i seriál, který nese název Trabantem z Austrálie do Asie. Tvorbu celého seriálu měl v rukách samotný Dan Přibáň, jak se mu dílo povedlo a má ještě co nabídnout?

Více souvisejících

Trabantem napříč kontinenty

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 20 minutami

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 9 hodinami

včera

včera

včera

včera

Čekání na schválení vojenské pomoci americkým Kongresem mohlo způsobit vážné škody

Schválení vojenské pomoci Ukrajině ve výši 61 miliard dolarů americkým Kongresem po pětiměsíčním čekání možná způsobilo škody, které se budou na frontě cítit ještě několik měsíců.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy