Kam na výlet? Olomoucká zoo představí tygří dvojčata

Olomouc - Zoo na Svatém Kopečku u Olomouce nabízí na letní prázdniny bohatý program pro děti i dospělé. Čekají na vás nedávno narozená dvojčata tygra ussurijského, nová část safari a výstava o Indonésii.

Ošetřovatelka Dana Reisigová řekla, že dvojčata tygrů ussurijských, které na světě chová pouze devět zoologických zahrad, se v olomoucké zoo narodila po dlouhých 32 letech na začátku května. "Odchov olomouckých koťat je o to cennější, že jejich babička, matka tygřice Betty, se narodila v přírodě," dodala.

Ošetřovatelé tygřici Betty přemístili do porodního kotce, aby se o dvojčata mohla v klidu starat. Tygřice se projevila jako skvělá matka a ošetřovatelé tygří rodinku už na několik hodin denně pouštějí do výběhu, kde je mohou návštěvníci sledovat.

Olomoucká zoo v těchto dnech otevřela novou výstavu nazvanou Tajemná Indonésie, kterou si návštěvníci mohou zdarma prohlédnout při odchodu z areálu zahrady. Projekt o tajemném ostrově Nová Guinea, po Grónsku druhém největším ostrově světa, vznikl na základě cest českých cestovatelů. U východu ze zoo jsou vystaveny například totemy, ozdoby, čluny, šípy či tamtamy.

Zprovozněna byla zároveň nová mobilní aplikace využívající tzv. QR kódy, díky které návštěvníci olomoucké zoo rychleji získají údaje o chovaných zvířatech či provozní informace. Zoo postupně zavádí nový vizuální styl, jehož součástí je nový slogan Oko do světa divočiny.

V létě chce zoo otevřít opravenou rozhlednu a také druhou etapu safari, zaměřena bude na Afriku a stát má téměř dva miliony korun. Africká část safari bude v centrální části zoo u pavilonu žiraf. Ve výběhu bude skupina tří desítek přímorožců a v areálu vznikne travnatý výběh pro žirafy.

Související

zoo

Zoo v Česku jsou zavřené již ode dneška, ztráty počítají na statisíce až desítky milionů

Zoologické zahrady musely kvůli nově oznámeným vládním opatřením kvůli koronaviru zavřít brány už dnes. Je to pro ně po jarním uzavření podle informací zahrad další finanční rána. Třeba pražská zoo odhaduje další ztráty na desítky milionů korun. Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) původně ve čtvrtek médiím oznámil, že zoo budou uzavřeny od pondělí 12. října.
zoo

V olomoucké zoo se narodilo mládě medojeda, letos první na světě

Mládě medojeda kapského se v červenci narodilo v zoologické zahradě na Svatém Kopečku u Olomouce, která se díky tomu zapíše do mezinárodních statistik. Mládě je letos prvním narozeným v rámci chovu medojeda v zoologických zahradách ve světě, řekla dnes ČTK mluvčí zoo Iveta Gronská.

Více souvisejících

ZOO Svatý Kopeček Zvířata Tygři

Aktuálně se děje

před 35 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

NATO se snaží čelit ruské hybridní válce. Moskva cílí i na Česko

NATO je znepokojeno nedávnými škodlivými aktivitami, které Rusko v rámci hybridní války provádí na území členských států aliance, stojí ve čtvrtečním prohlášení. Konkrétně jmenována byla i Česká republika.  

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy