Chcete se s celou rodinou dobře pobavit? Pak právě na vás čeká park Mirakulum

Pokud vyslovíte jméno Milovice, pořád u někoho zabliká výstražný signál ve spojení s působením sovětských vojsk na našem území. Ale že tato středočeská lokalita může být i velice zábavná a hravá, dokazuje park Mirakulum.

Pan Jiří Antoš se zabýval výrobou nábytku. Sám přiznal, že tato oblast ho stála více nervů, proto se od ní odchýlil k přípravě dětských hřišť. A odtud byl už jenom krůček k zábavně naučnému parku. Předcházelo tomu pořízení rozsáhlých ploch na okraji Milovic, kde začal růst doslova ráj pro děti - ovšem i pro hravé dospělé. Na podzim roku 2012 byl park Mirakulum otevřen a jeho tvůrci, nikoli bez oprávněné hrdosti, se mohou pyšnit návštěvami shodnými s turisty mířícími třeba na Karlštejn.

Když se řekne zábavní park, mnohým se vybaví různé -landy. Ale Mirakulum má k Disneylandům a podobným klonům daleko. Jak uvádí pan Antoš, jeho cílem není vybudovat obvyklé pouťové atrakce. A tak se při procházce v přírodní scenérii můžete nejen kochat, ale i aktivně prolézat futuristická městečka, propojená sítěmi nebo drátěnými cestami, ponořit se do podzemních chodeb, prosvištět tobogány různých délek nebo na nafukovací obruči sjet velkou skluzavku. Najdeme zde i Vodní svět plný hříček a chystané velké fontány, zahradní bludiště z 1800 habrů (pokud byste prošli všechny cestičky, ujdete 1200 metrů), obří trampolíny a originální kolotoč. 

Naučnou stránku představuje hned několik zástupců fauny, mezi nimiž najdeme daněly v čele s daňkem Ludvíkem (daněla opravdu není překlep, tak se správně nazývá samice od Daňka evropského - dama dama), kozy s roztomilými kůzlátky, zubra evropského, divoké koně a pratura. Po procházce naučnou stezkou, kde se přiučíte o lecčems z místní oblasti, najdete i voliéru s výrem a klec s veverkami - jen musíte mít štěstí, aby zrovna měli náladu se ukázat. I naučná část má hravé prvky, za všechny jmenujme třeba pískové doskočiště s vyznačením, jakou vzdálenost zvířata zvládnou. Několik ambiciózních tatínků si tu hodlalo vyzkoušet své schopnosti a ne vždy to dopadlo dobře - fyzická kondice se nesmí zanedbávat.

S parkem sousedí i oblast pro tatínky malých návštěvníků - tankodrom. Propojuje ho 1900 metrů dlouhá úzkorozchodná trať, po níž se můžete přepravit buď parním nebo dieselovým vláčkem. Popisovat, co vás všechno v téhle oblasti čeká, by znamenalo rozvinout dlouhý monolog na zbrojní téma, tak snad jenom uveďme, že je možné si prohlédnout i prolézt různé transportéry, tanky, vrtulník Mi-4 a ti nejodvážnější se mohou svézt bojovým vozidlem pěchoty (BVP) na vymezené trati.

Jedinečný duch parku Mirakulum, jeho pohádkově roztomile pokřivené stavby a další objekty, má na "svědomí" sochařka Lucie Kozelská, která jim věnovala velkou péči. Sama s nadsázkou říká, že připravit takovou stavbu je kolikrát velký boj, který ale nese i dobrý pocit z nadšených dětí, které se v lesních či hradních městečkách prohánějí ostošest. 

Každým rokem se v Mirakulu odehrávají různé akce a park se pravidelně rozrůstá o další oblasti. Jak naznačují jeho majitelé a provozovatelé, v budoucnu by se měl díky nově pořízeným pozemkům rozrůst na téměř trojnásobnou plochu, můžeme se tedy jenom těšit, čeho se na novém prostředí dočkáme. Víc se dozvíte přímo na místě - park je v letních měsících otevřen denně od 10 do 18 hodin, pro motorizované návštěvníky a výpravy je zajištěno parkování na místě, ostatní se k němu dostanou z nádraží Milovice. Více obrázků si můžete prohlédnout ve fotogalerii uvedené na našem webu, případě lze navštívit stránky www.mirakulum.cz.

Související

Hlavní hrad parku Mirakulum je kombinací dřeva a kamene

OBRAZEM: Přijměte pozvání na krátkou exkurzi do parku Mirakulum a přilehlý tankodrom

Milovice - Zábavně-naučný park Mirakulum, nacházející se na východním okraji Milovic, nabízí nejen zajímavé atrakce pro děti, rozvíjející jejich radost z pohybu, ale přináší jim i poučení a možnost si vytvořit originální suvenýr, který si mohou odnést domů. Zkrátka ale nepřijdou ani jejich tatínkové - stačí přejet roztomilou parní nebo dieselovou mašinkou na nedaleký tankodrom a tam se blíže seznámit s několika položkami bojové techniky.

Více souvisejících

Mirákulum (zábavně naučný park) Milovice zábavní parky

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 28 minutami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 2 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

Na poslední rozloučení s Josefem Lauferem dorazili Soukup či Troška

Rodinní příslušníci a přátele se ve čtvrtek před polednem rozloučili s populárním hercem a zpěvákem Josefem Lauferem, který zemřel o uplynulém víkendu. Bylo mu 84 let. Laufer strávil poslední čtyři roky života v kómatu na nemocničním lůžku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy