Nejstarší zoo v Česku zdražila vstupné, návštěvníky to neodradilo

Liberec - Pokud nebude prázdninové počasí přát vodním radovánkám, můžete vyrazit například do ZOO Liberec. Vstupné sice podražilo, návštěvníky to ale neodrazuje. K nejoblíbenějším zvířatům patří tradičně bílí tygři, dále pak sloni, lachtani či pandy červené.

Zoo patří mezi nejnavštěvovanější cíle v Libereckém kraji, loni si ji prohlédlo skoro 390.000 lidí. Návštěvnost v létě je pro její hospodaření nejdůležitější. Denně přijde až 4000 lidí, v jiných částech roku mívá několikatisícovou návštěvnost za den je výjimečně. "Třeba na Strašidelnou noc v říjnu chodí 2000 až 3000 lidí," uvedla mluvčí zahrady Barbara Tesařová.

Zoo vstupné od července zdražila po pěti letech, základní jednorázové o deset korun a zlevněné o 20 korun. Přes léto, kdy je hlavní sezona stojí základní vstupenka 130 korun a zlevněná 90 korun pro děti, studenty, seniory a lidi se zdravotním omezením. Děti do tří let, dárci krve a držitelé průkazky ZTP/P vstupné neplatí.

ZOO Liberec chová na 170 druhů zvířat, v blízké době by měl přibýt další. Zoo zatím tají o jaké zvíře půjde. Ještě letos zahrada plánuje také vybudování nového výběhu koní Převalského či rekonstrukci Pavilonu tropů. V tomto týdnu se narodila dvě mláďata, zebra Chapmanova a sameček žirafy Rothschildovy. 

Liberecká ZOO jako vůbec nejstarší zahrada na území bývalého Československa míří k prvnímu století své existence. Počátky zookoutku v libereckých Lidových sadech lze zaznamenat už v roce 1904, kdy zde ornitologický spolek vystavěl velkou veřejnou voliéru. Ta se později rozrostla o další ptačinec a výběhy se srnčí zvěří. Malý zvěřinec byl v roce 1919 přeměněn v zoologickou zahradu.

Související

zoo

Zoo v Česku jsou zavřené již ode dneška, ztráty počítají na statisíce až desítky milionů

Zoologické zahrady musely kvůli nově oznámeným vládním opatřením kvůli koronaviru zavřít brány už dnes. Je to pro ně po jarním uzavření podle informací zahrad další finanční rána. Třeba pražská zoo odhaduje další ztráty na desítky milionů korun. Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) původně ve čtvrtek médiím oznámil, že zoo budou uzavřeny od pondělí 12. října.
Mládě nahura modrého, Zoo Liberec

ZOO Liberec musí přepsat své dějiny. Je starší, než se uvádělo

Liberecká městská zoo je starší, než se dosud oficiálně uvádělo. Letos původně chtěla nejstarší zoo v republice slavit 100 let od svého vzniku, její historie je ale ještě o 15 let delší. Mylný dojem podle badatelů vyvolalo záměrné zkreslování nejstarší historie v brožurách, které vytvářel prvorepublikový ředitel zoo Erich Sluwa. Za rok založení označoval rok 1919. Badatelé ale nyní objevili zakládací dokument z roku 1904.

Více souvisejících

Zoo Liberec Zvířata Liberec výlety cestování

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 56 minutami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

Zdroj: David Holub

Další zprávy