V Praze přistálo největší dopravní letadlo +VIDEO

Praha - Největší dopravní letadlo, Airbus A380, přistálo ve středu 1. července v Praze na letišti Václava Havla. Vládce nebes zavítal na pražské letiště teprve počtvrté. V rámci oslav pěti let od otevření linky z Dubaje jej v Praze představila letecká společnost Emirates.

Airbus A380 vstoupil do služby v roce 2007. V současné době jich po světě létá jen něco málo přes 160 kusů. Společnost Emirates sama provozuje 60 kusů v konfiguracích pro 489 nebo 517 cestujících ve třech třídách. Na palubu se ale vejde až 880 cestujících. Stroj měří přes 72 metrů, je vysoký 24 a půl metru a křídla mají rozpětí 80 metrů.

Zdroj: YouTube

Do Prahy už Airbus A380 zavítal třikrát. Poprvé jej na ruzyňském letišti představila v říjnu 2011 německá společnost Lufthansa v rámci oslav 45. výročí působení na pražském letišti.

V listopadu 2012 musel v Praze neplánovaně přistát airbus Emirates na lince z Dubaje do Amsterdamu, protože jedna z cestujících během letu zkolabovala. Potřetí se airbus v Praze ukázal vloni v březnu, když jej do Prahy poslal Korean Air. Ten plánoval i pravidelné nasazení tohoto typu na linku mezi Prahou a Soulem.

Pražské letiště proto v předchozích měsících prošlo výraznou rekonstrukcí. Stojánka 14 na konci nástupního prstu B byla upravena a byl k ní přistavěn třetí nástupní most, který umožní nástup přímo do horního patra dvoupatrového airbusu.

Související

Airbus A380

Zázračný obr Airbus A380 si aerolinky nikdy pořádně nezískal

Jen málo co se vyrovná prvnímu pohledu na letoun Airbus A380. Největší dopravní letadlo světa je tak obrovské, že rozpětí jeho křídel dosahuje délky fotbalového hřiště a pokud by v něm byla jen sedadla druhé třídy, pojalo by až 800 lidí. Cestovat v něm je obzvlášť pohodlné. Vzhledem k tomu, že v tomto letadle můžete strávit až 16 hodin a přeletět půl zeměkoule, jde o nepopiratelný bonus. Kabina nabízí dostatek místa a řadu vymožeností, což z letadla dělá favorita u cestujících i posádky. Mnohem méně si ho však zamilovaly aerolinky.
Ilustrační foto

Emirates plánují zrušit 30 procent pracovních míst, vyřadí z flotily Airbus A380

Společnost Emirates hodlá zrušit až 30.000 pracovních míst. To je asi 30 procent současného stavu, informovala dnes agentura Bloomberg. Jednoho z největších provozovatelů dálkových letů na světě k tomuto rozhodnutí vedou dopady pandemie způsobené šířením koronaviru. Emirates, podobně jako další letecké společnosti, se potýkají s propadem poptávky a musejí výrazně snížit náklady.

Více souvisejících

Airbus A380 Letiště Václava Havla Praha

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Kupka s Početím je novým rekordmanem českých aukčních síní

Česko má nový nejdražší vydražený obraz v dějinách země. Olejomalba Františka Kupky nazvaná Conception/Danae (Početí) se v neděli v Praze prodala za 115 milionů korun. S aukční přirážkou dosáhne finální cena částky 126,5 milionu korun.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy