Soud utnul stávku v Lufthanse, pilotu musí okamžitě do práce

Frankfurt - Stávka pilotů Lufthansy, kvůli které dnes firma zrušila tisícovku letů, je nezákonná, rozhodl soud v Hesenku a nařídil pilotům ukončení protestu. Rozhodnutí znamená, že se všichni piloti musejí okamžitě vrátit do práce. Letecký provoz se ale vrátí k normálu až zítra.

Odborový svaz Vereinigung Cockpit stávku ukončil, lufthansa ale uvedla, že na dnešní letový provoz již soudní zákaz stávky nebude mít vliv a situace se vrátí k normálu až ve čtvrtek. Firma zrušila mimo jiné všechny dnešní spoje mezi Prahou a Frankfurtem, tedy šest letů jedním a šest opačným směrem.

Piloti zahájili stávku v úterý, kdy byla Lufthansa nucena zrušit 84 dálkových letů. Dnes se protest zaměřil na lety na krátké a střední vzdálenosti. Protest byl naplánován do půlnoci.

Soud dnešním výrokem zvrátil úterní rozhodnutí soudu nižší instance, který stávku povolil. "Jsme rozhodnutím soudu překvapeni," uvedl mluvčí odborového svazu Vereinigung Cockpit. "Rozhodnutí přezkoumáme a vyvodíme z něj důsledky pro náš další boj," dodal.

V posledních měsících se piloti pokoušeli zabránit expanzi Lufthansy v oblasti nízkonákladové letecké dopravy. Zemský pracovní soud v odvolacím řízení dnes dospěl k názoru, že odborový svaz chce v tomto konkrétním případu získat větší slovo v plánech na expanzi v nízkonákladové dopravě. To nebylo součástí původního zdůvodnění stávky, a ta je tudíž nezákonná.

Lufthansa verdikt přivítala a zvažuje, zda nerozšíří svou žádost o náhradu škody v souvislosti se stávkovou činností. Dosavadních 12 stávek jí způsobilo finanční újmu přes 300 milionů eur (8,1 miliardy Kč).

Související

Lufthansa, ilustrační fotografie

Lufthansa hlásí globální výpadek, ovlivnil plány tisíců lidí

Největší německé aerolinky Lufthansa se dnes potýkají s následky výpadku svého počítačového systému, který zkomplikoval plány tisícům lidí po celém světě. Fungovat ráno přestaly systémy pro odbavení i nástup do letadla. Lufthansa kvůli tomu svolala krizový tým a později oznámila, že za výpadkem byly stavební práce, při kterých byly poškozeny optické kabely. Frankfurtské letiště kolem poledne uvedlo, že zruší všechny přílety a že letadla začne odklánět na jiná letiště. Odpoledne byly přílety obnoveny a později se přidaly také odlety, jak se začaly systémy vracet k normálu.
Lufthansa, ilustrační fotografie.

Stávka pilotů Lufthansy ochromila v Německu leteckou dopravu

Stávka pilotů německých aerolinek Lufthansa dnes ochromila leteckou dopravu, zrušeny jsou i spoje do České republiky. Na velkých německých letištích se u přepážek společnosti tvoří dlouhé fronty lidí, kteří se snaží najít náhradu za zrušené lety. Lufthansa vyzvala cestující, aby na letiště nejezdili, pokud byl jejich let odřeknut. Stávka za vyšší mzdy se koná v době, kdy ve třech západoněmeckých spolkových zemích končí prázdniny.

Více souvisejících

Lufthansa stávka

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy