Metro by mohlo jezdit až do Jesenice, navrhuje Jermanová. V Praze se chytají za hlavu

Praha - Podle středočeské hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO) by mohlo být do Jesenice u Prahy protaženo pražské metro, které by v tomto úseku jezdilo po povrchu. Náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD), který má dopravu na starosti, reagoval slovy, že jde o populismus.

Nápad se zrodil při nedávném setkání hejtmanky s ředitelem pražského dopravního podniku. "Byl to jenom návrh. Nemáme k tomu žádné projekty, nemáme vyčíslení nákladů, nic. Jenom jsme se dohodli na tom, že o tom budeme uvažovat a že vytvoříme pracovní skupinu, kde budeme jak my, tak hlavní město Praha, a budeme se o tom bavit, zda je to schůdné," uvedla Pokorná Jermanová.

Podle Pokorné Jermanové se ukazuje, že kombinace podzemní a nadzemní dopravy je možná, osvědčilo se to například v Mnichově. Je ale také třeba zjistit, zda by u Jesenice mohlo vzniknout záchytné parkoviště. Výhodou projektu by bylo mimo jiné napojení metra na Pražský okruh, který vede kolem Jesenice.

"Toto prohlášení je velmi populistické. Nebývalo zvykem se nejprve vyjadřovat do médií, a potom začít řešit, zda to vůbec jde. V tuto chvíli je pro mne absolutní prioritou začít stavět metro pro Pražany a co nejdříve napojit letiště kolejovou dopravou na centrum Prahy," komentoval návrh Dolínek.

Nové metro D má odlehčit trase C a propojit sídliště na jihu Prahy s centrem města. Trasa má vést kolem krčského nádraží a Thomayerovy nemocnice přes Nové Dvory do Písnice. Odtud by podle nového vedení Středočeského kraje mohla být protažena po povrchu až do Jesenice.

Praha má ale s výstavbou trasy potíže. Jednak nemá vykoupeny všechny pozemky, které jsou nutné pro stavbu, navíc soud loni zrušit změnu územního plánu. Praha tak musí změnu pro trasu metra udělat znovu, což by mohlo trvat až dva roky.

Související

K volbám zamířila i Jaroslava Pokorná Jermanová

Vedoucí kanceláře Jermanové čelí obvinění v kauze smluv

V kauze pracovních smluv s externisty na středočeském krajském úřadě čelí obvinění někdejší vedoucí odboru kanceláře hejtmanky Hana Mastrini. Policie ji stíhá kvůli porušení povinnosti při správě cizího majetku z nedbalosti. Podle státní zástupkyně Gabriely Turkové se škoda pohybuje v rozmezí od jednoho do deseti milionů korun, uvedl dnes server Seznam Zprávy.

Více souvisejících

Jaroslava Jermanová (hnutí ANO) Metro Praha

Aktuálně se děje

před 46 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

Jan Lipavský

Politico: Hackeři před lety zaútočili na skupinu, jejímž členem byl Lipavský

Skupina hackerů známá jako APT31, která je podle Spojených států a Británie úzce spojena s Čínou, před několika lety provedla útok na parlamentní skupinu, v níž byl členem i současný ministr zahraničí Jan Lipavský. Uvedl to server Politico. Cílem útoků byly e-mailové adresy členů Meziparlamentní aliance pro Čínu (IPAC) z EU a Británie.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

4 podivuhodné evropské stavby, které v průvodcích nenajdete

Turistické brožury a příručky jsou skvělými pomocníky, když jste v novém městě poprvé. Pokud se ale na místo vracíte opakovaně, často Vám již novou inspiraci pro zajímavou procházku nenabídnou. Pojďme se společně podívat na místa neprávem opomíjená.

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Neopodstatněná vulgarita nemá smysl, v improvizaci ale na diváka funguje, říká herec Bořek Čermák

Ačkoliv patří Bořek Čermák mezi mladou generaci herců, na kontě má už účinkování v několika filmech, seriálech i angažmá ve známém ostravském divadle Mír. V rozhovoru pro EuroZprávy.cz ale přiznal, že původně uvažoval spíše o kariéře pilota, z níž ale z vícero důvodů sešlo.

Zdroj: Petr Hanisch

Další zprávy