MHD v Brně zdraží: Roční jízdné bude stát až 4950 Kč

Brno - Brněnské zastupitelstvo v úterý v obecné diskusi jednalo o připravovaném zdražení městské hromadné dopravy. Agentuře Mediafax to řekl mluvčí magistrátu Pavel Žára s tím, že zatím není jasné, o kolik by se jízdné mělo zdražit.

"Žádné oficiální dokumenty na papíře nejsou," řekl Žára. Zastupitelé nicméně o chystaném zvýšení cen lístků v tramvajích, autobusech, trolejbusech a na lodích Brněnské přehrady diskutovali. Dražší jízdné by v Brně měli lidé platit od 1. ledna 2012.

Podle informací, které má agentura Mediafax k dispozici, by měla vzrůst cena základní hodinové jednorázové jízdenky na dvě pásma z dosavadních 22 na 25 korun. Roční předplacené jízdné by mělo podle "tvrdší" varianty stát 4950 korun, což je o 520 korun více než dosud. Mírnější varianta počítá s tím, že by byl roční kupon za 4750 korun.

Ceny při rozpravě zastupitelstva zveřejnil bývalý náměstek primátora, v současné době opoziční zastupitel Martin Ander (SZ). Primátor Roman Onderka se k jeho informacím nevyjádřil.

Podle Andera již nové tarify projednala dopravní komise magistrátu, poslední slovo při schvalování jízdného však bude mít městská rada.

Dopravní podnik odůvodnil plánované zdražení jízdného růstem cen pohonných hmot, elektřiny a uvažovaným zvýšením dolní sazby daně z přidané hodnoty z dosavadních deseti na 14 procent. Brno upraví své ceny směrem nahoru také proto, že od 1. července by měly vstoupit v platnost nové tarify integrovaného systému v celém Jihomoravském kraji.

Hromadná doprava se v Brně zdražovala naposledy před dvěma lety, a to zhruba o pětinu. Roční předplatní kupon tehdy podražil z 3700 na 4430 korun.

Podle kritiků má Brno ve srovnatelných městech relativně nejdražší městskou dopravu v Česku již nyní, před plánovaným zdražením. Za deset minut jízdy veřejnou dopravou platí cestující v jihomoravské metropoli v přepočtu 3,60 korun, Pražan za stejnou dobu v tramvaji či metru vydá 3,47 koruny a pasažér z Ostravy 3,33 koruny.

Související

Poláci by Čechům měli závidět MHD a železnici. Píše server

Poláci by Čechům měli závidět MHD a železnici. Píše server

Česká republika má v posledních letech obrovský problém s nedostatkem kvalifikovaných pracovních sil na trhu a to se dotýká i MHD včetně železnic. A nejen s tím se pojí mnoho problémů. Polský server Onet nyní přináší zprávu, že by Poláci měli Čechům závidět naši MHD včetně železnice. Proč si to polský cestovatel v rozhovoru pro server myslí?
Tramvaje

Nejlepší systém MHD na světě má Berlín, Praha je druhá

Nejlepší systém městské hromadné dopravy na světě má Berlín, na druhém místě je Praha. Pořadí je výsledkem průzkumu, který provedl vydavatel turistických průvodců Time Out. Ten se ptal obyvatel vybraných měst, jak jsou s veřejnou dopravou spokojení - 96 procent Pražanů v něm odpovědělo pozitivně.

Více souvisejících

mhd Brno

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy