Dopravní podnik hledá 800 milionů

Praha - Změny tarifů, prodlužování intervalů a další úspory. Takový bude rok 2010 pro dopravní podnik. Pražané si na to musejí zvyknout. V pondělním vydání o tom informuje Pražský deník.

Nově uzavřená dlouhodobá smlouva s městem zcela mění situaci ve financování. V dopravním podniku (DP) moc dobře vědí, že budou muset v provozní oblasti hledat úspory ve výši 772 milionů korun. DP v návrhu desetileté smlouvy původně požadoval zhruba 8,9 miliardy, město ale přidělilo necelých 8,1 miliardy. Co to znamená? "Zpřísnění časové platnosti jízdenky za 18 korun a úpravy v užívání SMS jízdenky budou znamenat úspory ve výši 51 milionů korun," píše se v důvodové zprávě rozpočtu Prahy na rok 2010, kterou má Deník k dispozici.

Dále ze zprávy vyplývá, že tramvaje, autobusy a metro v Praze příští rok najedou asi o 9 milionů vozokilometrů méně. To bude znamenat úsporu ve výši 307 milionů korun. Tato změna se ale nepříjemně dotkne cestujících. "Město si nedá říct, že městská doprava potřebuje jisté finance, aby mohla dobře fungovat, a každoročně jí přizná méně, než je pro dopravní podnik únosné," povzdechl si Karel Březina, zastupitel (ČSSD) a člen dozorčí rady DP. "Poprvé za poslední roky klesá rozsah MHD v Praze, a to o 5,4 procenta," dodal.

Související

Poláci by Čechům měli závidět MHD a železnici. Píše server

Poláci by Čechům měli závidět MHD a železnici. Píše server

Česká republika má v posledních letech obrovský problém s nedostatkem kvalifikovaných pracovních sil na trhu a to se dotýká i MHD včetně železnic. A nejen s tím se pojí mnoho problémů. Polský server Onet nyní přináší zprávu, že by Poláci měli Čechům závidět naši MHD včetně železnice. Proč si to polský cestovatel v rozhovoru pro server myslí?
Tramvaje

Nejlepší systém MHD na světě má Berlín, Praha je druhá

Nejlepší systém městské hromadné dopravy na světě má Berlín, na druhém místě je Praha. Pořadí je výsledkem průzkumu, který provedl vydavatel turistických průvodců Time Out. Ten se ptal obyvatel vybraných měst, jak jsou s veřejnou dopravou spokojení - 96 procent Pražanů v něm odpovědělo pozitivně.

Více souvisejících

mhd

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy