Silničních "smrťáků" o Velikonocích bylo nejméně za 14 let. Pomohlo počasí

Praha - Počet lidí zemřelých při autonehodách o Velikonocích bude letos asi nejnižší minimálně za posledních 14 let. Zatím zahynuli čtyři lidé, dosud nejméně bylo v loňském roce pět obětí. Vyplývá to z předběžných údajů za prodloužený velikonoční víkend od pátku 29. března do dneška. Dva mrtvé si vyžádaly páteční nehody, v neděli také zemřeli dva lidé, kdežto sobota byla bez smrtelných nehod, stejně jako doposud i dnešek.

Podle policejních statistik byly od roku 2000 nejtragičtější Velikonoce roku 2003, kdy na českých silnicích zemřelo 25 lidí. Letos byly Velikonoce ve velké části ČR na sněhu. V neděli zvláště východ republiky postihla sněhová kalamita, při níž třeba v Beskydech napadlo až půl metru sněhu, a problémy byly i dnes. Na řadě míst zůstával ujetý sníh a náledí. Počasí tak sice přispělo k nárůstu počtu nehod, ale zároveň pravděpodobně i ke snížení množství smrtelných nehod. Řidiči totiž za podobné situace jezdí pomaleji a opatrněji, a vznikají tedy většinou jen nehody s lehčími následky.Dokládají to i policejní statistiky. Letos se od pátku 29. března do velikonoční neděle 31. března stalo 586 nehod, loni to bylo od pátku do velikonoční neděle 497 nehod. Těžce zraněných ale bylo letos šest, kdežto minulý rok za zmíněné tři dny trojnásobek. Letos v pátek zemřela při nehodě na hlavním tahu u Mostu řidička osobního auta, která vjela do protisměru a srazila se tam s dalším osobním autem, a řidič, který ve Staré Vsi nad Ondřejnicí na Ostravsku narazil do svodidel. V neděli zemřel jeden muž při srážce dvou aut na silnici I/3 u Neplachova na Českobudějovicku a starší žena při střetu osobního auta a dodávky u Dražkovic na Pardubicku.

Počet mrtvých při dopravních nehodách za prodloužený velikonoční víkend od pátku do velikonočního pondělí:

 
mrtvých
2013 4
2012
5
2011
14 2010
6
2009
15
2008 8
2007
13
2006
9 2005
11
2004
12
2003 25
2002
18
2001
13 2000
18

Zdroj: Policie ČR

Související

Autonehoda

V únoru zemřelo při dopravních nehodách na českých silnicích 27 lidí

V únoru zemřelo při dopravních nehodách na českých silnicích 27 lidí, o dva více než loni. Od začátku roku je zemřelých dosud 65, což je o deset více než v prvních dvou měsících loňského roku. Vyplývá to z předběžných údajů, které dnes ČTK sdělila Jana Pelešková z dopravní policie. Zatím poslední smrtelná nehoda se stala v pondělí v podvečer v Poniklé na Semilsku.
Ilustrační foto

Na silnicích letos zemřelo 467 lidí, méně než v jiných letech

V Česku letos proti loňsku ubylo obětí dopravních nehod. Podle dosavadních předběžných údajů policie na silnicích zemřelo 467 lidí, číslo se ale může snížit kvůli výsledkům pitev usmrcených při listopadových nehodách. Loni si dopravní nehody v Česku vyžádaly 470 lidských životů. ČTK to dnes řekl ředitel dopravní policie Jiří Zlý. Letošek by tak mohl být dosud druhým nejméně tragickým rokem na českých silnicích za víc než 60 let policejních statistik.

Více souvisejících

Nehodovost (statistiky) Záchranná služba

Aktuálně se děje

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy