Na Moravu dorazilo sněžení. Silnice jsou kluzké, počet nehod roste

Olomouc/Zlín - Počasí se v Česku na přelomu starého a nového roku výrazně změnilo. Po holomrazech začalo sněžit a policisté nabádají řidiče k opatrnosti.

Ve Zlínském kraji začalo dnes dopoledne sněžit, na cestách leží zbytky rozbředlého sněhu.

Hasiči zasahovali po poledni u nehody v Kurovicích na Kroměřížsku, kde řidička Renaultu Clio nezvládla průjezd ostrou zatáčkou a narazila do obvodové stěny jednoho z domů. Žena podle mluvčího krajských hasičů Libora Netopila utrpěla zranění ruky, další tři ženy zraněny nebyly. Jednotka profesionálů z Holešova byla záhy odeslána k další nehodě.

Na okraji Holešova ve směru na Dobrotice se srazila dvě osobní vozidla. Podle Netopila hasiči nemuseli nikoho vyprošťovat. O dva zraněné se postarala záchranná služba. Policie podle mluvčí Lenky Javorkové vyšetřuje ještě nehodu v Kroměříži. Všechny zmíněné události se staly v souvislosti s počasím. "Lidé by měli na kluzkých silnicích jezdit opatrně," uzavřela Javorková.

Také silnice v Olomouckém kraji pokryl sníh. Nejvíce sněhu napadlo na Jesenicku a Šumpersku.

"Celé dopoledne sněžilo, nyní už to ustává. Na Šumpersku napadl jeden až dva centimetry, na Jesenicku tři. Na všech vozovkách musíme jezdit a cesty posypat, všude leží nový sníh. Silnice včetně Červenohorského sedla jsou ale sjízdné," řekl dispečer šumperských silničářů.

Sněžení zatím neustalo na Přerovsku, i tam mají silničáři všechny vozy v terénu. "Je zataženo a sněží, teplota je dva stupně pod nulou. Silnice prvních tříd jsou posypané, na cestách leží nový sníh nebo zbytky rozbředlého sněhu," uvedl dispečer přerovské správy silnic.

O víkendu pozor na mrznoucí mlhy

V noci na sobotu bude většinou zataženo, jen ojediněle polojasno. Na východě místy, jinde jen ojediněle, slabé sněžení. Místy mrznoucí mlhy. Přes den Většinou zataženo, jen ojediněle skoro jasno. Místy slabé sněžení, zejména na Moravě, uvedl chmi.cz.

Nejnižší noční teploty -1 až -5 °C, na východě a severovýchodě až -9 °C. Nejvyšší denní teploty -2 až +1 °C, na východě a severovýchodě kolem -4 °C, v 1000 m na horách kolem -4 °C, v Jeseníkách a Beskydech kolem -7 °C. V noci slabý proměnlivý vítr 1 až 4 m/s. Přes den slabý, postupně mírný východní až jihovýchodní vítr 3 až 7 m/s.

V neděli bude zataženo až oblačno, místy občasné sněžení, zejména v jihozápadní polovině území. Na severovýchodě území ojediněle polojasno. Nejnižší noční teploty -3 až -7 °C, na severovýchodě při zmenšené oblačnosti kolem -10 °C. Nejvyšší denní teploty -5 až -1 °C. Mírný jihovýchodní vítr 3 až 7 m/s.

Související

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

Více souvisejících

Dopravní nehody Silničáři Sněžení

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy