Na dovolenou autem? V těchto zemích budete muset sáhnout hlouběji do kapsy

Praha – Čas prázdnin a letních dovolených je tu. Na cestu nejen po koutech vlasti, ale i do zahraničí, se vydávají tisíce Čechů. Část jich vyráží automobily. Pokud se to týká i vás, přečtěte si, ve kterých zemích budete muset kvůli zpoplatněným úsekům sáhnout hlouběji do kapsy.

Ceny mýtného se zvýšily například v Rakousku, více si řidiči připlatí i za cesty přes francouzské tunely. Největší zdražení ovšem proběhlo v Bulharsku. O změnách v mýtném informuje ve své zprávě, kterou má server EuroZprávy.cz k dispozici, Automotoklub ÚAMK.

Rakouské mýtné letos zdražilo

Řidiči projíždějící Rakouskem si budou letos muset sáhnout hlouběji do svých peněženek. Kromě zdražení dálničních známek se rakouský správce komunikací rozhodl zvýšit i cenu mýtného na vybraných úsecích dálnic a silnic. O 50 centů se zvedl poplatek za průjezd po Tauernské dálnici A10. Nově tam zaplatíte 11,50 Eur. Stejné zvýšení cen vás nemine při průjezdu tunelem Arlberg a Gleinalm. O 20 centů se zvedla cena za průjezd tunelu Karawanken mezi Slovinskem a Rakouskem. Nově se k platbě za průjezd Pfänderského tunelu (8,80 Eur) u Švýcarského Bodamského jezera musí pořizovat i rakouská dálniční známka, cesta se tak prodraží. Dražší je i průjezd po silnici přes průsmyk Grossglockner. Loni jste za průjezd zaplatili 29 Eur a letos rovných 35 Eur.

Francie zdražovala mýtné v tunelech

V zemi Galského kohouta zdražili průjezd tunelem pod horou Mount Blanc. Loni jste tam mohli projet za 40,90 Eur a letos si připlatíte lehce přes 3 Eura (44 Eur). Podobné zdražení očekávejte u tunelu Fréjus. Loni jste tam zaplatili 41,40 Eur, zato tento rok je poplatek za průjezd 44,20 Eur. Zdražení se nevyhnul ani Eurotunel. Tam si na jedné cestě v průměru připlatíte 30 Eur.

Bulharsko radikálně zdražilo dálniční známky

V Bulharsku došlo k prodloužení dálniční sítě a tím i k výraznému zdražení poplatků za průjezd po zpoplatněných komunikacích. Týdenní známka vás nově vyjde na 15 BGN, měsíční 30 BGN a roční na 97 BGN. Jedná se o zvýšení cen o téměř 40 %.

Chystáte se k cestě po zahraničních dálnicích? Přečtěte si tyto tipy a rady

Rakousko

Rakouští policisté už 2 roky kontrolují dálniční známku i v krátkém úseku dálnice A12 mezi hranicí s Německem a výjezdem na Kufstein (Kufstein-Süd). Tento několikakilometrový úsek je sice dálnicí, ale motoristé bez dálniční známky byli v tomto úseku dříve tolerováni. To už teď neplatí, stále však kolují mýty o tom, že zde pokuty nehrozí. Opak je pravdou.

Kontrolu dálničních známek obvykle nedělá policie, ale zaměstnanci firmy Asfinag, která se stará o údržbu silnic a dálnic v Rakousku. Pokuty? Na místě u osobního vozidla obvykle zaplatíte 120 eur a v případě motocyklu 65 eur. Sankce za neoprávněnou manipulaci se známkou, myšleno druhé lepení už použité známky, je dvojnásobná. Ovšem nejvyšší možná pokuta může dosáhnout v přepočtu až na 80 tisíc korun. Pokud nemá hříšník na zaplacení, může mu policista sejmout z vozu státní poznávací značky do doby vyřízení pokuty.

Známky se kromě elektronického systému namátkově „na živo" kontrolují kdekoli. Oblíbená místa jsou například na odpočívadlech mezi Salcburkem a Lincem a také za Innsbruckem. Pracovníci firmy Asfinag občas svedou veškerou dálniční dopravu do jednoho pruhu a při pomalém průjezdu kontrolují viněty. Zaměstnanci k tomu využívají i například zúžení během stavebních prací jako například na okruhu kolem Salcburku.

Slovensko

Letos prvním rokem naši východní sousedé zavedli elektronické dálniční známky. Jak to funguje? Na prodejním místě nebo přes internet (platit lze jen platební kartou a potvrzení dostanete emailem) si zaplatíte desetidenní, měsíční nebo roční vinětu. Přičemž zadáte poznávací značku automobilu a dostanete potvrzení o zaplacení, které nemusíte mít ve voze, ale odborníci ÚAMK to vřele doporučují. SPZ je zaevidována a kamerový systém při průjezdu stacionárním nebo mobilním kontrolním stanovištěm ji rozpozná a porovná s databází.

Pokud zjistí slovenská Národní dálniční společnost vozidlo bez zaplaceného poplatku, ve smyslu objektivní odpovědnosti mu bude automaticky domů zaslána pokuta. V případě cizinců plánuje SR vymáhání pokut prostřednictvím třetí osoby.

Nový systém kromě jiného nevyžaduje například omezování a zpomalování dopravy, aby byla provedena kontrola. Za jízdu po zpoplatněné silnici bez dálniční známky hrozí řidiči pokuta do 500 eur, tedy asi 13 915 Kč.

Slovinsko

Jakmile se vydáte na dovolenou k Jadranu, povede nejbezpečnější a nejrychlejší cesta po slovinské dálnici. Zde je nezbytné mít platnou vinětu. Zásadní rozdíl proti zbytku Evropy je následující – nejlevnější dálniční známka není na 10 dnů ale jen 7. Což může zkomplikovat život těm, kteří jedou na týdenní dovolenou. Při návratu domů může dojít k tomu, že se budou motoristé vracet bez platné známky (její platnost například od soboty 2. 7. do pátku 8. 7.). Tento fakt přirozeně policie kontroluje a pokutuje.

Nejvyšší postih může činit 800 eur (21 600 korun). Zároveň slovinská policie uplatňuje postup, aby snížila počet následně v zahraničí vymáhaných pokut, kdy se při okamžité platně na místě bloková pokuta snižuje o polovinu. Nejde tedy o vaše umění něco uhádat, jak se někteří řidiči domnívají, ale o zákonný postup.

Ještě na jedno odborníci ÚAMK upozorňují: vozidla vyšší na přední nápravě než 1,3 metru mají svůj osobitý sazebník. Pokud si motorista koupí běžnou dálniční známku určenou pro osobní automobil, bude jeho počínání chápáno jako podvod.

Maďarsko

Používá systém elektronických vinět, které jsou navíc určeny (pokud jde o vozidla do 3,5 tuny hmotnosti) pro konkrétní dálnice D1M a D1. Elektronické známky vystavené na konkrétní vůz a jeho státní poznávací známku lze například zakoupit v centrále ÚAMK v Praze 4 nebo v Brně na Okružní ulici 5. Samozřejmě existuje i možnost zakoupení viněty prostřednictvím internetu nebo na hranicích.

ÚAMK doporučuje a radí: Pečlivě si zkontrolovat před uzavřeném objednávky známky všechny zadané údaje, protože následná oprava vás bude stát 5 eur.

V Maďarsku jsou vozidla, a jejich platba za použití dálnic, kontrolovány za pomoci kamerového systému. Pokud se po nich vydáte bez zaplacení e-viněty, hrozí vám pokuta 50 eur a samozřejmě zaplacení za danou známku.

Švýcarsko

Patří mezi výjimky, protože zavedlo pouze jediný možný dálniční kupon, a to s roční platností. Cena za kupon je stanovena na 40 CHF. Známka má jednoznačně určené místo k vylepení, a to na vnitřní straně čelního skla (na levém kraji skla či za zpětným zrcátkem). U přívěsů a motocyklů na lehce přístupném, nevyměnitelném dílu.

Nalepení kupónu je přípustné pouze přímo na čelní sklo. Použití lepící pásky, folie nebo dalších pomocných prostředků není tolerováno a je trestáno v souladu s právními předpisy. Za jízdu bez dálniční známky hrozí řidiči v této alpské zemi pokuta 190 eur, plus musíte zakoupit platnou dálniční známku.

Související

Více souvisejících

dálniční poplatky cestování Dálnice

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy