Do Česka vtrhla zima: Sněžení a vítr komplikují dopravu, nejhorší je situace na Liberecku

Celá ČR - S novým rokem přišla do Česka ta pravá zima. Zatímco děti a provozovatelé skiareálů se radují, silničáři mají plné ruce práce. Od 08:00 je pro nákladní dopravu nad 3,5 tuny uzavřena silnice deset z Tanvaldu na Harrachov a dál na hraniční přechod do Polska.

Uzavírka silnice deset z Tanvaldu na Harrachov zřejmě potrvá až do čtvrtka, řekl dnes ČTK Petr Šén, ředitel společnosti Silnice LK, která má zimní údržbu krajských silnic v Libereckém kraji na starost. Pro autobusy a osobní vozy zůstane podle něj silnice průjezdná.

Doporučená alternativní trasa pro nákladní vozy nad 3,5 tuny vede přes hraniční přechod Hrádek nad Nisou na silnici I/35. Do Polska mohou kamiony i po silnici 13 přes Frýdlant a Habartice, podle Šéna není ale vyloučeno, že i tu budou muset v průběhu dne kvůli sněhu pro kamiony uzavřít. "Apelujeme na řidiče nákladních vozidel, aby v době uzavírky využili alternativní trasu a nepokoušeli se projet uzavřeným úsekem," dodal.

V Libereckém kraji sněží už od pondělního rána. Silničáři kvůli tomu už v pondělí před polednem uzavřeli pro nákladní vozy nad 3,5 tuny silnici třetí třídy přes Oldřichovské sedlo na Raspenavu na Liberecku. Komunikace se tam nesolí a při sněžení ve stoupání často nákladní auta uvíznou a cestu zablokují. Původně mělo omezení skončit dnes ráno. "I tam jsme uzavírku prodloužili, bude platit až do odvolání," dodal Šén.

Na silnicích všech tříd v Královéhradeckém kraji ležel dnes ráno sníh. Na chemicky ošetřovaných cestách byl rozbředlý. V severních částech kraje ráno sněžilo. Teploty se v kraji ráno pohybovaly několik stupňů pod nulou. Nejchladněji bylo na hřebenech Krkonoš, kde teploty klesly k minus osmi stupňům.

Silniční dopravu v Pardubickém kraji znepříjemňuje řidičům sníh. Ve výše položených oblastech a tam, kde silničáři používají inertní posyp, je na vozovkách uježděná sněhová vrstva. To je třeba případ Poličska, Žamberecka a Železných hor.

Rozbředlý sníh leží hlavně na menších cestách, ale i na některých silnicích první třídy na Nymbursku a Mladoboleslavsku. Ke zvýšené opatrnosti cestáři nabádají také řidiče na silnicích prvních tříd na Kolínsku, Kutnohorsku, Příbramsku, Kladensku, Rakovnicku. Na silnici I/3, která je hlavním tahem z Prahy na Tábor, by motoristé měli počítat se sněhovými jazyky.

Na Vysočině od pondělí drobně sněží, k ránu byl v kraji až šestistupňový mráz. Silnice jsou sjízdné se zvýšenou opatrností, řekl ČTK Vít Kryštof z dispečinku krajské správy a údržby. Komunikace první třídy jsou po chemickém ošetření mokré, na vozovkách nižších tříd je místy ujetý sníh posypaný drtí. Silničáři v noci jezdili se 133 auty. První sypače vyjely večer a další nad ránem.

Na některých jihočeských silnicích leží zledovatělý nebo rozbředlý sníh. Všechny vozovky v regionu jsou proto sjízdné pouze se zvýšenou opatrností. Horší situace je především na komunikacích nižších tříd.

Silnice v Moravskoslezském kraji jsou po večerním a nočním sněžení sjízdné se zvýšenou opatrností. Vozovky ošetřené chemickým posypem jsou holé a mokré, ale na krajnicích mohou ležet zbytky sněhové kaše. Na silnicích krytých inertním posypem může být v některých úsecích ujetá vrstva sněhu, řekla dnes ČTK mluvčí silničářů Simona Součková. V regionu napadlo do sedmi centimetrů sněhu. Uzavřen je od pondělních 18:00 opět úsek silnice I/56 mezi Ostravicí a Bílou na Frýdecko-Místecku.

V Jihomoravském kraji jsou dnes ráno komunikace nižších tříd sjízdné se zvýšenou opatrností. Na webu o tom informuje Správa a údržba silnic Jihomoravského kraje. Silnice I. třídy jsou sjízdné bez omezení, což platí i pro většinu dálnic, jízda po dálnici D46 vyžaduje od řidičů zvýšenou pozornost.

Související

Zimní počasí v Praze

Kde už je sníh odklizený a silnice posypané? Silničáři spustili nový web, online informuje o údržbě

 Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) spustilo nový web, který poskytuje informace o aktuální poloze vozidel zimní údržby a o času posledního provedeného ošetření u jednotlivých dálnic a silnic první třídy. ČTK to sdělila referentka Samostatného oddělení komunikace ŘSD Tereza Primová. Portál s názvem Pohyby vozidel zimní silniční údržby je k dispozici na adrese https://udrzba.rsd.cz/.
Zima, ilustrační fotografie

Silničářům stouply náklady kvůli zimní údržbě

Letošní zima byla pro silničáře v Česku náročnější než před rokem. Kvůli častějšímu sněžení a střídání teplých a mrazivých dnů vyjížděli častěji, spotřebovali více posypového materiálu a přibylo děr na cestách, což se promítlo do nákladů. V některých oblastech sypače stále jezdí. Krajské správy silničářů většinou vědí, že zimní údržba byla letos dražší, plyne z ankety ČTK.

Více souvisejících

Silničáři doprava Zima

Aktuálně se děje

před 47 minutami

před 3 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy