PŘEHLED po krajích: Stávka autobusáků komplikuje Čechům život, někteří museli pěšky

Celá ČR - Stávka řidičů autobusů dnes ráno zkomplikovala řadě lidí dopravu do práce a škol. Museli nasednout do vlaků, automobilů nebo několik kilometrů dlouhou trasu v ranním sychravém počasí zvládnout na kole či pěšky.

Kvůli stávce řidičů dnes ráno nevyjely autobusy na Šumpersku, Jesenicku, v Mohelnici a v Zábřehu. Provoz MHD v Šumperku i dálkové spoje dopravce částečně zajistil. Odboráři avizovali, že se protestu na Jesenicku a Šumpersku zúčastní asi dvě stovky řidičů autobusů. Podle dopravce jich nevyjelo 120.

Jindy rušné autobusové nádraží v Šumperku bylo ráno liduprázdné a k opuštěným stanovištím pouze jednou za čas přijel autobus. Řidiči se tvářili vážně a s novináři se příliš nebavili. "Nejsem v odborech," odpověděl jeden z nich na otázku, proč se nezúčastní stávky. Naproti tomu čilým ruchem ráno žilo nedaleké vlakové nádraží, na které krátce po sedmé hodině přijížděly osobní vlaky zaplněné do posledního místa školáky i lidmi, kteří v Šumperku pracují.

"Je to hrůza," komentovala stručně stávku řidičů autobusů šestnáctiletá Nikola, která s bratrem navzdory výraznému ochlazení a dešťovým přeháňkám vyrazila do školy v Šumperku z šest kilometrů vzdálené vesnice.

Dnešní stávka řidičů linkových autobusů, kteří požadují vyšší mzdy, se ve Zlínském kraji projevila jen minimálně. Dopravci ve Zlínském kraji se do stávky aktivně nezapojili, autobusy vyjely podle jízdních řádů. Stávka ovlivnila situaci pouze v devíti obcích, kam jezdí společnosti z Jihomoravského kraje, jejichž řidiči se ke stávce připojili. Stávku pocítili například lidé v Koryčanech na Kroměřížsku, nepřijel tam dnes autobus společnosti Vydos Bus, jež tam obvykle zajíždí několikrát denně. Za tento spoj není žádná náhrada, není to však nijak dramatické, řekla dnes ČTK starostka Koryčan Hana Jamborová.

V Moravskoslezském kraji vyjely všechny autobusové spoje bez omezení. ČTK to řekl náměstek moravskoslezského hejtmana Jakub Unucka. Někteří řidiči se ke stávce připojili symbolicky, mají například oblečeny výstražné vesty.

Kvůli stávce na jižní Moravě dnes nejezdí 67 linek z 225. Jsou to meziměstské linky a MHD v okresních městech mimo Brno, v krajském městě jezdí autobusy bez omezení. Proti středečnímu předpokladu někteří jednotliví řidiči přišli do práce, vyjede tedy více spojů na částečně omezených linkách, kterých je 61, řekl ČTK dispečer organizátora krajské dopravy společnosti Kordis JMK Antonín Chudiak. Nejvíce je postiženo Břeclavsko, Blanensko, Kyjovsko, Vyškovsko a okolí Veselí nad Moravou.

České dráhy dnes posilují řadu vlaků ráno směrem do Brna a odpoledne z Brna. Na nádraží ráno panoval obvyklý ruch a nikde nebyly žádné informace o stávce. Z Vyškova vyjel v 5:17 speciální vlak do Brna přes Luleč, Rousínov a Brno-Slatinu. Nahradit měl především linku 107, která mezi Brnem a Vyškovem jezdí jen omezeně. Do vlaku se čtyřmi vagony na nádraží ve Vyškově nastoupilo do 100 lidí a zhruba stejný počet jich vystoupil v Brně na hlavním nádraží, další vystoupili už ve Slatině.

"Když České dráhy nahradí nějaké autobusové spoje, je to určitě v pořádku, protože ti lidi se musí dostat nějak do práce," řekla ČTK vlakvedoucí mimořádného spoje Jana Čižmářová. Mimořádný vlak si pochvaloval i Jiří Šváb z Vyškova, který sice požadavky řidičů nezná, ale podporuje jejich právo na stávku, pokud nejsou spokojení.

Z 18 řidičů znojemské MHD dnes do práce přišlo jen pět. Zajišťují všechny páteřní linky 801 až 805, nejezdí však podle jízdního řádu, ale podle toho, jak se stíhají otočit na konečné zastávce, řekl ČTK dispečer krajského koordinátora dopravy společnosti Kordis JMK Antonín Chudiak.

Autobusy městské hromadné dopravy v České Lípě dnes ráno nevyjely, všichni řidiči vstoupili do stávky. I když se už po třetí hodině ranní sešly v tamních garážích společnosti BusLine více než dvě desítky šoférů, za volant autobusu nikdo z nich nezasedl. Dopravci se ale podařilo ještě ráno zajistit subdodavatele alespoň pro páteřní linky 203 a 205, které vedou napříč městem. Po 08:00 na ně vyjely autobusy ČSAD Česká Lípa. ČTK to řekl předseda představenstva BusLine Radek Chobot.

"Nevím, jestli se jim podaří zajistit všechny spoje, ale budou se snažit v co nejvyšší míře zajistit provoz na těch linkách. Dohadujeme se i s dalšími subdodavateli, jestli by pro nás nezajistili některé spoje. Naši řidiči dnes s největší pravděpodobností vůbec nevyjedou," řekl Chobot. Linky 203 a 205 jsou páteřní, vedou městem ze sídliště na sídliště a zajišťují přepravu největšího počtu lidí. Denní provoz městské dopravy v České Lípě zajišťuje firma 22 autobusy na 15 linkách. Dnes ale žádný z nich nevyjel.

Ve středních Čechách autobusy jezdí podle jízdního řádu, řidiči kvůli nízkým platům nestávkují, zjistila ČTK u dopravců. Část řidičů například vyvěsila nebo položila v autobuse plakát upozorňující na nízké platy. "Kladno jezdí kompletně, jak městkou dopravu, tak regionální i pražskou integrovanou," řekl dnes ráno ČTK ředitel ČSAD MHD Kladno Ludomír Landa.

Všechny autobusy jihočeských společností GW Trans, ČSAD Autobusy České Budějovice i Comett Plus Tábor, jejichž řidiči chtěli původně vstoupit do dnešní stávky, dnes jezdí. Stávku plánovanou kvůli nízkým mzdám ve středu odbory po dohodě s Jihočeským krajem odvolaly. ČTK to dnes řekli zástupci odborů a dopravců. Ke stávce se v jižních Čechách chtělo původně připojit několik set šoférů.

V Karlovarském kraji dnes ráno vyjely podle informací ČTK všechny pravidelné linky a spoje MHD. Řidiči se k celostátní stávce kvůli nízkým mzdám připojili jen symbolicky. O konkrétních podmínkách přidání peněz na základní dopravní obslužnost ale kraj s dopravci stále ještě jedná, řekl dnes ČTK ředitel Autobusů Karlovy Vary a předseda Rozvojového dopravního svazu kraje Zdeněk Suchan.

"V Karlovarském kraji vyjely všechny autobusy. Pokud měl některý zpoždění, tak to bylo z technických důvodů," uvedl Suchan. Například v autobusech sokolovské MHD visí leták, v němž řidiči Autobusů Karlovy Vary informují, že nestávkují, "morálně však podporují všechny řidiče, kterým nebyla navýšena minimální mzdy dle nařízení vlády ČR".

Řidiči linkových autobusů v Ústeckém kraji dnes ráno vyjeli na své trasy. Cestující se dostali do zaměstnání a škol na Ústecku i ve Šluknovském výběžku. Jezdí všechny linky společnosti BusLine, která zajišťuje více než polovinu dopravní obslužnosti v regionu. Podle informací krajského úřadu nevyjel doposud pouze jediný spoj firmy Autobusy Karlovy Vary na Šluknovsku, v celém kraji všechny další linky jezdí.

Řidiči linkových autobusů plzeňského ČSAD autobusy, dominantního veřejného dopravce v Plzeňském kraji, dnes nestávkují. Počátkem března se dohodli na zvýšení mezd s krajem i s firmou. Stávku kolegů z ostatních regionů, kteří dosud nedostávají vyšší minimální mzdu, podpořili letáky na palubních deskách vozů nebo dveřích u řidiče zvenku, zjistila ČTK na centrálním autobusovém nádraží v Plzni, kde se sjíždí nejvíce vozidel v kraji.

Související

Lidé se v Praze sešli na protivládním protestu pořádaném odbory. (27.11.2023) Prohlédněte si galerii

OBRAZEM: Stávka v Praze. Centrem prošli demonstranti a studenti, stávkovaly školy i odbory

V Česku dnes proběhla probíhá série protivládních stávek. Celý den se stávkovalo na základních, středních a mateřských školách, podle odhadu odborů se v různé míře měly zapojit více než dvě třetiny zařízení. Protestní akce na dnešní den připravily také odbory, jimž vadí vládní úsporný balíček či chystaná důchodová reforma. 

Více souvisejících

stávka Autobusy řidiči kraje Česká republika

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy