Námraza v Česku proměnila silnice v kluziště. Roste počet nehod

Celá ČR - Silnice ve Zlínském kraji dnes ráno namrzají, sjízdné jsou s velkou opatrností. V noci v části Libereckého kraje mrzlo a místy dopravu komplikovala i mlha. Přibývá počet dopravních nehod.

Vozovky ve Zlínském kraji jsou převážně holé a vlhké nebo mokré. Podle jednatele Správy a údržby silnic Valašska Jaromíra Kořistky by řidiči měli jet opatrně. "Nad ránem vozovky namrzaly, musely vyjet sypače. Ve vyšších polohách Vsetínska leží na vozovkách sněhový poprašek," řekl.

Hasiči podle mluvčího Romana Žemličky vyjížděli ráno ke dvěma nehodám. V Pozděchově na Vsetínsku zasahují u havárie kamionu, který skončil v potoce. "Dopoledne ho přijede uvolnit jeřáb z Hlučína, v kraji takovou techniku nemáme," sdělil mluvčí.

Policie podle krajské mluvčí Lenky Javorkové eviduje od 5:00 sedm dopravních nehod. "Všechny se obešly bez zranění," uvedla Javorková. Policisté podle ní přijali také několik oznámení o ledovce na cestách. Vyskytla se například ve Vsetíně nebo v Brumově-Bylnici, Želechovicích nad Dřevnicí a Doubravách na Zlínsku.

Silnice v Libereckém kraji byly ráno namrzlé. Policie musela dokonce jeden úsek silnice I. třídy 14 v Liberci uzavřít, a to mezi kruhovým objezdem Kunratická a sjezdem na Vratislavice nad Nisou. "Námraza tam byla tak silná, že se nedalo bezpečně projet," řekla mluvčí policie Vlasta Suchánková.

Nehody na kluzké vozovce se obešly bez zranění. "Na silnici D10 z Turnova na Mladou Boleslav se ráno staly dvě nehody a provoz byl omezený," uvedla Suchánková. Na D10 se podařilo provoz už plně obnovit. Neprůjezdný zůstává jeden pruh na silnici 35 ve směru z Liberce na Rádelský mlýn - u Jeřmanic kolem 7:00 ve svodidlech skončilo minimálně pět aut. Další auto na namrzlé silnici narazilo do svodidel na silnici 65 u Rádla nedaleko Jablonce nad Nisou. Dvě auta havarovala na silnici 9 ve Svoru na Českolipsku. Nehody se staly i v Jablonci nad Nisou či některých silnicích nižších tříd na Semilsku.

Silnice Vysočiny byly po ránu místy namrzlé, protože teploty klesly mírně pod nulu. Na Třebíčsku se objevovalo i mrznoucí mrholení. V některých částech kraje snižovala viditelnost mlha. Policie zaznamenala do osmi hodin jedenáct dopravních nehod, při nichž byli lehce zraněni čtyři lidé. Uvedla to její krajská mluvčí Dana Čírtková. Jezdí sypače se solí. Podle dispečinku krajských silničářů by řidiči měli pořád jezdit se zvýšenou opatrností.

Nehod začalo přibývat po 05:00. Policisté také přijali devět volání od řidičů, kteří si stěžovali na kluzkou vozovku, uvedla Čírtková. Auta havarovala na Třebíčsku, Žďársku i na Havlíčkobrodsku.

Některé úseky silnic v Pardubickém kraji mohou namrzat. Řidiči by měli být opatrní zvláště ve výše položených oblastech. Kluzké mohou být vozovky v okolí Žamberka a České Třebové, na Chrudimsku úsek mezi Trhovou Kamenicí a Nasavrky nebo z Borové do Hlinska. Námraza hrozí i v úseku mezi Svitavami a Poličkou, na Orlickoústecku z České Třebové do Sopotnice. "Preventivně všechny rizikové úseky sypeme solí," řekl ČTK pracovník dispečinku údržby silnic I. třídy.

Na silnicích na Rychnovsku dnes hrozí námraza. Řidiči by při jízdě měli být velmi opatrní. Na Trutnovsku by si řidiči měli dát pozor na mlhu. V obci Pohoří na Rychnovsku se ráno střetlo osobní auto s cyklistou. U Javornice se srazila dvě osobní auta. Nehody skončily zraněním osob. Bez zranění se obešla srážka dvou aut u Solnice. Hasiči také vyjeli do Olešnice v Orlických horách, kde osobní auto skončilo mimo silnici.

Související

Zimní počasí v Česku, mráz trápí chodce i řidiče

Sníh a vítr opět komplikují dopravu, kamiony měly problémy i na D1

Sněžení a silný vítr dnes ráno dál komplikovaly silniční dopravu v Česku. Zejména v horských polohách a na Vysočině se tvořily sněhové jazyky. Silnice byly často sjízdné jen s nejvyšší opatrností, k dříve uzavřeným úsekům přibylo několik dalších. Po dvou dnech se ale otevře silnice první třídy z Tanvaldu na Harrachov. Problémy měly hlavně kamiony ve stoupáních, a to i na dálnici D1. Varování meteorologů před sněžením platí ve vyšších polohách zatím do dnešního večera, závěje čekají hlavně v Krkonoších, Jizerských a Krušných horách.
Zimní počasí v Česku, mráz trápí chodce i řidiče

Sníh a silný vítr i dnes komplikují dopravu, problémy mají hlavně kamiony

V Česku také dnes místy sněží a fouká silný vítr. Tvoří se sněhové jazyky. Silnice jsou ale většinou s opatrností sjízdné, v nižších polohách je na nich místy sníh rozbředlý po solení. V Libereckém kraji zůstává pro kamiony nad 3,5 tuny uzavřená silnice první třídy z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska a pro nákladní dopravu nad šest tun také silnice třetí třídy přes Oldřichovské sedlo. V Beskydech platí pro kamiony nad 12 tun zákaz vjezdu na silnici první třídy z Ostravice na Slovensko. Nehody kamionů někde blokují dopravu.

Více souvisejících

dálnice silnice náledí doprava Liberecký kraj Zlínský kraj Zima

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 34 minutami

před 58 minutami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Chladné počasí vydrží až do víkendu. Pak se vrátí oteplení

Zimní počasí se v Česku udrží do konce týdne. Oteplení dorazí až o víkendu, a příští týden se vrátí teploty kolem 25 stupňů. Vyplývá to z předpovědi ČHMÚ.cz.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy