Kalamita na silnicích: Nehoda na D1, lidé marně čekali na autobusy. Přehled po krajích

Celá ČR - Na jižní Moravě začalo dnes po půlnoci místy sněžit, někde padá déšť se sněhem. Na některých úsecích mohou vozovky namrzat, řidiči proto musejí jet se zvýšenou opatrností. Problémy hlásí i další kraje.

Větší problémy mohou mít řidiči v lesních úsecích či horských oblastech Bílých Karpat. Teploty se v kraji pohybují okolo nuly, což je ideální situace pro namrzání vozovek, které jsou z minulých dnů ještě promrzlé. Aktuálně sněží především na Znojemsku a na jihu Brněnska, postupně by však sněžení přicházející od jihu mělo zasáhnout prakticky celé území jižní Moravy.

Nehoda na 129. kilometru D1 dnes na necelou hodinu uzavřela dálnici ve směru na Brno. Provoz byl obnoven v 10:23. Havarovala dodávka, která skončila mimo komunikaci převrácená na střechu. Na místě přistával vrtulník záchranářů. Záchranáři na místě vyšetřili jednoho člověka, kterého ale nebylo nutné transportovat do nemocnice, řekla ředitelka Zdravotní záchranné služby Kraje Vysočina Vladislava Filová.

Nehoda se stala mezi exity 119 Velký Beranov a 134 Měřín. Podle policejní mluvčí na místě nehody vznikla kolona, která se pomalu rozjíždí.

Silnice ve Zlínském kraji mohou dnes ráno vlivem dešťových a sněhových přeháněk místy namrzat. Sjízdné jsou se zvýšenou opatrností. S komplikacemi musejí motoristé počítat zejména na Vsetínsku a také v oblasti Bílých Karpat a takzvaných Buchlovských hor na Uherskohradišťsku. Vozovky v ostatních částech Zlínského kraje jsou většinou holé a vlhké nebo mokré.

Sněžení a na některých místech kraje také namrzající déšť mohou dnes komplikovat dopravu na Vysočině. V noci a ráno bylo podle dispečinku Krajské správy a údržby silnic v terénu přes 90 sypačů. Hlavní tahy jsou po chemickém ošetření mokré, na silnicích nižších tříd leží místy sníh krytý posypem. Dopravu na silnici I/38 u Skuhrova na Havlíčkobrodsku omezuje přibližně od 6:00 nehoda nákladního automobilu.

Na zbytky rozbředlého sněhu a místy také náledí si dnes ráno musejí dát pozor řidiči v Olomouckém kraji, kde jsou od nočních hodin sněhové a dešťové přeháňky. Na Šumpersku a Jesenicku ráno silnice první a druhé třídy po chemickém posypu pokrývá slabá vrstva rozbředlého sněhu. Na méně důležitých cestách je ve vyšších polohách ujetý sníh s posypem.

Na silnici číslo 35 z Mohelnice na Šumpersku směrem na Moravskou Třebovou se ráno v osmikilometrovém úseku tvoří náledí. Kluzké jsou po sněžení a dešti dálnice D35 a D46 na Olomoucku, Přerovsku a Prostějovsku. Na Olomoucku, Přerovsku a Prostějovsku jsou dnes ráno ale vozovky většinou holé a mokré, jen místy se zbytky rozbředlého či ujetého sněhu.

V Královéhradeckém kraji v noci na dnešek a ráno sněžilo. Na řadě silnic leží zbytky rozbředlého sněhu. Na nesolených cestách v Orlických horách místy leží slabá vrstva zledovatělého sněhu. Řidiči musejí být při jízdě velmi opatrní. Přes den by mělo na většině území hradeckého kraje sněžit. V polohách pod 400 metrů nad mořem se čeká i déšť se sněhem nebo déšť. Později večer budou srážky slábnout. 

Na silnice v Pardubickém kraji se po delší době znovu vrátil sníh. Většinou je po solení rozbředlý, místy může vozovky pokrývat i uježděná sněhová vrstva. Opatrní by měli být řidiči zvláště v okolí Lanškrouna, Moravské Třebové, Ústí nad Orlicí, Vysokého Mýta či Žamberka. V Železných horách je na silnicích ošetřených inertním posypem vrstva nového sněhu. Na Skutečsku a Přeloučsku se na menších cestách vlivem mrznoucího deště tvoří náledí.

Ranní sněžení omezilo dnes na řadě míst provoz autobusů v Praze a zkomplikovalo spojení hlavního města s některými středočeskými obcemi. Mnoho autobusů mělo zpoždění, některé linky až desítky minut, další musely přerušit jízdu, jet jinou trasou nebo vůbec nevyjely. Na několika zastávkách čekali ráno cestující na autobus marně. Drápal. Složitá byla doprava také v okolí Roztok, Únětic, Statenic, Holubic či Velkých Přílep. Potíže měly například linky 125, 164, 175, 224, 240, 304, 316, 340 a 350, 349 a 368, 456, 464, 474 nebo linky v okolí Mělníka.

Okolo 09:00 přestalo sněžit, situace se uklidnila a většina silnic už je průjezdných. Problémy přetrvávají ve Velkých Přílepech a Horních Počernicích, kde situaci navíc komplikují dopravní nehody.

Mrznoucí sněžení by dnes mohlo na mnoha místech Jihočeského kraje komplikovat sjízdnost vozovek. Silničáři udržují komunikace téměř ve všech okresech, méně práce mají zatím jen na Prachaticku. "V terénu máme většinu techniky. Většinou sněží, ale někde je spíš mrznoucí déšť," uvedla dispečerka Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Pavla Pulcová. Všechny vozovky v kraji jsou sjízdné se zvýšenou opatrností.

V Libereckém kraji od rána sněží, komunikace jsou sjízdné, silničáři ale doporučují zvýšenou opatrnost. I když je sněžení slabé, hlavně v horských oblastech zůstávají i na hlavních tazích zbytky sněhu a vozovky mohou klouzat. Motoristé by si měli dát pozor i na led z vody, která na vozovku vytéká z okolních strání. Na řadě míst při předchozích silných mrazech zamrzly propustky a voda, která by za normálních okolností protekla pod silnicí, vytéká na vozovku a vytváří ledové plotny. Třeba v Jablonci jsou kvůli tomu některé úseky silnic neprůjezdné. Led tam postupně odstraňují ručně.

Související

Zimní počasí v Praze

Kde už je sníh odklizený a silnice posypané? Silničáři spustili nový web, online informuje o údržbě

 Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) spustilo nový web, který poskytuje informace o aktuální poloze vozidel zimní údržby a o času posledního provedeného ošetření u jednotlivých dálnic a silnic první třídy. ČTK to sdělila referentka Samostatného oddělení komunikace ŘSD Tereza Primová. Portál s názvem Pohyby vozidel zimní silniční údržby je k dispozici na adrese https://udrzba.rsd.cz/.
Zima, ilustrační fotografie

Silničářům stouply náklady kvůli zimní údržbě

Letošní zima byla pro silničáře v Česku náročnější než před rokem. Kvůli častějšímu sněžení a střídání teplých a mrazivých dnů vyjížděli častěji, spotřebovali více posypového materiálu a přibylo děr na cestách, což se promítlo do nákladů. V některých oblastech sypače stále jezdí. Krajské správy silničářů většinou vědí, že zimní údržba byla letos dražší, plyne z ankety ČTK.

Více souvisejících

Silničáři doprava Zima Silnice Praha

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 44 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

včera

Fotbal, ilustrační fotografie.

Druhý zápas pod Haškem, druhá výhra 2:1. Ani proti Arménii ale čeští fotbalisté nepřesvědčili herně

Po pátečním duelu v Norsku a výhře 2:1 se svěřenci kouče Ivana Haška představili na domácí půdě na pražské Letné. Pro Ivana Haška šlo o první domácí zápas od jmenování do funkce a stejně jako ve zmiňovaném duelu s Nory, tak i tentokrát přátelský duel s Arménií vyhrál český tým výsledkem 2:1. A stejně jako s Norskem i tentokrát musel otáčet skóre, jelikož jako první inkasoval. Navzdory konečnému vítězství tak ani tentokrát Češi svým výkonem zrovna dvakrát nepřesvědčili.

včera

Eva Samková

Snowboardcrossař Houser na závěr sezóny SP zaznamenal životní třetí místo. Adamczyková ovládla dvě malé finále

V kanadském Mont-Sainte-Anne se o víkendu konaly poslední dva snowboardcrossařské závody v rámci Světového poháru. A i v rámci tohoto kanadského podniku vlála česká vlajka vysoko. V sobotu se o to mezi muži zasloužil nečekaně Radek Houser, který zajel životní výsledek, když skončil na senzačním třetím místě. Mezi ženami byla hlavní českou hvězdou opět Eva Adamczyková, která v sobotu i v neděli pokaždé absolvovala malé finále. V sobotu skončila pátá, stejně jako v neděli.

včera

včera

Změna času nastane posledního březnového dne. Ručičky se posouvaly už před více než sto lety

Meteorologové slibují, že nejvyšší teploty mohou o Velikonocích atakovat letní hodnoty. Příznačně k tomu, že v neděli začne letní čas. Třetí ze čtyř volných dnů tak bude o hodinu kratší. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy