Vpád zimy komplikuje dopravu v celé ČR. Předpověď počasí na další dny

Celá ČR - Do Česka se vrátilo zimní počasí, které komplikuje dopravu na celém území republiky. Řidiči musí počítat s náledím, zmrazky a kvůli silnému větru i se sněhovými jazyky. Oteplovat se bude až v průběhu příštího týdne.

V Libereckém kraji leží na silnicích čerstvý sníh. Silničářům se zatím daří udržet všechny komunikace sjízdné, ale nabádají k velké opatrnosti. S kolonou nákladních aut dlouhou zhruba šest kilometrů musí počítat řidiči u obce Svor na Českolipsku. U obce Rychnov na Jablonecku zapadl kamion. Nehodu vyšetřují policisté ve Stráži nad Nisou, v Jablonci nad Nisou naboural autobus do zaparkovaného automobilu.

Na území celého Libereckého kraje sněží. Český hydrometeorologický ústav varuje před náledím a sněhovými jazyky zvláště ve Frýdlantském výběžku. Nárazy větru budou místy dosahovat rychlostí až kolem 55, na horách 75 kilometrů v hodině.

V hradeckém kraji dnes ráno na některých místech sněží. Se sněžením musí řidiči počítat na Náchodsku a Trutnovsku, upozorňují silničáři. Na otevřených úsecích v Krkonoších a v okrese Trutnov se tvoří sněhové jazyky. V nejvyšších horských oblastech na Rychnovsku a Jičínsku je na silnicích nižších tříd souvislá vrstva sněhu, kterou silničáři posypali drtí. Na chemicky ošetřovaných úsecích může být rozbředlá vrstva sněhu.

Silnice v Ústeckém kraji pokryl čerstvý sníh. Řidiči musí počítat se sněhovými jazyky, s náledím i námrazou. Potíže mají kamiony na Děčínsku, kde se tvoří kolony na silnici směrem na Českou Lípu. Policie od rána řešila  už několik nehod. Řidiči bourali v Ústí nad Labem, Děčíně či na Chomutovsku. 

Dálnice D8 je průjezdná, jízdní podmínky zhoršuje vytrvalé sněžení. Sněží i v dalších částech kraje. V terénu proto má údržba veškerou techniku. Žádnou silnici silničáři zatím nemuseli zavřít.

Ve středních Čechách v noci na dnešek napadl sníh a ještě ráno na řadě míst intenzivně sněžilo. Silnice jsou sjízdné, řidiči by ale měli dbát zvýšené opatrnosti. Silničáři kvůli bezpečnosti chemicky ošetřili i silnice na území některých chráněných oblastí, což se běžně nedělá. 

"Vzhledem k tomu, že se v moci tvořila ledovka, tak jsme dokonce na území některých chráněných oblastí byli po dohodě s jejich správci nuceni použít chemický posyp pro zajištění bezpečnosti silničního provozu a fungování složek Integrovaného záchranného systému," uvedl pracovník dispečinku krajské správy a údržby silnic. Všechny silnice v regionu byly podle něj ráno se zvýšenou opatrností sjízdné. 

V Praze od pátečního večera sněží, teploty se dnes ráno pohybovaly kolem čtyř stupňů pod nulou. Silnice jsou podle informací silničářů mokré a sjízdné bez omezení, vzhledem k víkendu je poměrně slabý provoz. Řidiči ale musí počítat se sněhovými přeháňkami, na některých místech i s námrazou a nárazovým větrem. Dopravní podnik na webu upozornil cestující, že autobusy mohou kvůli počasí nabírat zpoždění. Před 05:00 se na 21. kilometru Pražského okruhu u exitu Jinočany srazil kamion s autobusem.

V Karlovarském a Plzeňském kraji v noci napadlo i několik centimetrů sněhu. Na ošetřených silnicích sice začal ráno odtávat, ale ve vyšších polohách může na silnicích zůstávat a při teplotách kolem minus čtyř stupňů i namrzat.

Na jihu Čech dnes k ránu místy dešťové přeháňky přecházely ve sněžení, teploty klesly i tři stupně pod nulu. Silničáři měli nejvíc výjezdů na Táborsku, Strakonicku a na Jindřichohradecku. Po chemickém ošetření jsou silnice mokré, ale řidiči by měli jezdit opatrně. Někde mohou být namrzlé mosty nebo vozovky na okrajích lesů. "Kde to vypadá, že by to mohlo namrzat, byly silnice preventivně ošetřeny," uvedl dispečer krajské správy. Problémy v dopravě neměl hlášeny.

Na severu Olomouckého kraje sněžilo, silnice tam pokrývají zbytky rozbředlého sněhu a jsou sjízdné s opatrností. Na silnicích nižších tříd ve vyšších polohách leží místy uježděná vrstva sněhu krytá posypem. Ostatní silnice v kraji jsou většinou holé a suché. 

Podle předpovědi meteorologů by dnes v kraji mělo občas sněžit, nejvyšší teploty by měly být minus pět až minus dva stupně Celsia, na horách minus devět až minus pět stupňů.

Silnice na jihu Moravy jsou některé sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Důvodem jsou sněhové přeháňky. Silničáři řidiče upozorňují také na namrzání vozovek.Varování platí zejména pro silnice druhé a třetí třídy. Ve vyšších polohách na Blanensku museli silničáři vozovky ošetřit chemicky. Ledovka je podle webu policie například u Černé Hory na Blanensku.

V regionu se dnes výrazně ochladilo a teploty jsou pod nulou. Podobný ráz počasí má podle meteorologů vydržet celý víkend.

Předpověď na neděli (00-24):Zataženo až oblačno, na severu přechodně místy polojasno. Na horách místy, jinde ojediněle občasné sněžení nebo sněhové přeháňky. Nejnižší noční teploty -5 až -9 °C. Nejvyšší denní teploty -5 až -1 °C, ve Slezsku kolem -5 °C. Čerstvý severovýchodní vítr 4 až 9 m/s, místy s nárazy 15 až 20 m/s, na horách na severu kolem 25 m/s (90 km/h). Na Moravě vítr místy silný 8 až 12 m/s s nárazy 20 až 25 m/s (70 až 90 km/h). Na severovýchodě území a na horách místy tvorba sněhových jazyků.

Předpověď na pondělí (00-24):Oblačno až zataženo, na Moravě a ve Slezsku místy, jinde ojediněle slabé sněžení. Nejnižší noční teploty -6 až -10 °C. Nejvyšší denní teploty -3 až +1 °C, ve Slezsku kolem -4 °C. Mírný severovýchodní až severní vítr 3 až 7 m/s, zpočátku místy s nárazy kolem 15 m/s, informuje chmi.cz.

Předpověď na úterý (00-24):Převážně oblačno, od severu místy občasné sněžení nebo sněhové přeháňky, v polohách pod 400 m i srážky smíšené. Nejnižší noční teploty -5 až -9 °C. Nejvyšší denní teploty 1 až 5 °C. Mírný severní až severozápadní vítr 3 až 7 m/s.

Předpověď na středu (00-24):Skoro jasno až polojasno, během dne od severozápadu přibývání oblačnosti. Nejnižší noční teploty -3 až -7 °C. Nejvyšší denní teploty 1 až 5 °C. Mírný severozápadní až západní vítr 2 až 6 m/s.

Související

Zimní počasí v Praze

Kde už je sníh odklizený a silnice posypané? Silničáři spustili nový web, online informuje o údržbě

 Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) spustilo nový web, který poskytuje informace o aktuální poloze vozidel zimní údržby a o času posledního provedeného ošetření u jednotlivých dálnic a silnic první třídy. ČTK to sdělila referentka Samostatného oddělení komunikace ŘSD Tereza Primová. Portál s názvem Pohyby vozidel zimní silniční údržby je k dispozici na adrese https://udrzba.rsd.cz/.
Zima, ilustrační fotografie

Silničářům stouply náklady kvůli zimní údržbě

Letošní zima byla pro silničáře v Česku náročnější než před rokem. Kvůli častějšímu sněžení a střídání teplých a mrazivých dnů vyjížděli častěji, spotřebovali více posypového materiálu a přibylo děr na cestách, což se promítlo do nákladů. V některých oblastech sypače stále jezdí. Krajské správy silničářů většinou vědí, že zimní údržba byla letos dražší, plyne z ankety ČTK.

Více souvisejících

Silničáři Zima dálnice silnice doprava

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 48 minutami

před 1 hodinou

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 2 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Naše vojáky na Ukrajině nechceme, řekli rozhodně Poláci. Jednotky NATO taky ne

Více než 70 procent Poláků neschvaluje vyslání svých vojáků ani vojáků Severoatlantické aliance na Ukrajinu. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu veřejného mínění, který provedl institut IBRIS pro polský deník Rzeczpospolita.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy