Pozor na silnicích: Náledí a sníh komplikují dopravu. Přehled po krajích

Dopravu v hlavním městě komplikuje rozbředlý sníh, který leží i na hlavních komunikacích. Silnice včetně Pražského okruhu jsou sjízdné se zvýšenou opatrností, mohou klouzat. Vyplývá to z informací silničářů. Potíže jsou i v dalších krajích.

Na zdržení se musí řidiči v Praze připravit na Jižní spojce před sjezdem na Vídeňskou ve směru na Černý Most. V prostředním pruhu tam stojí porouchané vozidlo, pruh je uzavřen. Překážka by měla být nejpozději do 08:45 odstraněna. Kvůli havárii vody je také až do konce týdne zavřená Spojovací ulice ve směru z Libně.

Na středočeských silnicích jsou dnes ráno zbytky rozbředlého sněhu, všechny hlavní tahy jsou po chemickém ošetření. I silnice nižších tříd jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Na některých místech regionu sněží nebo padá déšť se sněhem.

S rozbředlým sněhem by měli řidiči počítat i na hlavních tazích, jízdu by měli přizpůsobit i místy snížené viditelnosti a mlze. Brzy ráno sněžilo například na Mladoboleslavsku nebo Mělnicku. Teploty v regionu se pohybují od minus pěti do minus jednoho stupně Celsia, je zataženo, místy fouká slabý vítr.

Silnice v Ústeckém a Libereckém kraji jsou dnes sjízdné se zvýšenou opatrností. Místy leží na komunikacích zbytky rozbředlého sněhu. Pozor si zejména na mostech musí dát řidiči na led, mlhu a v horských oblastech na sněžení. Zjistila ČTK z informací policie a správců silnic.

Do terénu vyjeli silničáři s posypovým materiálem už v noci. Bez omezení je sjízdná dálnice D8 a komunikace I. třídy. Policisté v Ústeckém kraji řeší dvě dopravní nehody, obě se staly v Rumburku na Děčínsku.

K opatrnosti nabádají cestáři motoristy hlavně na Děčínsku, Mostecku a Teplicku. V Krušných horách je na silnicích II. třídy sníh.

V Libereckém kraji je dohlednost snížena vlivem srážek. V Jizerských horách leží na silnicích vrstva ujetého sněhu krytá posypem, sjízdné jsou všechny cesty se zvýšenou opatrností.

Pardubický kraj v noci na dnešek a ráno zasáhlo slabé sněžení. Chemicky ošetřované silnice byly dnes ráno mokré nebo se zbytky rozbředlého sněhu. Na některých silnicích nižších tříd ležela vrstva ujetého sněhu. Sněžilo hlavně na Chrudimsku, Orlickoústecku a Svitavsku. Meteorologové varovali před mrznoucím deštěm s tvorbou ledovky. 

V Královéhradeckém kraji v noci na dnešek sněžilo a na řadě silnic leží rozbředlý sníh. Řidiči by měli jízdě věnovat zvýšenou opatrnost. Ojediněle by se v kraji mohl dnes objevit i mrznoucí déšť s tvorbou ledovky. Řidiči by si měli dát pozor i na mrznoucí mlhy. Teploty se ráno v kraji pohybovaly kolem minus pěti stupňů Celsia. Vyplývá to z informací silničářů a meteorologů v kraji.

Hlavní silniční tahy byly dnes ráno většinou mokré. Nesouvislá vrstva sněhu dnes ráno například ležela na silnicích v Orlických horách.

Na dálnici D1 na Vysočině a silnicích první třídy leží dnes ráno místy rozbředlý sníh. Ostatní silnice kryje nový sníh. Silnice jsou sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Podle dispečerů Krajské správy a údržby silnic Kraje Vysočina začalo sněžit kolem půlnoci a napadlo několik centimetrů sněhu, nepršelo. V terénu bylo 101 sypačů, znovu shrnovat rozbředlý sníh vyrazily i ráno.

Silnice na jižní Moravě jsou dnes ráno většinou sjízdné pouze se zvýšenou opatrností. Zhruba od 04:00 drobně sněží v některých částech kraje, na některých úsecích tak zůstává vrstva ujetého sněhu krytá posypem, silnice vyšších tříd a dálnice sypané solí jsou většinou se zbytky rozježděného sněhu. 

Drobně sněží dosud ve většině kraje, nejvíce na Brněnsku. "Na ošetření brněnských silnic se podílí všech 21 vozidel, letos poprvé. Jelikož se jedná o letošní první sníh na silnicích ve městě, doporučujeme všem řidičům zvýšenou opatrnost. Zatím na silnicích zůstává většinou nízká rozježděná a rozsolená vrstvička sněhu," uvedl ve zprávě pro média provozní ředitel Brněnských komunikací Leoš Chasák.

Také dnes to na silnicích může klouzat. Myslete na to při svých cestách. pic.twitter.com/ODiZSmAMu5

— Policie ČR (@PolicieCZ) 1. prosince 2018

Silnice na jihu Čech jsou dnes ráno sjízdné se zvýšenou opatrností. Přes noc napadlo několik centimetrů sněhu, někde déšť se sněhem. Podle dispečinku Správy a údržby silnic Jihočeského kraje pracovalo přes noc na silnicích všech 180 sypačů a traktory. Nejvíc sněžilo v okolí Českého Krumlova, kdo napadla asi osmicentimetrová vrstva. Místy padal i déšť se sněhem. Silničáři silnice v noci ošetřovali solí i inertním posypem. 

Situace ohledně ledovky se v Plzeňském kraji od rána zlepšuje. Silnice jsou s opatrností sjízdné, nehod už přibývá jen minimálně a jsou jen lehké, informovala policejní mluvčí Markéta Fialová.

"Od 07:00 hodin evidujeme tři dopravní nehody, které nebyly vážné. V současné době neevidujeme od řidičů oznámení, že by některé úseky silnic byly nesjízdné," uvedla Fialová. Opatrní by ale řidiči nadále měli být hlavně v okolí Klenčí pod Čerchovem a také u Prášil, kde je stále kluzká vozovka.

Silnice v Karlovarském kraji jsou dnes ráno s opatrností sjízdné, jsou již po chemickém ošetření. Mrznoucí srážky na většině území kraje ustaly, přesto stále hrozí ledovka nebo náledí. Od pátku, kdy se staly desítky dopravních nehod a ledovka na několik hodin opakovaně paralyzovala dopravu i na dálnici D6, se situace uklidnila. Dosud přesto platí doporučení krajských hasičů i dalších institucí omezit vycházení i jízdu autem na nejnutnější minimum.

Související

Přestavba dvou křižovatek u Úval u Prahy

Přestavba dvou křižovatek u Úval u Prahy

Byla zahájena přestavba stávající křižovatky silnic I/12 a II/101 u Úval. Vedle toho ŘSD přestaví i křižovatku silnic II/101 a III/1214 (ul. Pražská) vedoucí do Úval. Obě křižovatky leží blízko sebe a vzájemně se ovlivňují, proto budou přebudovány na jeden celek. Informaci redakci serveru EuroZprávy.cz poskytlo ŘSD.

Více souvisejících

Silnice náledí Zima Česká republika doprava

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy