Dvanáctiletý hoch chce zdolat Mount Everest, odborníci důrazně varují před riziky

Washington - Američan Tyler Armstrong chce v květnu vystoupit na Mount Everest. Na tom by nebylo nic až tak zvláštního, ovšem horolezci je teprve 12 let. Čeká už jen na to, zda od čínských úřadů získá povolení. Odborníci ovšem před takovými počiny varují.

Pokud by se chlapci podařilo nejvyšší horu světa zdolat, stal by se nejmladší osobou, která se dostala na vrchol hory. Dosavadní rekord drží další Američan Jordan Romero, který na 8850 metrů vysoký Mount Everest vylezl ve 13 letech, píše deník The Washington Post.

Tyler není žádný nováček a drží už několik rekordů coby nejmladší horolezec. Loni vystoupal na Elbrus, který je s výškou 5642 metrů nad mořem nejvyšší horou Kavkazu a Ruska. Kromě toho má za sebou výstupy na nejvyšší africkou horu Kilimandžáro (5895 metrů nad mořem), nejvyšší horu Ameriky Aconcaguu (6959 metrů nad mořem) a nejvyšší horu kontinentálních Spojených států Mount Whitney (4421 metrů nad mořem), kterou zdolal v pouhých sedmi letech.

Šestitýdenní cesta na vrchol Mount Everestu bude pro Tylera dosud nejobtížnější. Doprovázet jej bude otec, dva trenéři, jeden zkušený horolezec a šerpové. Začátek treku je plánován na polovinu května, kdy je sněhová pokrývka na hoře nejnižší.

Povolenku vyžadují jak nepálské, tak čínské úřady, a v obou případech je stanoven minimální věkový limit. Při výstupu z tibetské strany, který chce Tyler zvolit, je to 18 let. Pro mladší horolezce je třeba zvláštní povolení.

Mladičkým rekordmanům ale ne každý tleská. I Guinnessova kniha rekordů uvádí, že nedoporučuje osobám mladším 16 let, aby se pouštěly do nebezpečných pokusů o rekordy.

"Děti nejsou na takové aktivity duševně vyzrálé," řekla Vani Sabesanová, profesorka z Michiganu, která se specializuje na zranění kostí a svalů. Děti podle ní mají sklon podceňovat riziko. Myslí si prý, že i bez tréninku dokážou to, co profesionální sportovci.

Podle německého profesora a odborníka na sportovní lékařství Thomase Küppera čelí mladí horolezci vyššímu riziku podchlazení. Lékaři podle něj navíc zatím příliš nevědí, jak léčit děti, které dostanou takzvanou horskou nemoc, tedy nahromaděnou tělesnou tekutinu v plicích nebo mozku. Tylerův pokus by byl podle Küppera "čirý nesmysl".

Související

Více souvisejících

Mount Everest Tyler Armstrong (horolezec) USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 44 minutami

před 53 minutami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Zemřel zakladatel a výrazná osobnost ODS Miroslav Macek

Ve věku 79 let zemřel zakladatel a bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Podle serveru Novinky zemřel ve středu po krátké a těžké nemoci.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy