Herec Mel Gibson se chtěl nechat zastřelit

Los Angeles - Slavný hollywoodský herec Mel Gibson se před časem pokusil o sebevraždu, informuje ve čtvrtek webový portál deníku The Daily Telegraph. Ze světa chtěl odejít vskutku výstředním způsobem: na policistu židovského původu vykřikoval antisemitské urážky, aby ho vyprovokoval ke střelbě.

Chuť k životu přešla herce před čtyřmi lety. Vedla ho k tomu skutečnost, že jej po 26 letech opustila manželka. Když se Gibson vrátil z natáčení domů do Los Angeles, zjistil, že jeho žena a sedm dětí jsou pryč.

Krátce na to jej zastavila policejní hlídka za řízení v opilosti. Gibson začal policistu Jamese Meeho provokovat a mimo jiné prohlásil, že "Židé jsou zodpovědní za všechny války na světě".

Gibsonův blízký přítel, hollywoodský scénárista Peter Biskind, vysvětlil, že nadávky nebyly projevem hercovy nesnášenlivosti. Strážce zákona chtěl Gibson vystresovat a rozzuřit natolik, aby se chopil zbraně a vystřelil po něm "kulku z milosti".

"Měl tehdy pocit, že jako lidská bytost úplně zklamal," řekl Biskind časopisu Vanity Fair. "Nemyslím si, že by byl antisemita. Podle mého názoru se snažil toho člověka vydráždit, aby vytáhl zbraň a zastřelil ho." Podle Biskinda se Gibson krátce předtím po společné večeři s přáteli se všemi rozloučil. "Věřím, že té noci to znamenalo sbohem," dodal scénárista.

Incident skončil pro Gibsona nejen veřejnou ostudou, ale vedl i k postupnému úpadku jeho kariéry. Hollywoodská celebrita dostala za svůj nezdařený sebevražedný pokus tříletou podmínku, nastoupila odvykací program a začala docházet na skupinová sezení pro osoby závislé na alkoholu.

Gibson se pokusil o to, čemu se v odborných kruzích říká "death by cop" nebo "suicide by cop" (volně přeloženo sebevražda rukou policisty). Tento jev experti studují teprve krátce, jeho koncepce však byla známa již starým Římanům. Ve Spojených státech je tento druh odchodu ze světa poslední dobou čím dál častější.

Formálně jde vždy o vraždu, byť vyprovokovanou. Popis fenoménu a základní informace o něm lze získat na webu založeném americkou expertkou na tuto problematiku Rebeccou Stincelliovou (www.suicidebycop.com).

Mel Gibson se narodil ve Spojených státech, ale od 12 let vyrůstal v Austrálii. Na stříbrné plátno pronikl v roce 1979, kdy vznikl první díl akčního sci-fi snímku Šílený Max, z kterého se stal brzy kultovní snímek svého žánru. Od 90. let je plnokrevnou hollywoodskou hvězdou, na svém kontě má mimo jiné i oscarový film Statečné srdce. Loni v lednu se představil v akčním filmu Na hraně temnoty.

Kromě herectví se Gibson věnuje i režii. V roce 2004 natočil film Umučení Krista, výpravný historický snímek o Ježíšových posledních dnech. Naturalistické zpodobnění biblických událostí překvapilo svou neskrývanou krutostí a surovostí. Jeho dalším filmem byl snímek Apocalypto (2006).

Související

Více souvisejících

Mel Gibson

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 4 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 5 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy