Zemřel Jan Bureš (†86), průkopník mozkové elektrofyziologie

Praha - Jeden z nejúspěšnějších českých fyziologů paměti a průkopník mozkové elektrofyziologie Jan Bureš v sobotu zemřel. V úterý o skonu 86letého vědce informoval Fyziologický ústav Akademie věd.

Jan Bureš se svou manželkou Olgou a dalšími vědci celý život zkoumal podstatu paměti. "Byl uznávaným světovým odborníkem, za kterým se do Prahy sjížděli vědci ze všech kontinentů a jemuž po sametové revoluci aplaudovalo publikum v přednáškových síních mnoha světových metropolí," vzpomínají pracovníci ústavu.Bureš napsal okolo 250 experimentálních studií, které byly více než 4,5 tisíckrát citované. Spolupracoval na studii z dob totality, která byla oceněná jako klasická citační práce Ústavem pro vědecké informace. "Ta otevřela nové obzory buněčného výzkumu mozkové kůry i podkoří, kde jsou uloženy miliardy neuronů, odpovědných za naše vnímání, paměť a znaky osobnosti," připomínají vědci.Jan Bureš jako jediný český fyziolog získal členství v americké National Academy of Sciences, stalo se tak v roce 1995. "Odešel skromný, pracovitý a intelektově mimořádně vybavený akademik - člen Mensy, jehož příkladný rodinný a vědecký život si zasloužil v mnoha ohledech obdiv a úctu," uzavřeli.Poslední rozloučení se uskuteční ve čtvrtek ve 14.30 v Ústřední obřadní síni v pražských Olšanech.

Související

ČSSD Rozhovor

ČSSD si před 30 lety zvolila Zemana. Současné vedení připomíná správce konkurzní podstaty, říká politolog Bureš

Před 30 lety skončil třídenní sjezd sociální demokracie v Hradci Králové. Strana si na něm nejen změnila název, který používá dodnes (z Československá sociální demokracie na Česká strana sociálně demokratická), ale především si do čela zvolila Miloše Zemana. Jeho mandát však tehdy nebyl nikterak silný, upozorňuje politolog Jan Bureš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Prorektor Metropolitní univerzity Praha i tak považuje zmíněný sjezd za klíčový pro úpravu do té doby nepříliš úspěšné politické strategie ČSSD. Ohledně její budoucnosti je pak spíše skeptický. Obává se, že v Česku se nyní odehrává podobný vývoj jako v jiných zemích regionu, kde zanikla skutečná levice a její místo zaujali populisté.

Více souvisejících

Jan Bureš úmrtí

Aktuálně se děje

před 49 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

RB OSN zamítla rezoluci o zákazu jaderných zbraní ve vesmíru

Rada bezpečnosti OSN (RB OSN) v pondělí zamítla návrh rezoluce předložený Ruskem, který požadoval zákaz rozmisťování nebo používání zbraní ve vesmíru. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy