Anorexie a bulimie hrozí i starším ženám, léčba je velmi obtížná

Řím - Poruchy příjmu potravy, jako jsou anorexie a bulimie, se nevyskytují jen u dospívajících dívek, ale mohou propuknout i ve vyšším věku, mezi čtyřicátým a padesátým rokem. Diagnóza je obtížná a léčba ještě komplikovanější než u adolescentek.

Podle jedné britské studie se ukázalo, že 15 procent dotázaných žen se s tímto problémem potýkalo, napsal italský deník Corriere della Sera.

Ze studie vyplynulo, že poruchy příjmu potravy vyvolává šok z rozvodu, těžké zklamání v práci či hluboký zármutek. Každá šestá žena za svého života bojovala s anorexií nebo bulimií a 3,6 procenta žen se s nimi potýkalo v posledním roce.

Ženám nad čtyřicet let hrozí vyšší riziko bulimie, jestliže jim v útlém věku chyběla mateřská láska. Naopak dobrý vztah matky s dcerou snižuje riziko vzniku bulimie o 20 procent. Úmrtí jednoho z rodičů v dětství zvyšuje riziko vývoje poruch příjmu potravy dokonce šestinásobně.

Britská BBC informovala o případu Julie Sprinksové (48), který tuto problematiku názorně ukazuje. "Poprvé jsem trpěla anorexií, když mi bylo čtyřiačtyřicet let. Byl to pro mě šok, věděla jsem, že jím stále méně, ale nikdy mě nenapadlo, že se stanu anorektičkou. Byla jsem nešťastná v práci a měla jsem malou sebeúctu. Měla jsem deprese a zdálo se mi, že nestojí za to, abych jedla. Chtěla jsem odejít ze života," uvedla tato žena. Když se zhroutila v zaměstnání, byla převezena do nemocnice a lékaři u ní konstatovali anorexii a deprese a musela se léčit. Její váha byla nebezpečně nízká. Dnes přibrala a uvědomuje si, co se jí stalo.

Psali jsme: Anorexie: Nenapravitelné poškození kostí i atrofie mozku. Jak nemoc poznat včas?  

Jsou poruchy příjmu potravy v dospělém věku skutečně vzácné? "Jsou rozhodně méně časté, v průměru připadají na deset adolescentů s poruchami dvě ženy nad čtyřicet let s chronickou anorexií. Tyto případy jsou četnější než v minulosti, ale to možná souvisí i s větší informovaností," uvádí psychiatr Stefano Erzegovesi z Centra pro poruchy příjmu potravy při milánské nemocnici San Raffaele.

"Poruchy příjmu potravy se projevují ve středně těžké formě a často jsou skryty za zvýšenou tělesnou aktivitou projevující se nejen cvičením, ale třeba také neustálým uklízením v domácnosti. Terapie dospělého je stejná jako u nezletilce, ale léčit dospělého je složitější. Ten často diagnózu nepřijme," dodal Erzegovesi.

Související

Jeden malý trik vám pomůže udržet či snížit vši hmotnost

Ortorexie: Posedlost zdravou výživou se může šeredně zvrtnout, varuje lékařka

Čtvrtina případů poruch příjmu potravy, zejména anorexie, začíná podle vedoucí lékařky Psychiatrické kliniky 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Hany Papežové nezdravou posedlostí zdravou výživou, takzvanou ortorexií. Lékaři proto chtějí o nemoci více vzdělávat výživové poradce, nemocí ale trpí i někteří z nich. V Česku se ročně léčí s poruchami příjmu potravy asi 4000 lidí, nemocných je ale víc.
Ilustrační foto

Internet zhoršuje mentální anorexii? Je to jinak. Čeští vědci vyvrátili zažitý mýtus

Proti vžitému přesvědčení, že internet prohlubuje problémy s poruchami příjmu potravy, se v nové studii postavili psychologové z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity. Informace získané od nemocných i jejich lékařů ukazují, že sledování některých webů a srovnávání s nereálnými vzory sice může být škodlivé, internet ale zároveň poskytuje řadu nástrojů, které mohou pomoci v léčbě. O výzkumu informovala Martina Fojtů z univerzity.

Více souvisejících

Anorexie ženy zdraví

Aktuálně se děje

před 26 minutami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

před 8 hodinami

Rusko tajně dodává rafinovanou ropu do Severní Koreje, zákazu navzdory

Rusko tajně dodává rafinovanou ropu do Severní Koreje v množství, které pravděpodobně přesahuje limit stanovený Radou bezpečnosti OSN. Uvedl to mluvčí Rady Bílého domu pro národní bezpečnost John Kirby. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy