Emma Watson řádí v londýnském metru. Proč si hraje na schovávanou s knihou v ruce?

Londýn - Hvězda z filmů o Harry Potterovi Emma Watson řádí v londýnském metru. V rámci projektu Books On The Underground movement ukryla v metru desítky knih, ke kterým připojila i osobní vzkaz pro šťastné nálezce. Kromě jiného tak podporuje svoje feministické hnutí.

Knižní víla, jak si Emma Watson teď říká, se kromě herectví také aktivně věnuje práci pro OSN, kde bojuje za rovnoprávnost mužů a žen. Svým feministickým postojem zaujala řadu osobností z herecké branže, kteří ji při jejich projevech podporují.

Letos také založila feministický knižní klub Our Shared Shelf, který každý měsíc vede debatu o jedné vybrané knize. "Jako součást své práce pro UN Women jsem začala číst co nejvíce knih a esejí o rovnoprávnosti, je toho opravdu hodně. Jsou vtipné, motivační, smutné, k zamyšlení i dodávající naději a sílu nám ženám. Denně objevuji nové a nové, až mám pocit, že mi exploduje hlava. A klub jsem založila proto, abych se mohla o svoje vědění podělit a dobře všem naslouchat," vysvětluje Emma vznik projektu na stránkách knižního klubu.

Svůj knižní klub nyní spojila s londýnským projektem Underground Project. Ten si klade za cíl probudit v lidech vášeň pro čtení a to nejen v metru. Emma se proto rozhodla přiblížit svojí oblíbenou knihu široké veřejnosti právě prostřednictvím metra.

Se sto výtisky knihy Mom & Me & Mami od spisovatelky Mayi Angelou se vydala do podzemí a knihy schovávala na nejrůznější místa. Do každé z knih navíc přidala originální vzkaz určený šťastnému nálezci. Indície k nalezení knih poté postovala na sociální sítě a očekávala jaké budou reakce nových majitelů.

???????? @booksontheunderground @oursharedshelf #Mom&Me&Mom

Video zveřejněné uživatelem Emma Watson (@emmawatson), Lis 1, 2016 v 2:40 PDT

"Kampaň s Emmou Watson je perfektní, neboť podporuje její feministický knižní klub a také připomíná lidem, aby se rozhlédli po skryté knize, když vstoupí do metra," komentuje vedoucí projektu Cordelie Oxley a dodává "Byl to Emmin nápad být na jeden den knižní vílou a myslím, že odvedla úžasnou práci."

Emma ukrývala knihy například na eskalátorech nebo v novinových boxech. Nálezci knih se se svým úlovkem chlubili na instagramových účtech. "Měla jsme takový vzrušující den. Emma Watsonová zanechává knihy na stanicích metra a ve vlacích. Každý z 100 výtisků má malou poznámku, kterou z Emma vložila do knihy. Hodně štěstí na každého, kdo cestuje v Londýně. Doufám, že také jednu najdete," popisuje svojí radost jedna z nálezkyň.

Související

Čtyři sestry, každá s trochu jiným talentem a výrazně odlišným osudem.

RECENZE: Emancipační klasika v moderním provedení. Oscarové Malé ženy jsou plné života

RECENZE – U nás sice román Louisy May Alcottové zastiňuje sláva Jane Austenové a sester Brontëových, v USA ale jde o povinnou školní četbu – dívkami velmi oblíbenou povinnou četbu, nutno dodat. Nejnovější adaptaci Malých žen momentálně hřeje šest oscarových nominací a nadšené přijetí kritiky i diváky; podle mnoha z nich jde dokonce o dosud nejlepší pokus převést příběh čtyř sester na stříbrné plátno.
Kino, ilustrační foto

Lednové premiéry: vynikající Na nože, trojka Mizerů, a trochu jiný Hitler

V prvním měsíci roku 2020 dorazí do kin výborná krimikomedie Na nože, pokračování Mizerů, Robert Downey jr. jako doktor, který umí mluvit se zvířaty, Hitler jako imaginární kamarád chlapce nebo Gentlemani od Guye Ritchieho. Star Wars a Ledové království však v kinech vydrží minimálně do druhé poloviny ledna.

Více souvisejících

Emma Watsonová Londýn knihy

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Everest zřejmě přestane být tak dosažitelný, vyplývá z rozhodnutí soudu

Z Nepálu přichází špatná zpráva pro horolezce. Tamní nejvyšší soud totiž nařídil vládě, aby omezila počet povolení k výstupu na nejvyšší horu světa Mount Everest a další himálajské vrcholy. S odkazem na právníka, který o omezení usiloval, o tom informovala AFP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy