RECENZE: Emancipační klasika v moderním provedení. Oscarové Malé ženy jsou plné života

RECENZE – U nás sice román Louisy May Alcottové zastiňuje sláva Jane Austenové a sester Brontëových, v USA ale jde o povinnou školní četbu – dívkami velmi oblíbenou povinnou četbu, nutno dodat. Nejnovější adaptaci Malých žen momentálně hřeje šest oscarových nominací a nadšené přijetí kritiky i diváky; podle mnoha z nich jde dokonce o dosud nejlepší pokus převést příběh čtyř sester na stříbrné plátno.

Meg (Emma Watson) chce být herečkou. Amy (Florence Pugh) už od malička pěkně kreslí. Beth (Eliza Scanlen) je nadaná hudebnice a Jo (Saoirse Ronan) má ruce věčně umazané od inkoustu. Některé z dívek jsou talentovanější, jiné méně. Téměř všechny ale sní o tom, že to jednou někam dotáhnou. Problém je, že žijí ve druhé polovině 19. století, což je doba, která ženám v tomto ohledu dvakrát nepřeje. Nelineární vyprávění sleduje sestry během jejich spíše bezstarostného dospívání (které kalí jen strach o otce, toho času bojujícího v americké občanské válce) a současně jako mladé ženy lehce po dvacítce, potýkající se se všemi radostmi i starostmi, které jim vstup do světa dospělých připravil.

Příběh těchto „malých žen“ je ve své podstatě také „malý“, obyčejný. Je to příběh o rodině, ambicích, láskách a dospívání… ale také o věčných tématech, které společnost pálily tehdy, ale které jsou aktuální i 150 let poté: bohatství a chudoba, feminismus a manželství, či povinnost k sobě a/nebo rodině.

Ústřední hrdinkou částečně autobiografického románu je svérázná spisovatelka Jo, u níž se (pro rebelující literární postavu a první lásku snad každého puberťáka) dokonale spojují mužské a ženské principy. Vášnivá Jo je milující dcera, sestra a přítelkyně, která se nechová podle konvencí, píše příběhy plné krve a násilí a velmi rezolutně odmítá možnost se někdy oženit (z manželství jako takového má vyloženě hrůzu i v případě svých sester). Radši bude do novin psát povídky a brát za ně neodpovídající honoráře. Saoirse Ronan v roli, kterou si v podstatě vydupala, exceluje a zaslouženě se v pětadvaceti letech stala vůbec nejmladší herečkou nominovanou na Oscara hned čtyřikrát. V širokém hereckém ansámblu ale prakticky nenajdete slabé místo, září zejména Timothée Chalamet, Florence Pugh a Laura Dern.

I přes témata, kterým se Malé ženy věnují, a to, že ani jedné z nich nevychází život zcela podle jejích představ, jde především o zaručený zlepšovák nálady, jehož emoce jsou nakažlivější než jistý nejmenovaný virus, kterým momentálně žije polovina světa.

Komplexní charaktery odehrané perfektně obsazenými herci, výborný nadčasový příběh, chytře provedené prolínání vícera časových rovin původně lineárního románu – Greta Gerwig se svým druhým režijním počinem dokazuje, že si poradí nejen s původní látkou, ale je schopná porozumět a vdechnout život i cizímu dílu. Tolik kritizovaná absence nominace na režisérský počin roku je i v letošní velmi silné konkurenci oprávněná.

Máte-li v lásce kostýmní dobovky, malé příběhy, velké emoce a precizní filmařské řemeslo, nenechte si Malé ženy ujít. Jde o osvěžující filmařinu, která v sobě s lehkostí spojuje nádech modernosti a věrnost žánru.

Celkové hodnocení: 90 %

Little Women (2019)

Hrají: Saoirse Ronan, Emma Watson, Florence Pugh, Eliza Scanlen, Laura Dern, Timothée Chalamet, Tracy Letts, Meryl Streep, Bob Odenkirk a další

Režie: Greta Gerwig

Předloha: Louisa May Alcott

Scénář: Greta Gerwig

Kamera: Yorick Le Saux

Hudba: Alexandre Desplat

USA / 135 minut / drama, romantický

Související

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

Více souvisejících

recenze film Malé ženy Greta Gerwig Saoirse Ronan Emma Watsonová Florence Pugh literární adaptace kostýmní drama Louisa May Alcott feminismus

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

včera

včera

Turecko podpořilo Rutteho do pozice šéfa NATO. Chybí mu podpora tří zemí

Turecko potvrdilo, že podpoří do čela Severoatlantické aliance dosluhujícího nizozemského premiéra Marka Rutteho. Podle agentury Reuters to oznámil vysoce postavený turecký činitel.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy