Umění

Související články:

Jiří Šetlík

Ve věku 93 let zemřel Jiří Šetlík, přední český historik umění

Ve věku 93 let v sobotu zemřel historik umění Jiří Šetlík. ČTK to dnes oznámila jeho dcera Michaela Beňová Šetlíková. Šetlík patřil v 60. letech k předním osobnostem české výtvarné scény. Publikoval v několika výtvarných periodikách, vedl Sbírku moderního umění Národní galerie, byl ředitelem Uměleckoprůmyslového muzea (UPM), působil jako pedagog. 
Ladislav Trojan

Ve věku 90 let zemřel herec Ladislav Trojan

Ve věku 90 let zemřel v neděli herec Ladislav Trojan. Známý herec se proslavil například v seriálu seriálu Tři chlapi v chalupě nebo v dětském zábavném pořadu Kouzelná školka.
Srdce Česka

Google představil Heart of Czechia, první digitální sbírku českého umění

Poklady českého umění, designu a architektury jsou ode dneška volně přístupné publiku na internetu. Platforma Google Arts & Culture připravila projekt s názvem Heart of Czechia (Srdce Česka), v rámci kterého si zájemci mohou prohlédnout například díla malíře Alfonse Muchy nebo brněnskou vilu Tugendhat, řekla ČTK manažerka platformy Google Arts & Culture pro střední a východní Evropu Liudmila Kobyakova.
festival SIGNAL

OBRAZEM: Prahu rozzářil jubilejní ročník Signal festivalu

Festival nabízí 15 instalací po různých místech Prahy. Hlavním lákadlem letošního ročníku je návrat videomappingu po čtyřech letech na katedrálu svaté Ludmily a instalace rozstřílených aut ruskými agresory a okupanty na Ukrajině od designéra Maxima Velčovského, která vypráví krutý příběh každého daného vozu i jeho majitele. Festival se koná od 13.-16.10. Návštěvníci mohou jít po trase skrze historické centrum nebo po Vinohradech.
festival SIGNAL

Desátý ročník SIGNAL Festivalu zahájen: Co všechno vás letos čeká?

Mnoho pražských lokací rozsvítí desátý ročník SIGNAL Festivalu, který se letos po čtyřleté pauze vrátil na náměstí Míru. Tam bude asi největší lákadlo celého festivalu, a tím je videomapping na fasádě katedrály svaté Ludmily. Projekci francouzského vizuálního kolektivu AV Extended doplní hudba českého hudebního producenta Aid Kida. Dílo tak oslavuje české předsednictví v Radě Evropské unie.
Přehlídka FestMichael

Přehlídka studentské tvorby FestMichael opět oživuje kulturní život metropole

Důležitá zpráva pro všechny, kteří mají rádi mladé umění a originální nápady tvůrců nastupující generace. I letos se uskuteční tradiční přehlídka tvorby studentů školy Michael – Střední školy a Vyšší odborné školy reklamní a umělecké tvorby, s.r.o. FestMichael již potřinácté obohatí nabídku kulturních akcí metropole a originálním způsobem oživí její veřejný prostor. Tematika letošní přehlídky je vymezena pojmem (Ne)bezpečí - ve smyslu reflexe existence na světě, jenž se prudce změnil, a to nejen v důsledku covidové epidemie, ale též reality týkající se nás všech - války na Ukrajině. Inspirací se mohly stát rovněž alarmy ekologické, ekonomické či genderové, stejně jako limity online komunikace a virtuálního „žití“ vůbec.
Mezi ploty

Labyrint muziky, divadla, her, komunikace a radosti. Vrací se Mezi ploty

Mezi ploty před ploty a navíc v podzimních barvách. Letošní ročník unikátního festivalu se uskuteční na začátku října. Po nucené covidové pauze se oblíbený festival znovu vrací do prostor psychiatrické nemocnice Bohnice. Návštěvníky čeká vedle spousty muziky, zajímavá divadelní představení, tanec, cirkus, zkrátka umění, jak má být.
FEST MICHAEL

FestMichael: Odhalte vycházející hvězdy

Důležitá kulturní událost pro všechny, kteří mají rádi mladé umění a neotřelé nápady tvůrců nastupující generace, je tradiční přehlídka tvorby studentů střední školy Michael a Akademie Michael. FestMichael již podvanácté obohatí nabídku kulturních akcí metropole a originálním slavnostním způsobem oživí její veřejný prostor.
Marie Tomanová je autorka snímků na výstavu Young American, kterou měla v Pragovka Gallery v říjnu 2019.

Pragovka Gallery míří do Francie na prestižní Recontres d´Arles s výstavním projektem Marie Tomanové

Už 4. července se na prestižním fotografickém festivalu Recontres d´Arles ve Francii představí Marie Tomanová v zastoupení Pragovka Gallery se svým niterným projektem It Was Once My Universe, který byl v rámci festivalu nominovaný na prestižní cenu Louis Roederer Discovery Award. Součástí programu nejstaršího fotografického festivalu na světě bude artist talk a křest nové fotografické publikace, kterou vydá německé nakladatelství Hatje Cantz.
Lubomír Zaorálek

Od neděle se zavřou i výstavy, které měly dosud výjimku

Od neděle 27. prosince přestane spolu s přechodem země do pátého stupně protiepidemického systému PES platit výjimka pro pět výstav, kam dosud mohli návštěvníci. I tyto výstavy tak budou pro veřejnost zavřené, informovalo dnes ministerstvo kultury na twitteru. Ostatní galerie a muzea musela uzavřít už minulý týden podle současného čtvrtého stupně protikoronavirových opatření.
Umění

Historik poznal v díle "neznámého českého malíře" obraz Hanse von Aachena

Obraz v břevnovském klášteře dosud připisovaný neznámému českému malíři druhé poloviny 17. století je podle historika Štěpána Váchy dílem Hanse von Aachena, dvorního malíře císaře Rudolfa II. V tiskové zprávě o tom dnes informovala Akademie věd. Dnes začíná ve Window Gallery, výlohách knihovny Ústavu dějin umění AV v Husově ulici, výstava Něžné utrpení podle Hanse von Aachena, která představuje obraz a seznamuje s výsledky bádání i s jeho restaurováním.
Mona Lisa

Muzeum Louvre nabízí v dražbě i zážitky, můžete zkontrolovat obraz Mony Lisy

Pařížské muzeum Louvre přišlo kvůli pandemii covidu-19 o řadu návštěvníků a tedy i velkou část příjmu ze vstupného. Díru v rozpočtu chce zalepit i pomocí dražby, v níž nabízí zájemcům třeba blízké setkání s asi nejznámějším exponátem ze svých sbírek: obrazem Mony Lisy italského renesančního malíře Leonarda da Vinciho. Informovala o tom agentura Reuters.
Další články

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 38 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Hackeři, ilustrační foto.

Britové řeší čínský hackerský útok, zatímco je Si Ťin-pching v Evropě

Čína je podle informací Sky News zodpovědná za hackerský útok, při němž došlo k nabourání počítačového systému britského ministerstva obrany a úniku personálních údajů zaměstnanců úřadu. Vláda má v úterý o incidentu informovat poslance. Věc vyšla najevo v době, kdy je čínský prezident Si Ťin-pching na návštěvě v Evropě. 

před 4 hodinami

Národní rada Slovenské republiky (Českou obdobou je Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky)

Moskva bližší než Praha. Mění se Slovensko na proruský satelit?

Slovenský premiér Robert Fico už mnohokrát deklaroval, že politika jeho vlády bude „nezávislá“, a že nebude loutkou Západu, ale ani Ruska. Z jeho posledních kroků se ale zdá, že je mu přece jen východní pozice bližší. Jeho reálné kroky totiž ukazují, že se zcela záměrně odklání od svých západních spojenců a nadbíhá zájmům Moskvy.  

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Marek Ženíšek (TOP 09)

TOP 09 našla nového kandidáta na ministra pro vědu

TOP 09 představí nového kandidáta na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Podle informací České televize jím má být poslanec Marek Ženíšek. Nominovalo ho předsednictvo strany, posvětit to však ještě musí výkonný výbor. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

ČD ve čtvrtek odklidí vykolejený vlak, který ujel strojvedoucímu. Na trati bude výluka

České dráhy začnou ve čtvrtek ráno s odstraňováním dvou vozů, které vykolejily minulý týden u středočeského Klínce, informoval dopravce. Vozy budou nakolejeny s pomocí jeřábu a v rámci možností transportovány z místa po kolejích. Na trati mezi Čisovicemi a Měchenicemi tak bude muset být přerušen provoz, zajištěna bude náhradní autobusová doprava. 

před 8 hodinami

Český tým bude na MS hrát v pražské O2 areně.

Bez Vrány, Noska či Chlapíka. Trenéři naopak ze zámoří povolali na domácí MS Kämpfa

Realizační tým české hokejové reprezentace v čele s koučem Radimem Rulíkem v neděli večer na tiskové konferenci oznámil, kteří hokejisté budou Česko reprezentovat na domácím světovém šampionátu, který v Praze a Ostravě odstartuje v pátek 10. května. Stalo se tak po odehrání generálky, tedy Českých hokejových her v Brně, v rámci nichž se Čechům výsledkově vůbec nedařilo, přičemž vstřelili jen dvě branky. Jinak všechny duely s Finskem (1:4), Švédskem (0:2) a Švýcarskem (1:2) prohráli. Z konečné nominace vyplývá, že se na domácím turnaji představí mimo jiné devět hokejistů ze zámoří, pět hráčů z evropských soutěží a 12 z české extraligy.

před 8 hodinami

Kerčský most spojuje pevninské Rusko s anektovaným poloostrovem Krym.

Kyjev by měl přehodnotit plány útoku na Krymský most, ukazují satelitní snímky

Případný ukrajinský útok na most spojující Rusko s anektovaným poloostrovem Krym už nemusí dávat takový smysl jako v minulosti. Britský deník The Independent upozornil, že Moskva přestala využívat Kerčský most k zásobování frontové linie. Odkazuje se na satelitní snímky společnosti Molfar. Rusové aktuálně využívají pozemní trasy na východě Ukrajiny. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Josef Středula

Odboráři opustili jednání tripartity, potvrdil Středula. Podle vlády k tomu nebyl důvod

Odboráři předčasně opustili pondělní jednání tripartity, informovala ČT s odkazem na předsedu ČMKOS Josefa Středulu. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů řešili například aktuální situaci v zemědělství, ukotvení duálního systému vzdělávání do školského systému či vytvoření seznamu zemí, jejichž občané nebudou potřebovat k práci v Česku zvláštní povolení.

před 10 hodinami

před 12 hodinami

včera

OSN: Evakuace Rafahu je nehumánní. Utrpení v Pásmu Gazy už je neúnosné

Izraelská výzva Palestincům, aby opustili město Rafah v Pásmu Gazy, je nehumánní. V pondělí to prohlásil Vysoký komisař OSN pro lidská práva Volker Türk a dodal, že utrpení a míra destrukce by výrazně přerostla již nyní neúnosnou míru. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy