Literatura

Související články:

Paul Johnson

Zemřel spisovatel Paul Johnson, autor knihy Dějiny 20. století

Ve věku 94 let ve čtvrtek po dlouhé nemoci zemřel spisovatel a historik Paul Johnson, autor knihy Dějiny 20. století a dalších více než 50 titulů. S odkazem na jeho syna o tom dnes informovala agentura Reuters, která připomněla Johnsonovu podporu britské konzervativní premiérky Margaret Thatcherové.
spisovatelka Ann Cleevesová, Autor: TimDuncan

Spisovatelka Ann Cleevesová ztratila laptop s novou knihou

Jde o skutečnou noční můru každého spisovatele - ztratit rozpracovaný nebo hotový rukopis nové knihy. A přesně to se stalo britské spisovatelce detektivních románů Ann Cleevesové, která během sněhové bouře na Shetlandských ostrovech ztratila laptop se svou rozepsanou knihou, informoval zpravodajský server The Guardian.
Otevřená kniha, ilustrační foto

Češi čtou stále dvě až tři knihy měsíčně, doma jich ale mají méně, ukázal průzkum

Češi mají meziročně doma méně knih, nejvíce poklesl počet knihoven s více než 1000 svazků, které jsou dominantou především starší generace. Podle průzkumu knižního secondhandu Knihobot si typický český čtenář ale stále buduje vlastní knihovnu, nejčastěji sáhne po beletrii, přečte dva až tři tituly měsíčně, vždy se knihy snaží dočíst a nové si kupuje on-line. Průzkumu se účastnilo více než 1800 respondentů napříč Českem, uvedl Knihobot v tiskové zprávě.
Karel Šíp vydal novou knihu Krotitel splašených myšlenek.

Karel Šíp vydal novou knihu Krotitel splašených myšlenek

Nová kniha Karla Šípa „Krotitel splašených myšlenek“ příznivce humoru populárního baviče, scénáristy, textaře a baskytaristy stoprocentně nezklame. I když nejde o autobiografii, tak trochu z ní v knize najdete. Karel Šíp se vydává do pestrého světa vlastních zážitků a přináší čtenářům nejen své nejlepší monology a dialogy, ale také perličky se zákulisí a vzpomínky na herecké kolegy. I když nejde o žádnou televizní show, ale „jen“ o písmenka na papíře, zaručeně se pobavíte. Protože se svébytným vyprávěním Karla Šípa to ani jinak nelze.
Ilustrační foto

Češi mají stále větší zájem o použité knihy

Češi mají stále větší zájem o použité knihy, internetové antikvariáty zaznamenaly před letošním létem tržby srovnatelné se silným obdobím Vánoc. Důvodem je pravděpodobně snaha lidí v době vysoké inflace šetřit. Zatímco dříve byli hlavními zákazníky některých on-line antikvariátů lidé ekologicky smýšlející, nyní v nich podle prodejců nakupuje i střední třída.
Comic-Con Prague

Comic-Con Prague 2022: V Praze pokračuje setkání fanoušků komiksů, sci-fi a fantasy filmů

V pražském centru O2 universum dnes pokračuje třetí ročník setkání fanoušků komiksů, sci-fi a fantasy filmů, seriálů a knih Comic-Con. Potrvá do 24. dubna. Návštěvníci se i dnes mohou těšit nejen na fotografování, autogramiády a besedy se zahraničními i domácími herci a umělci, ale i na promítání, workshopy, soutěže, výstavy, koncerty a také na hraní videoher a stolních her.
Viola Ardone

Na Svět knihy přijede Donatella Di Pietrantonio, Viola Ardone a Luigi Zoja

Mezinárodní knižní veletrh a literární festival Svět knihy Praha se ve 27. ročníku částečně přenese do Itálie. Zemi s hluboce zakořeněnou kulturní tradicí festival uvítá jako čestného hosta. Holešovické Výstaviště Praha ožije rušnou a vřelou atmosférou italského náměstí i díky žánrově pestrému programu. Čeští čtenáři se setkají jak se spisovateli, jejichž knihy už znají z překladů, tak s autory chystaných překladových novinek. Své čtenářsky strhující a kritiky ceněné příběhy osobně představí například oblíbené vypravěčky Donatella Di Pietrantonio a Viola Ardone. K výkvětu současných romanopisců patří i Claudia Durastanti, Stefania Auci, Gianfranco Calligarich a Francesca Melandri. Za literaturu faktu promluví renomovaný psychoanalytik Luigi Zoja. Fanoušky thrillerů potěší Donato Carrisi. Pozornost si zaslouží rovněž poezie a příběhy pro děti a mládež. Pro Itálii bude žít letošní Svět knihy Praha, provázený mottem z díla italského velikána Umberta Eca.
Iva Procházková

Pro novou knižní edici Myši patří do nebe vytvořila Denisa Grimmová veškeré ilustrace. Kniha Ivy Procházkové i film Denisy Grimmové sbírají další ceny

Film Myši patří do nebe, inspirovaný stejnojmennou knihou spisovatelky Ivy Procházkové, získal Českého lva. Porazil tak Moje slunce Mad, drama nominované na Zlatý glóbus. Dobrodružný příběh o myši a lišákovi vychází z populární stejnojmenné knižní předlohy spisovatelky Ivy Procházkové. Obdržel mnoho cen, např. za nejlepší animovaný film na mezinárodním festivalu v Šanghaji, před pár dny získal Českého lva a nyní je nominován na Césara, francouzskou obdobu Oscarů.
Karel Havlíček Borovský

Slavný básník a novinář Karel Havlíček Borovský se narodil před 200 lety

Byl mistrem básnické satiry, předním žurnalistou své doby, ale i politikem-liberálem, který hájil věc národního obrození či zrovnoprávnění jazyka. Za pouhých 34 let života toho stihl dost: prošel kněžským seminářem, působil jako vychovatel v carském Rusku (vrátil se ale jako kritik tamních poměrů), vládní režim jej na tři a půl roku deportoval do tyrolského Brixenu.
Otevřená kniha, ilustrační foto

Aktuální knihy rozdílným způsobem zpracovávají téma pandemie

Autoři a fotografové v knihách S lékaři v první linii a Spánek rozumu plodí příšery rozdílným způsoben zpracovávají téma pandemie koronaviru. Zatímco autorky publikace S lékaři v první linii Lenka Klicperová, která je i fotografkou, a Markéta Kutilová se osobně zúčastnily s lékaři a sestrami práce přímo v českých nemocnicích, spisovatel Aleš Palán téma uchopil formou knižního rozhovoru s biochemikem a prorektorem Univerzity Karlovy Janem Konvalinkou. Rozhovor doprovází snímky Jana Šibíka, které pořizoval v Praze od prvního dne karantény.
Leoš Kyša Rozhovor

Pozérství je jedna z nejvlivnějších sil vesmíru, říká spisovatel Kotleta

ROZHOVOR - Leoš Kyša je v české kotlině znám jako publicista a organizátor Paranormální výzvy, v rámci které testuje lidi, kteří věří, že mají paranormální schopnosti. Jeho alter ego, František Kotleta, ale pravidelně vévodí žebříčkům nejprodávanějších knih a v rámci tuzemské fantastiky se zařadil mezi absolutní špičku. Autor více než 20 knih v rozhovoru pro EuroZprávy.cz popsal nejen své začátky a původ fanatického "řezníka z Bruntálu", jak se Kotletovi přezdívá, ale i své ambiciózní plány do budoucna.
Další články

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 31 minutami

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Macron varuje: Evropa může "zemřít". Je nutná robustní obrana čelící ruské agresi

Evropa by podle francouzského prezidenta mohla "zemřít", pokud si nevybuduje robustní obranu čelící ruské agresi na Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy