Národní knihovna zpřístupní knihy on-line, správci práv dali souhlas

Národní knihovna České republiky a Moravská zemská knihovna v Brně opět zpřístupní knihy on-line jako na jaře. Ode dneška mohou dočasný on-line přístup využít po dobu uzavření knihoven studenti a pedagogové vysokých škol a vyšších odborných škol i vědečtí pracovníci.

Národní knihovna získala ke zveřejnění souhlas kolektivních správců autorských práv, a to spolku DILIA, OOA-S a Svazu českých knihkupců a nakladatelů. Souhlas vydaly bez nároku na finanční plnění. Své digitální fondy mohou postupně zveřejnit i další knihovny. Národní knihovna to uvedla v tiskové zprávě. Knihovny jsou v Česku uzavřené od 22. října.

Ke čtení bude k dispozici více než 215.000 titulů monografií a periodik, což je téměř 64 milionů stran. Dohoda umožňuje přístup institucím, které jsou registrovány ve federaci eduID.cz, formou aplikace Kramerius. Uživatelé si budou moci fondy otevřít, přečíst, povolen ale nebude tisk či stahování. Národní knihovna tím eliminuje nelegální šíření publikací. "Pravidla jsou v tomto ohledu stejná jako v jarních měsících," uvedl generální ředitel Národní knihovny Vít Richter.

Z důvodu očekávané vysoké zátěže byly spuštěny dvě přístupové brány. V případě přetížení jedné, mohou čtenáři využít druhou.

"Velmi si vážím přístupu kolektivních správců autorských práv, nakladatelů i knihkupců, kteří nám poskytli souhlas se zpřístupněním. Po této službě byla v posledních týdnech velmi intenzivní poptávka a věřím, že to řadě studentů a vysokoškolských pedagogů ulehčí práci," dodal Richter. Nositelé práv stejně jako nakladatelé vydaných děl mohou požádat Národní knihovnu a Moravskou zemskou knihovnu o vyřazení titulů ze zveřejněné databáze.

Pro Svaz českých knihkupců a nakladatelů bylo podle předsedy Martina Vopěnky rozhodování tentokrát těžké. "Zavřená knihkupectví, nakladatelé s plnými sklady knih, které vytiskli na vánoční trh. K tomu žádná specifická podpora od státu," uvedl.

Navzdory kritické situaci, ve které se ocitli, se rozhodli, že studentům a badatelům umožní přístup k digitálním formátům knih, které si nemohou fyzicky vypůjčit. "Všechny, kteří toho využijí, prosíme, aby si zapamatovali, jaké to bylo nemít přístup ke knihám, a aby si uvědomili, že bez podpory nakladatelů a knihkupců může být vydávání knih do budoucna téměř nemožné," doplnil Vopěnka.

Knihovny jsou v Česku zavřené od 22. října. Většina knihoven včetně Národní knihovny ČR své služby poskytují on-line. Výpůjčky a rezervace knih jsou automaticky prodlouženy. Veřejné knihovny byly uzavřeny i v první vlně pandemie, a to od 11. března do 27. dubna.

Související

Knihy, ilustrační foto

Knihovny omezily kontakt se čtenáři, knihy putují do karantény jen výjimečně

Knihovny kvůli koronaviru omezily hlavně přímý kontakt zaměstnanců se čtenáři, například pomocí plexiskel či samoobslužného systému. Knihy do karantény putují jen výjimečně, pracovníci však dbají na přísnou hygienu a rozestupy. Část poboček Městské knihovny v Praze má také kratší otvírací dobu. ČTK to řekli oslovení zástupci knihoven.

Více souvisejících

Národní knihovna Moravská zemská knihovna (MZK) knihy autorská práva

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy