Architektura a design

Související články:

Signal Festival 2019 bude provázet téma revoluce, autor: Saša Dobrovodský

Signal Festival 2019? Revoluce

Sedmý ročník Signal Festivalu představí návštěvníkům 18 uměleckých instalací od tvůrců z České republiky i ze zahraničí. Světelné a site-specific instalace budou spolu s videomappingy k vidění na třech trasách, které povedou Malou Stranou, Starým Městem a Karlínem.
Praha

Pražský orloj byl chybně přemalován, opravu doprovází řada komplikací

Část staroměstského orloje v Praze byla při loňské několikaměsíční opravě chybně přemalována. Pochybení se týká části ciferníku orloje ukazující astronomické děje. Uvedla to Česká televize na svém webu. Magistrát kvůli této chybě musel před několika dny nechat ciferník znovu přemalovat. Odborníci z Akademie věd ČR a ministerstva kultury podle ČT kritizují nedostatečnou přípravu oprav orloje. Přitom šlo o první kompletní demontáž orloje od poválečných let.
Kotva (obchodní dům)

Jaký bude osud známého obchodního domu? Kotva byla definitivně prohlášena památkou

Pražský obchodní dům Kotva se stal definitivně památkou. Proti dřívějšímu rozhodnutí ministerstva kultury nikdo nepodal rozklad, takže nabylo právní moci. ČTK to dnes řekla mluvčí ministerstva Martha Häckl, na informaci upozornil server iROZHLAS.cz. Prohlášení Kotvy za památku podle serveru nerozporoval ani vlastník budovy, firma Pražská správa nemovitostí miliardáře Václava Skaly.
Žižkovská věž

Na žižkovský vysílač se vrací Černého mimina. Horolezci ukotvili první z nich

Horolezci dnes na žižkovský televizní vysílač připevnili první z plastik obřích černých mimin od sochaře Davida Černého. Nové sochy jsou kopiemi deseti původních originálů. Horolezci v dalších dnech instalují zbývající sochy, délku prací ovlivní hlavně počasí. Počítá se s tím, že každý den by měli na vysokou věž ukotvit jednu sochu a práce by měly skončit do 9. dubna.
Lennonova zeď v Praze

Nová fasáda Lennonovy zdi v Praze: O přemalbu se postarala řada umělců z Česka i zahraničí

Slavnou malostranskou Lennonovu zeď v Praze dnes pomalovalo novými obrázky a nápisy několik umělců z Česka i zahraničí. Zapojili se do akce, která chce už nyní připomínat 30 let od pádu komunistického režimu. Zeď Maltézské zahrady naproti francouzskému velvyslanectví byla místem, kde své drobné osobní vzdory vůči totalitě lidé vyjadřovali, aby verše a nápisy byly záhy z vůle vládnoucího režimu přemazány. Zeď také byla symbolickým pražským pomníkem Johna Lennona a texty jeho písní a mírová poselství se dnes na zeď vrátily.
Brno Design Days

FOTO: Slavný brněnský hotel Avion okupovala móda a design

Brno – Legendární brněnský hotel Avion se po osmi letech otevřel veřejnosti v rámci každoroční akce Brno Design Days, která se konala ve dnech 4. až 7. 10. Třetí ročník festivalu je podle organizátorů úspěšný, Brno se tak dostává do konkurenční pozice o titul město designu.
Český Krumlov. Foto: Ondřej Koníček

Provokativní projekt Unes-co? Umělkyně naštvala řadu Čechů, posílali ji do plynu

Český Krumlov - Mnoho kritických reakcí dostala umělkyně Kateřina Šedá kvůli projektu Unes-co. Zaměřila se při něm v Českém Krumlově na chybějící normální život v centrech turisticky populárních měst. Někteří lidé ji na sociálních sítích posílali do plynu. Náklady projektu přesáhly čtyři miliony korun, od státu dostala dva miliony, od města 100.000 Kč. Šedá se kvůli projektu zadlužila. Přenos z Krumlova přenášela do česko-slovenského pavilonu na benátském bienále architektury, kde vytvořila sídlo fiktivní firmy UNES-CO. Řekli to dnes Šedá a další aktéři projektu na konferenci v českokrumlovském kině.
Týden designu začíná už 21. května

Prague Design Week 2018: Praha se na týden stane centrem designu

Praha - Letošní ročník Prague Design Week nabídne přehlídku tvorby vybraných umělců, designérů, kreativců i studentů, a to v týdnu 21. – 27. 5. 2018 na dvou patrech unikátního prostoru Kampus Hybernská. Návštěvníky čekají nejen nové produkty či celé kolekce, ale také proces tvorby s ukázkami výrobních postupů. Samotnou výstavu pak doplní workshopy, každodenní přednášky, Design Kino a prezentace vybraných designérů ve výlohách Pasáže českého designu.
Byty

Historie českých paneláků? Výstava se prodlužuje, zájem je nečekaný

Praha - Dva zástupce v různých kategoriích má v soutěži o nejlepší muzejní počiny, výstavy či publikace pražské Uměleckoprůmyslové muzeum. V kategorii muzejní počin je nominováno za rekonstrukci své hlavní budovy, mezi přihlášenými výstavami je výstup z badatelského projektu o sedmi desítkách českých sídlišť. Výstavu Bydliště: panelové sídliště pořadatelé nyní pro velký zájem prodlužují a potrvá až do 22. července.
Moravská galerie

Moravská galerie spustila přihlašování projektů do Mezinárodní soutěžní přehlídky Bienále Brno 2018

Brno – Grafičtí designéři z celého světa se již nyní mohou přihlašovat do mezinárodní soutěže Bienále Brno se svými projekty, které vytvořili v letech 2015 až 2017. Moravská galerie očekává široké spektrum grafických návrhů od vizuálních identit přes návrhy plakátů, časopisů, písem až po orientační systémy. Nejlepší práce, které vybere mezinárodní porota, budou poté vystaveny v Moravské galerii.
Další články

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 16 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

včera

Hamás zveřejnil video rukojmí, na důkaz, že přežil zranění ze 7. října

Hamás zveřejnil ve středu video izraelsko-amerického rukojmího Hershe Goldberga-Polina, což je první důkaz, že přežil, když byl 7. října těžce zraněn.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy