Svět knihy Praha 2024 přilákal na 60 tisíc návštěvníků

O třetinu navýšený program 29. ročníku mezinárodního knižního veletrhu a literárního festivalu Svět knihy Praha přilákal na Výstaviště Praha od čtvrtka 23. do neděle 26. května na 60 tisíc malých i velkých čtenářů. Mezi nejpopulárnější autory patřila dle očekávání manželská dvojice Alexandra a Alexander Ahndorilovi a irský romanopisec John Boyne. 

Velkému zájmu se těšila berlínská vypravěčka Olivie Wenzelová, německá spisovatelka Lin Rinová, rusky píšící spisovatelka arménského původu Narine Abgarjanová, kreslíř a ilustrátor Nicolas Mahler, německý prozaik Bernhard Schlink, francouzský autor komiksů Alexis Nolent alias Matz, nebo jeden z největších současných švýcarských spisovatelů Peter Stamm. Z českých spisovatelů zazářila Karin Lednická, Radka Denemarková, Bianca Bellová, básník Petr Borkovec, scifista Ondřej Neff či vítězka letošní Magnesie Litery Alena Machoninová. Laureátkou ceny Jiřího Theinera se na dálku stala Elif Şhafaková. Svou popularitu potvrdila sekce určená dětem a mládeži. Téma Literatura jako hlas svobody opět rezonovalo se současnou společenskou a politickou situací ve světě, stejně jako program ukrajinské literatury, který nadále pomáhá ukrajinským uprchlíkům v udržování kontaktů s jejich jazykem a literaturou. Nadcházející jubilejní 30. ročník se odehraje na Výstavišti Praha 15. – 18. května 2025. Čestným hostem bude Portugalsko. 

„Je skvělé, že se každý rok lidé z knižního oboru zapojí do Světa knihy Praha a pomáhají z něj udělat opravdovou radostnou oslavu literatury, knížek a čtenářství. Stejně tak nás těší zájem čtenářů, kteří se k nám sjíždějí v tak hojném počtu z celé republiky,“ okomentoval letošní ročník ředitel festivalu Radovan Auer, „návštěvnost byla podobná jako v loňském roce, tedy na hranici šedesáti tisíc. S tak obrovským množstvím návštěvníků jsme spokojeni. Letošní ročník zároveň potvrdil vzrůstající mezinárodní rezonanci Světa knihy Praha. Velké množství zahraničních profesionálů, kteří dorazili na náš Central And East European Book Market, bylo spokojeno s poskytovaným servisem i programem, který jsme pro ně připravili.“

„Velký posun vnímáme ve festivalové části Světa knihy Praha. Díky opravdu atraktivnímu programu tu čtenáři tráví ne hodiny, ale celé dny a mají prostor projít stánky do většího detailu. Na našich prodejích vidíme 20% navýšení. Přispívá k tomu i fakt, že jsme jedni z mála, kdo prodává knihy také v angličtině,“ říká Jana Kaizrová z nakladatelství Slovart. Podobné zájmy o knihy potvrdil i Miroslav Balaštík z brněnského nakladatelství Host: „Dokonce jsme na sobotu i na neděli kvůli velké poptávce museli dovézt další auto s knihami.“

Čestným hostem 29. ročníku byl tradiční festivalový projekt Das Buch, pro rok 2024 pod názvem Das Buch – německojazyčná literatura. Svět knihy Praha provázel citát Franze Kafky „Kniha musí být sekerou na zamrzlé moře v nás“ a veletrh si řadou akcí připomínal sté výročí úmrtí tohoto světoznámého literáta z Prahy. Bohatého programu, který čítal 482 pořadů, se v rámci čtyř dnů zúčastnilo 804 účinkujících ze 40 zemí, mezi nimiž byli oblíbení světoví a čeští autoři, odborníci, filosofové a literární kritici. Svou produkci nabídlo návštěvníkům 416 vystavovatelů. 

„Pro tento rok jsme se u festivalové části zaměřili především na dramaturgii čtvrtečních a nedělních pořadů. Jsem rád, že se to projevilo jako krok správným směrem. Většina programových sálů po celou dobu konání festivalu byla naplněna do posledního místa. Dokonce jsme u několika autorů museli díky zájmu doplnit další program i autogramiádu. Např. na podpis Karin Lednické čekali její fanoušci ve frontě přes tři hodiny. Literární festivalová část Světa knihy Praha získává na větší popularitě. A tyto čtyři dny považuji jako velmi reprezentativní oslavu literatury a autorů,“ shrnul své dojmy dramaturg festivalu Guillaume Basset.

„Děkuji pořadatelům Světa knihy Praha za příležitost setkat se se čtenáři a doplnit při debatě moderované Ivem Mludkem to, co se do knih nevměstnalo. Chtěla bych smeknout pomyslný klobouk před svými čtenáři, kteří zcela zaplnili Sál Franze Kafky a pak při autogramiádě vystáli tříhodinovou frontu na sluncem rozpálené dlažbě. Cítím velký vděk za tak srdečné přijetí. A stejně tak děkuji za  příležitost setkat se s Narine Abgarjanovou při debatě moderované Tomášem Glancem. Svět knihy Praha byl jako vždy plný neobyčejných a příjemných setkání,“ prozradila své zážitky spisovatelka Karin Lednická.

„Děkujeme návštěvnicím a návštěvníkům Světa knihy Praha za opravdu velký zájem o pestrý program Das Buch – německojazyčná literatura. Naše hostky a hosté z Německa, Rakouska a Švýcarska opakovaně zaplnili nejen největší Sál Franze Kafky, několik českých nakladatelství nám s radostí oznámilo, že vyprodali všechny nové překlady autorek a autorů Das Buch, které na veletrh přivezli. Také náš stánek zaujal nejen svým designem, ale i nabídkou: uskutečnilo se na něm asi tucet autogramiád, konal se tu sraz ke kurzům jódlování a němčiny, velký úspěch měla pojízdná kavárna i zbrusu nová videohra Playing Kafka. Věříme, že si všichni odnesli domů nejen řadu skvělých knih, ale také nezapomenutelných zážitků a nového poznání,“ svou účast zhodnotili organizátoři programu čestného hosta.

„Nadcházející jubilejní ročník se bude konat 15.-18. května 2025 opět na Výstavišti Praha a už teď mohu říct, že k oslavám chystáme spoustu překvapení,“ zve na 30. ročník Auer „Čekání si naši fanoušci mohou po celý rok zkrátit na Youtube záznamy z programů tohoto ročníku.“

Související

Viola Ardone

Na Svět knihy přijede Donatella Di Pietrantonio, Viola Ardone a Luigi Zoja

Mezinárodní knižní veletrh a literární festival Svět knihy Praha se ve 27. ročníku částečně přenese do Itálie. Zemi s hluboce zakořeněnou kulturní tradicí festival uvítá jako čestného hosta. Holešovické Výstaviště Praha ožije rušnou a vřelou atmosférou italského náměstí i díky žánrově pestrému programu. Čeští čtenáři se setkají jak se spisovateli, jejichž knihy už znají z překladů, tak s autory chystaných překladových novinek. Své čtenářsky strhující a kritiky ceněné příběhy osobně představí například oblíbené vypravěčky Donatella Di Pietrantonio a Viola Ardone. K výkvětu současných romanopisců patří i Claudia Durastanti, Stefania Auci, Gianfranco Calligarich a Francesca Melandri. Za literaturu faktu promluví renomovaný psychoanalytik Luigi Zoja. Fanoušky thrillerů potěší Donato Carrisi. Pozornost si zaslouží rovněž poezie a příběhy pro děti a mládež. Pro Itálii bude žít letošní Svět knihy Praha, provázený mottem z díla italského velikána Umberta Eca.
Festival Svět knihy

Svět knihy 2018: Největší česká knižní událost roku se letos zaměří na komiksy

Praha – Tento rok si organizátoři vzali za cíl vyvrátit stereotyp, že komiksy nejsou umění. Proto pro publikum připravili program věnující se komiksům v nejrůznějších podobách od mainstreamu až po jeho artové formy. Akce proběhne ve dnech od 10. do 13. května. Loňskou akci navštívilo přes čtyřicet tisíc lidí, letošní číslo s ohledem na jeho bohatý program by nemělo být menší.

Více souvisejících

veletrh Svět knihy festival Svět knihy

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 14 minutami

Petr Pavel přivítal na Pražském hradě slovenského prezidenta Petera Pellegriniho. (26.6.2024) Prohlédněte si galerii

Pellegrini v Praze. Nový slovenský prezident je na první zahraniční cestě

Do Prahy ve středu dorazil nově zvolený slovenský prezident Peter Pellegrini, na Pražském hradě jej dopoledne přijal český protějšek Petr Pavel. Pro Pellegriniho jde o první zahraniční návštěvu ve funkci hlavy státu. Prezidenti se shodli, že na obnovení mezivládních jednání ještě nenastal čas. Oba ale vyjádřili naději, že k tomu časem dojde. 

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Bouřka, ilustrační foto.

Počasí: V Česku dnes opět hrozí silné bouřky

V Česku ve středu po několika dnech opět udeří bouřky. Podle aktuální výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) v nich může na Moravě a ve Slezsku spadnout až 50 milimetrů srážek. Hrozí také krupobití. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Patrik Schick

Češi do veledůležitého duelu s Tureckem nastoupí bez Schicka. Stav Baráka se po horečce lepší

Když během zápasu s Gruzií (1:1) předčasně odešel ze hřiště kanonýr Patrik Schick, nevěstilo to nic dobrého. Přestože po zápase byl český trenérský štáb ještě v naději, že by snad mohl fotbalista Leverkusenu být k dispozici pro utkání s Tureckem, nyní za zákulisí přichází neoficiální informace o tom, že Patrik Schick dispozici pro duel s Tureckem nakonec nebude. Schick není navíc jediným, nad kterým visí otazník. Třeba Antonína Baráka pro změnu trápila horečka, před posledním duelem ve skupině se ale podle svých slov cítí dobře. Lukáše Provoda pak pro změnu trápí lehký výron kotníku. 

před 5 hodinami

sport

EURO 2024: Rakušané vyhráli nad Nizozemskem a postupují z prvního místa, Francie opět herně nepřesvědčila

Skupina D fotbalového mistrovství Evropy v Německu byla nejzamotanější a během posledních zápasů této skupiny, které se hrály souběžně v úterý vpodvečer, se měnila živá tabulka této skupiny každou chvílí a pokaždé vypadala jinak. Nakonec to skončilo největším možným překvapením poté, co si Rakušané dokázali poradit s Nizozemci a porazili je 3:2 a tím se tak dostali na první místo tabulky. To znamená, že se stali případným soupeřem v osmifinále pro český tým, tedy pokud český tým ve středu večer porazí Turecko. Ve druhém zápase skupiny B pak na sebe narazili Lewandowski a Mbappé, tedy Polsko a Francie. Mbappé se vrátil do základu po zranění nosu, kvůli němuž musel tak nyní nosit masku. Oba zmiňovaní kanonýři a oba z penalt ustanovili skóre na konečných 1:1, Francie však stále herně úplně nepřesvědčila a kromě toho ještě nedala gól ze hry. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie.

Lex Ukrajina prošel. Sněmovna prodloužila ochranu pro ukrajinské uprchlíky

Poslanecká sněmovna schválila vládní novelu, která prodlužuje dočasnou ochranu pro ukrajinské uprchlíky před ruskou agresí. Těm, kteří se rozhodnou zůstat v Česku a nepotřebují tuto ochranu, bude nově nabídnuta možnost speciálního dlouhodobého pobytu. Sedmou změnu zákona, známou jako lex Ukrajina, nyní posoudí výbory pro bezpečnost a sociální politiku.

včera

včera

Půl milionu lidí v Pásmu Gazy trpí katastrofálním hladem. Situace je zoufalá

Téměř půl milionu lidí v Pásmu Gazy trpí "katastrofálním" hladem, přičemž riziko hladomoru je stále vysoké. Vyplývá to z úterního hodnocení iniciativy Integrovaná klasifikace fází potravinové bezpečnosti (IPC), uvedl server Times of Israel.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy